2014. május 30., péntek

Áfonyás-csokicseppes keksz glutén tej és tojásmentesen

Áfonyás-csokicseppes keksz glutén tej és tojásmentesen

Ma kekszet sütöttem, gyorsan kellett valami finom édesség :-) 

Hozzávalók a tésztához:

·        23 dkg Nutri-free Mix Per Dolci süteményliszt
·        7dkg mandulaliszt (vagy darált mandula)
·        7 dkg porcukor
·        12 dkg Vita d’or tejmentes margarin
·        1/2 csomag vaníliás cukor
·        1 biocitrom lereszelt héja
·        1 tojásnak megfelelő Loprofin tojáspótló ( 1 ek. négy kanál vízben elkeverve)
·        1 mk. sütőpor
·        2 marék csokicsepp
·        1 marék aszalt áfonya apróra vágva
·        kevés apróra vágott dió


Az összes hozzávalóból tésztát gyúrtam, majd a tésztagombócot egy órán át pihentettem a hűtőben. Ezután nyújtottam, és pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Sütőpapíros tepsiben 180 fokos sütőben (alsó-felső sütés) 12 percig sütöttem. 






2014. május 25., vasárnap

Lecsó - a kedvenc

Lecsó

Itt a nyár….és én újabban futok. Tegnap reggel is így tettem….elindultam, jöttek az illatok, az akác, a rózsa…majd megcsapott az egyik házból kiszivárgó, épp készülőben lévő lecsó illata…na ott volt végem…de ez nem volt elég, ahogy futottam tovább megint…máshol is lecsó készült…tegnap egész nap ezután ácsingóztam…eddig bírtam…a  ma reggeli futásom után irány a piac…bevásároltam és megcsináltam. A kedvencem amúgyis, nyaranta, hetente  biztosan főzök.

Lehet sült hús mellé, lehet magában, lehet főtt rizzsel tálalni, lehet tojásosan, lehet cukkinivel, padlizsánnal, gombával, szóval csak a fantáziánk szab határt. Én most a legegyszerűbb, alaplecsót készítettem, nekem már ez elég volt a boldogsághoz J

Hozzávalók:
  • ·        2 szelet húsos házi szalonna (ha nincs bacon is jó)
  • ·        2 nagy fej hagyma
  • ·        8 db nagy édes paprika
  • ·        6 db közepes érett lédús paradicsom
  • ·       


A vöröshagymákat megtisztítottam, és apróra vágtam, a paradicsomot paprikát megmostam, és kockára vágtam őket (és kicsumáztam). A szalonnát felkockáztam és a zsírján kisütöttem, a sült szalonnát kiszedtem és félretettem. A hagymát üvegesre pároltam a zsíron, majd hozzáadtam a paprikát, és kislángon lefedve félpuhára pároltam. Ezután beletettem a paradicsomot is, megsóztam átkevertem, felforraltam és kislángon lefedve addig főztem, míg elfőtte a levét, kb. 20 percig kell főnie. Sem vizet, sem pirospaprikát nem adok hozzá. És ennyi, kész is. 


2014. május 24., szombat

Meggyes kevert - tojás nélkül és laktózmentesen

Meggyes kevert - tojás nélkül és laktózmentesen (Figyelem!!!! Nem gluténmentes!!)

Férjem ma hazajött egy nagy tállal, benne rengeteg meggy. A ma délutáni program adott (meggymagozás) és eltevés. De hogy ne mind a  fagyasztóba menjen, készült a fiúknak egy kevert meggyes süti. 

A tészta alapja a kókuszkocka tésztája volt, de nem volt itthon tönkölylisztem (valójában örültem, hogy búzaliszt akadt mert már nemigen veszek) így finom búzaliszttel csináltam..... de adtam hozzá némi kakaóport is.



Hozzávalók

  • 33 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 2 evőkanál méz
  • 18 dkg cukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 8 dkg laktózmentes vaj
  • 3 dl laktózmentes tej
  • 1 csomag sütőpor


ezen kívül: 1 kanál kakaópor, kimagozott, lecsöpögtetett meggy, és darált mandula

A tejet, a vajat és a mézet együtt langyosra melegítem, félreteszem. A szárazanyagokat összekeverem és apránként a nedves hozzávalókhoz keverem, robotgéppel, mert az szép egyenletesen elkeveri. Sütőpapíros tepsibe (25x30 cm max.) teszem a tészta kétharmadát, a maradékhoz hozzáadom a kakaót, kikeverem és megy a sárga massza tetejére. Villával széthúzkodom. A meggyeket beleforgatom a darált mandulába és belenyomkodom a tésztába. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. 




