2015. január 17., szombat

Csokoládéval töltött kalács tej tojás és gluténmentesen

Csokoládéval töltött kalács tej tojás és gluténmentesen 


A gőzgombóc és a bejgli nagyon jól sikerült ebből a tésztából, ezért ezt vettem alapul a mai kalács elkészítésénél. 




  • 300 gramm gluténmentes kelt tésztához való liszt, nálam ebből 250 gramm Nutrifree Mix Per Pane és 50 gramm Farmo LP Low Protein innen: Egészségmarket
  • 13 gramm élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 200 ml folyadék (100 ml víz és 100 ml The Bridge rizstej)
  • 2 ek olaj
  • 1/2 csomag van. cukor
  • reszelt citromhéj 
  • 30 ml víz (ezt még dagasztáskor hozzá kell adagolni)
Ezenkívül:
  • 1 üveg Spar Free From tej és gluténmentes csokoládés-mogyorókrém
  • (ha ilyet nem tudunk beszerezni, akkor a DM-ben is kapható, ugyanez az összetételű krém)
  • kevés rizstej és olvasztott LIGA margarin 



Az élesztőt felfuttattam a 200 ml folyadékban kevés cukorral. Addig a száraz hozzávalókat összekevertem. Beleöntöttem az élesztőt majd a robotgéppel dagasztani kezdtem. Fokozatosan hozzáadtam a 30 ml vizet és az olajat. Mikor szépen kidolgozta a tésztát nagyon kevés kb. negyed kanál lisztet adtam még hozzá átgyúrtam és kevés olajat hogy elváljon a kezemtől. A tésztagombócot lefedtem és 40 percig kelesztettem.

Ezután egy kisebb formát kikentem olajjal és leszórtam rizsliszttel. Rizslisztes nyújtódeszkán kinyújtottam a tésztagombócot, lekentem a krémmel és ahogyan a kakaóscsigát, a hosszabbik oldalával feltekertem. Ezután a tetejétől elhagytam kb. 4 cm-et és kettévágtam hosszában a tésztát, majd meg áthajtottam egymáson és egyet csavartam rajta. Ezt Pocak Panna blogján láttam :) bár nekem nem sikerült úgy csavarni :) Belehelyeztem a formába, és hagytam kelni kb. 10 percet. Ezután lekentem a tetejét a melegített rizstejes LIGA-val és 180 fokra előmelegített sütőbe tettem. 35 percet sült, de akkor jó mikor már szép színű a teteje. 







Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat az Egészség Market biztosítja!



2015. január 10., szombat

Gőzgombóc tej tojás és gluténmentesen

Gőzgombóc tej tojás és gluténmentesen





A két ünnep között Ausztriában pihentünk, ahol minden nap szembetalálkoztam a gőzgombóccal. Elhatároztam, ha hazaérünk az első hétvégén kipróbálom. Még soha nem csináltam, búzás változatban sem, de annyira kívántam, nem volt mese. Mikor elkészült két "hiteles tesztelőt" hívtam segítségül, a férjemet és a sógoromat, mindketten eltüntették az eléjük kitett gombócokat és azt mondták nagyon finom, és  szerintem is nagyon jó lett.  

A karácsonyi bejgli tésztáját vettem alapul, abból készült el.

Írom hogyan készítettem:

Hozzávalók 6 db gombóchoz:

  • 300 gramm gluténmentes kelt tésztához való liszt, nálam ebből 250 gramm Nutrifree Mix Per Pane és 50 gramm Farmo LP Low Protein 
  • 13 gramm élesztő
  • 1,5 evőkanál cukor
  • 200 ml folyadék (100 ml víz és 100 ml The Bridge rizstej
  • 2 ek olaj
  • 1/2 csomag van. cukor
  • reszelt citromhéj 
  • 40 ml víz (ezt még dagasztáskor hozzá kell adagolni
Ezenkívül:
  • szilvalekvár a töltelékhez
  • 1 liter mandulás rizstej
  • 1 csomag dr. oetker vaníliapuding
  • 2 kanál cukor
  • 4 kanál garantáltan gm darált mák
  • 4 kanál porcukor
Az élesztőt felfuttattam a 200 ml folyadékban kevés cukorral. Addig a száraz hozzávalókat összekevertem. Beleöntöttem az élesztőt majd a robotgéppel dagasztani kezdtem. Fokozatosan hozzáadtam a 40 ml vizet és az olajat. Mikor szépen kidolgozta a tésztát nagyon kevés kb. negyed marék lisztet adtam még hozzá átgyúrtam és kevés olajat hogy elváljon a kezemtől. A tésztagombócot lefedtem és 40 percig kelesztettem.

Kinyújtottam a tésztát, kb. 1 cm magasra 6 db-ra vágtam és mindegyik közepére 1 teáskanál szilvalekvárt tettem. Olajos kézzel gombócot formáltam és még 15 percig pihentettem őket. 

Közben két magas edényben vizet forraltam. Kiolajoztam két fém tésztaszűrőt és azokba helyeztem 3-3 db gombócot, és lefedtem a tetejét. 30 percet főztem így (bár azt mondják elég kevesebb is, de biztosra mentem) 20 percig nem is emelgettem a fedőt, csak utána. 

Amíg gőzölődtek a gombócok, addig elkészítettem a pudingot a szokásos módon, majd félretettem.
A darált mákot elkevertem a porcukorral.

Kiszedtem a gombócokat, leöntöttem a pudinggal, rászórtam a porcukros mákot és tálaltam. Jó étvágyat! Isteni finom lett.








2015. január 8., csütörtök

Tepsis halfilé

Tepsis halfilé

Már régóta be akartam írni ezt a receptet, egy nagyon egyszerű, gyors halétel, készíthető bármilyen, számunkra finom halfiléből.
Én főleg fogas (süllő) filéből készítem, vagy tőkehalból, de harcsa is kiváló hozzá.


Most éppen lazacból készült, mert karácsonykor elmaradt a lazac sütés, így most kerítettem rá sort. 

Hozzávalók:


  • 9-10 darab besózott halfilé
  • növényi zsiradék ami lehet kókuszzsír, vagy akár LIGA margarin is ha nincs otthon kókuszzsír (aki nem tejérzékeny használjon vajat!!) 
  • 4 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma tisztítva karikákra vágva
  • 1 dl víz
  • 1 egész citrom kifacsart leve 


 A tepsit növényi zsiradékkal kikentem, a besózott halfiléket  belefektettem. A 4 gerezd reszelt fokhagymát eldörzsöltem rajtuk, egy fej hagymát karikára vágtam és rárakosgattam. Aláöntöttem egy dl vizet és egy egész citrom levét ráfacsartam. Fólia alatt puhára pároltam a sütőben majd rágrilleztem rövid időre, mikor már majdnem kész volt.

Megjegyzés: aki nem tejérzékeny, a fentieken kívül még leöntheti akár tejföllel vagy tejszínnel és úgy készítse el. Abban az esetben addig kell sütni, amíg a tejszín/tejföl szép pirosra sül rajta. Úgy is nagyon finom.