Almás-mandulás muffin glutén, tej és tojásmentesen

Almás-mandulás muffin glutén, tej és tojásmentesen



Ezt a finom receptet az alábbi oldalon találtam, itt: Eredeti recept


Én mandulával készítettem most, de abban biztos vagyok hogy dióval is tökéletes :-) 

Hozzávalók:

 ·        170 gramm gluténmentes lisztkeverék, ebből :

o   130 gramm Nutri-Free Mix Per Dolci
o   20 gramm rizsliszt
o   20 gramm mandulaliszt
  • ·        100 gramm cukor
  • ·        7 gramm sütőpor
  • ·        fél tk. mézes fűszerkeverék
  • ·        30 gramm tejmentes margarin
  • ·        100 ml rizstej
  • ·        150 gramm alma hámozott, reszelt formában


Tetejére:  szeletelt mandula, porcukor


A vajat és a rizstejet összemelegítettem, félretettem. A lisztkeveréket elkészítettem, beletettem a sütőport, a cukrot a fűszerkeveréket, beletettem a vajat és a tejet majd hozzáadtam a reszelt almát. Muffinformába kanalaztam, a tetejére szeletelt mandulát tettem,  majd 180 fokos sütőben 30 percet sütöttem. 




2014. május 11., vasárnap

Sonkás kifli tej-tojás és gluténmentesen

Sonkás kifli – tej tojás és gluténmentesen

Nekiveselkedtem a kiflinek, a recept a jól bevált NF-Farmo LP kombó, most olyan arányokkal, amennyi volt itthon, a Farmo pont elfogyott, 80 grammnyi volt a zacskóban…kis puffasztott amaránttal dúsítva, és máshogy is kelesztettem.

Hozzávalók 8 db kiflihez:
·        170 gramm NF Mix Per Pane kenyérliszt
·        80 gramm Farmo LP Low Protein liszt
·        1 evőkanál burgonyapehely
·       12 gramm friss budafoki élesztő
·        3 gramm só
·        kis cukor (minimális)
·        2 csapott tk. puffasztott amaránt
·        225 ml kézmeleg - langyos víz (kicsit többet tettem bele)
·        1 tk. citromlé
·        2 ek. kukoricaolaj

Töltéshez:
·        sonka (nem zsíros)
·        paradicsomszósz
·        Violife szelet sajt (egy szelet elég, vékony csíkokra vágtam)
·        a tetejükre rizsliszt, olaj és dekorsó

A szokásos módon Mrs. Bosch segítségével tésztát dagasztatok, kicsit lágyabb a tészta a több víztől, de nem kell megijedni, rizslisztes kézzel megformázom mikor már nagyjából egynemű, és letakarva egy órát kelesztem a keverőtálban meleg helyen. Mikor megkelt, rizslisztezett deszkán kör alakúra nyújtom (a nyújtót is lisztezem) és nyolc egyenlő részre vágom. Vékonyan lekenem paradicsompürével, arra teszem a sonkát, rá a sajtot és a háromszöget óvatosan feltekerem (olajos kézzel de csak kicsit legyen olajos a kezünk). A képen még nyújtás előtt a megkelt tészta, a formája azért ilyen mert a tálból így borítottam ki :-). 



A kifliket sütőpapíros tepsibe teszem, lekenem, kis rizsliszttel leszórom, és negyed órát hagyom még kelni, majd 190 fokos gőzös sütőben készre sütöm. Mikor majdnem kész leszórom maggal és dekorsóval.





2014. május 10., szombat

Sonkás csavart gluténmentesen

Sonkás csavar gluténmentesen

Ezt a csavartat egy kedves ismerősöm BAB blogján láttam, itt: http://www.dobosbea.blogspot.hu/2013/02/sonkas-csavar.html az eredeti búzás verzió pedig itt található, ha vki úgy szeretné elkészíteni: http://tucsokbogar.blogspot.hu/2013/01/rozmaringos-sonkas-csavar.html

A recept viszont nem ugyanaz nálam, hanem az alábbi: 

Hozzávalók

  • 180 gramm Nutri-free Mix Per Pane kenyérliszt
  • 70 gramm Farmo LP Low Proteine liszt
  • 220 ml langyos víz
  • 1,5 dkg Budafoki porélesztő
  • 1 kanál burgonyapehely
  • 1 csipet szárított bazsalikom
  • kevés cukor
  • 3 gramm só
  • 1 tk. citromlé
  • 2 ek. olaj
  • egy csomag feketeerdei füstölt sonka (LIDL-ben kaphatót használtam)



A szokásos módon elkészítem a tésztát, majd ( szokásommal ellentétben) letakarom és állni hagyom egy órát szobahőmérsékleten. 
Egy óra elteltével 10 gombócra szedem és 15 cm-es rudakat sodrok belőlük. Áttekerem a sonkával, és megcsavarom a tésztát. Lekenem olajjal kicsit megszórom rizsliszttel és előmelegített (195 fok) gőzös sütőbe tolom (a sütő aljába vizet öntök), 25-30 perc alatt készre sütöm. 








2014. május 9., péntek

Palacsinta almával Schar Mix It lisztből

Almás palacsinta tej-, tojás- és gluténmentesen

Amióta gluténmentesen élek, a Mester palacsintapor volt az egyetlen amiből így mindenmentesen finom palacsintát tudtam sütni...ma palacsintára vágytam, csak egy bökkenő volt nem volt itthon ilyen porom....körülnéztem a spejzban hogy miből tudnám megcsinálni...és a választás a Schar Mix It Universal lisztre esett, gondoltam az mindenhez jó elvileg, biztosan jó lesz ehhez is. És jó is lett!!  Reszelt almával dúsítottam a tésztát, isteni finom lett.

Hozzávalók 12 db palacsintához:

  • 250 gramm Schar Mix It Universal gluténmentes liszt
  • 2 dl Bio Bridge rizstej
  • 4 dl szódavíz (apránként adagolva, kinek mennyit vesz fel a tészta)
  • 2 db alma pucolva, reszelve, ebbe kevés fahéj, elkeverve, és citromhéj belereszelve
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1 teáskanál étolaj
A szokásos módon palacsintatésztát keverek. A folyadék mennyiségét apránként adom a tésztához és habverővel keverem ki. Egy tapadásmentes serpenyőben kisütöm. A serpenyőbe csak minimális olajat teszek, kicsit ragadós a tészta, de óvatosan alányúlva simán meg lehet fordítani. 
Amint elkészültek, a serpenyőben mandulát pirítok ezzel díszítem a palacsintákat. Nem töltöttem semmivel, önmagában is nagyon finom, laktató desszert :-) Kevés lekvárt lehet mellé kanalazni.




2014. május 7., szerda

Paradicsomos cukkinis spagetti

Paradicsomos cukkinis spagetti

Ez a vacsora úgy készült, hogy csak úgy vettem a zöldségesnél két szép zsenge cukkinit…mert olyan szépek voltak...és szeretem is.....és egy nagy doboz gombát, mert a férjemnek gombapörkölt volt betervezve…..volt itthon új répa, de az hamar tönkremegy, ezt megelőzve gondoltam kezdjünk ezekkel valamit. Hát ez lett belőle….

Hozzávalók:

  • ·        25 dkg GM spagetti (én most Spar Free From-ot főztem ki).
  • ·        3 gerezd zúzott fokhagyma
  • ·        fél fej apróra vágott vöröshagyma
  • ·        4 db gomba megtisztítva, apróra vágva
  • ·        2 db új répa tisztítva, kockára vágva
  • ·        1 közepes zsenge cukkini tisztítva apróra vágva
  • ·        1 db paprika mosva apróra vágva
  • ·        2 db paradicsom mosva apróra vágva
  • ·        2 evőkanál paradicsompüré (én ehhez most tubusos Alnatura bio paradicsompürét használtam)
  • ·        só, bors, majoranna, bazsalikom a fűszerezéshez
  • ·        olivaolaj és víz

Az olívaolajban lefonnyasztom a vöröshagymát, hozzáadom a gombát felöntöm vízzel és párolom, kb. 15 percig. Hozzáadom a fokhagymát is, a répát, a cukkinit, a paprikát a paradicsomot, befűszerezem, még öntök alá vizet és majdnem puhára párolom. Amikor már majdnem készen van, beleteszem a paradicsompürét, elkeverem felforralom és kb. 10 percet főzöm még, kevergetve. Ezalatt kifőzöm a spagettit, majd leszűröm letakarva félreteszem.

Ráhalmozom a paradicsomos cukkinit és tálalom. Lehet rá sajtot is reszelni akinek úgy jobb  J Nekem most ugyan volt itthon Violife de már nagyon éhes voltam és nem álltam neki lereszelni 




Húsleves

Húsleves

Igen, a húsleves….a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan levese, gyerekkoromtól kezdve ez az a leves ami bármikor jöhet a tányérba.
Húslevest mindenki főz, ki így ki úgy, mindenkinek megvan a maga receptje J
Anyósom szerint a legjobb, ha vegyes húsból készül, és én is osztom a véleményét, valóban nagyon finom úgy, ízesebb mintha csak egyféle húsból készülne.
Szoktam tyúkból, pulykanyakból és csontos csirkemellből főzni, de orjából is, húsos karajcsontból és disznóhúsból vegyesen.  Én marhából nem szoktam, a tejfehérje (kereszt)allergia miatt, de ez csak az egyéni problémám, abból is nagyon finom, aki nem allergiás bátran fogyassza.



Hozzávalók:
  • ·        1 nagyobb pulykanyak kétfelé darabolva
  • ·        4 db csontos csirkemell
  • (vagy: orjacsont, húsos karajcsont, marha)
  • ·        só ízlés szerint, (én szemre teszem bele)
  • ·        szemes bors (vagy 8-10 szemet teszek bele)
  • ·        1 fej hagyma
  • ·        1 nagy vagy 2 közepes méretű krumpli
  • ·        5-6 szál sárgarépa tisztítva, darabolva,
  • ·        1-2 szál fehérrépa, tisztítva, darabolva,
  • ·        fél tisztított karalábé
  • ·        kisebb darab zeller pucolva mosva (túl nagy nem kell bele mert akkor nagyon kiérzik)
  • ·        1 db kelkáposztalevél
  • ·        2-3 rózsa megmosott karfiol
  • ·        egy kisebb csokor petrezselyemlevél


Elkészítése:
Egy közepes fazékban felteszem főni hideg vízben a megmosott húst. Felforralom (közepes lángon) majd kb. 10, max.15 percet főzöm. Ezután kiveszem a húst leöblítem és abban a fazékban amiben a levest főzöm, felteszem újból hideg vízben a gázra a húst, melléteszem a megmosott, megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát. Így sokkal "tisztább" levest kapok. Újból közepes lángon hagyom, felforralom, majd leveszem a lángot, hogy gyöngyözzön csak, beleteszem a sót és a borsot, lefedem és hagyom szépen lassan főni. 30 perc elteltével hozzáadom a megtisztított zöldségeket, ha kell még újra ízesítem és szintén gyöngyözve főzöm tovább míg készen nem lesz. Amikor már a hús elválik a csonttól és vajpuha a nyak is (villát beleszúrva) akkor készen van a levesem. Elzárom a gázt és hagyom állni, hogy ülepedjen, ez kb. 15-20 perc. Ezután kiszedem a húst és a zöldségeket egy tálra óvatosan,  majd gondosan leszűröm a levest.
Mi kifőtt cérna vagy csigatésztával szeretjük a legjobban.




Én glutén és tojásmentes tésztával eszem vagy üresen tészta nélkül, sok zöldséggel :) 








2014. május 6., kedd

Epres crumble – tej tojás és gluténmentesen

Epres crumble – tej tojás és gluténmentesen

Az alábbi receptet itt találtam:egy kedves ismerősöm blogján.

Nagyon könnyű elkészíteni, és nem sok hozzávaló szükséges hozzá….és iszonyú finom.
Kevesebb vajat adtam hozzá, mert növényit használok és abból nem kell akkora mennyiség.





Hozzávalók:
  • ·        30 dkg eper
  • ·        2 kanál cukor

A tésztához:
  • ·        7 dkg Nutri-free Mix per Dolci süteményliszt
  • ·        3 dkg mandulaliszt (vagy darált mandula)
  • ·        2 evőkanál cukor (csapott)
  • ·        fél cs. vaníliáscukor
  • ·        1 citrom lereszelt héja
  • ·        5 dkg hideg növényi vaj (nálam Biopont biomargarin) és a tetejére mandulaforgács




A  megmosott epreket a tál aljára helyezzük egyenletesen hogy mindenhová jusson, rászórjuk a cukrot.
A lisztet a cukorral elkeverjük, a citromhéjat is belekeverjük, majd a kockákra vágott növényi vajat gyorsan elmorzsoljuk benne.

Rátesszük a gyümölcsre és 180 fokos sütőben addig sütjük míg pirosodik a teteje, középidőben megszórjuk mandulaforgáccsal. Nálam ez most 30 perc volt, de az én sütőm kissé lusta. 





Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat az Egészségmarket biztosítja!