2016. május 27., péntek

Tápiókapuding

Tápiókapuding



Pudingot készítettem tápiókagyöngyből.
Már régen készültem kipróbálni, most jött el az ideje. 

Aprószemű tápiókagyöngyöt vásároltam, a receptet pedig innen: Limara oldaláról vettem.
A kókusztejből nekem kevesebb kellett, a felét tettem hozzá, eperrel csináltam, mert rengeteg van a kertben :) és vaníliával. 

Írom, hogyan készítettem:

Hozzávalók 3 pohárhoz:


  • 80 gr tápiókagyöngy
  • fél liter víz
  • csipet só
  • 2 dl kókusztej (Joya-t használtam)
  • 4 ek cukor vagy méz
  • kevés citromlé
  • vaníliakivonat
  • tetejére eper és kókuszchips

A vizet a sóval és a citromlével felforraltam, ekkor hozzáadtam a tápiókagyöngyöt. Takaréklángon kb 15 percet főztem. 
Addigra szépen besűrűsödött és kocsonyás állagú lett de még voltak benne fehér szemek.
A tápióka akkor fő meg amikor már teljesen áttetsző, üvegszerű kis golyócskák lesznek a fehér gyöngyből.

Mikor már kevés fehér közepű gyöngy van az edényben, akkor felöntöttem a kókusztejjel, hozzáadtam az édesítőt (én most cukrot és mézet vegyesen) a vaníliakivonatot egy fél mokkáskanállal és felforraltam.

Kb. még 8-10 percet főztem, addigra minden szem áttetszővé vált. 
Forrón, de óvatosan a poharakba mertem (ekkor még nem pudingállagú) és hagytam szobahőmérsékletűre hűlni.

Mire meghűlt, addigra kocsonyás lett. Rátettem az epret és kókuszchipssel díszítettem. 









2016. május 23., hétfő

Sajtos minibagett

Sajtos minibagett 
(glutén és laktózmentes)


Hozzávalók 8 darabhoz:
  • 32 dkg gluténmentes liszt, ebből: 13 dkg Nutri-free Mix Per Pane, 13 dkg Schar Mix It, 6 dkg Beiker liszt (www.taca.hu) 
  • 1 evőkanál burgonyapehely 
  • 7 gramm szárított Budafoki élesztő
  • 1 kk cukor
  • 8 gr fiber husk 1 kiskanál só (én mokkáskanálnyit használtam)
  • 3 evőkanál olvasztott kókuszzsír 
  • 300 ml víz 
  • kókuszzsír a kenéshez
A szárazanyagokat kimértem és összekevertem az élesztő nélkül. 
A vizet kimértem, és az olajat is. A vizet meglangyosítottam, az élesztőt a liszt tetejére szórtam belekevertem és beleöntöttem a vizet. 
Dagasztógéppel dagasztatni kezdtem, majd apránként az olajat is hozzáadtam. 

A kidagasztott tésztát kb. 10 cm hosszú kis rudakká formáztam enyhén olajos kézzel, 8 darabot készítettem. Sütőpapíros tepsibe tettem, és letakarva a konyhapulton kb. 35 percet kelesztettem.

Általában ezt a tésztát egy órát szoktam keleszteni, de most annyira meleg volt a konyhában hogy túlkelt volna, már fél óra után is elég puffadtak voltak. 

A sütőt előmelegítettem 185 fokra, enyhén lekentem olajjal a tetejüket.
4 db bagett tetejét bevágtam, a másik négyet hagytam úgy. A bevágottakat leszórtam rizsliszttel. 
Betettem a sütőbe és 35 percre állítottam. Még a sütőben is keltek szépen. 

A 20-ik percben leszórtam a 4 sima felületű bagettet sajttal és hagytam készre sülni. 


















2016. május 20., péntek

Epres túrókrém

Epres túrókrém 




Ma reggel egy nagyon finom és gyorsan elkészíthető túrókrémet csináltam, immár a saját eperből, ami itt az én kis kertemben termett :) Egész más íze van mint a zöldségesnél kaphatónak. :) Hetek óta figyelgetem, szépen növekedtek az eprek, mostanra egész jó kis mennyiség gyűlt össze :) amit most reggel le is szedtem. :) 
Ebből készítettem az alábbi finomságot :)
Pont olyan ízű mint gyerekkoromban :) nagyon finom. 

Hozzávalók 4 pohárhoz:

  • 25 dkg laktózmentes túró
  • 100 gr laktózmentes joghurt
  • 25-30 dkg eper, plusz egy ek cukor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 vaníliáscukor 
(cukormentesen, eritrittel is elkészíthető)

Az epret alaposan megmostam és feldaraboltam, pár szemet félretettem, a többit pedig felfőztem az egy ek. cukorral.

A poharak aljára kanalaztam, majd elkészítettem a túrókrémet.
A túrót áttörtem, hozzáadtam a porcukrot, a vaníliáscukrot és a joghurtot, majd alaposan kikevertem. 
A langyos eperszószra tettem, minden pohárba két jó nagy púpos kanállal.
A tetejére a maradék szószból raktam majd díszítettem az eperdarabokkal.  :) 










Jó étvágyat! :) 


2016. május 16., hétfő

Piskótatekercs

Piskótatekercs





Nos....megcsináltam a számomra eddig lehetetlent....a tojás nélküli piskótatekercset. Azt nem állítom, hogy szép :D, nem szép.....sőt, még el is rontottam a pudingosat, mert a hosszabbik oldalánál tekertem fel így olyan de olyan lapos lett mint az Alföld. DE: egyben marad és tekerhető. Oké....repedezik,....viszont a titok: nem szabad fel és kitekerni!! rögtön kenni kell forrón rá a pudingot vagy lekvárt és tekerni. 
Én feltekertem forrón, üresen majd ki és úgy kentem, nem kell...nem szabad vele sokat babrálni. Mivel nem tojásos, nem lesz szalonnás sem a piskóta. 

A tészta két variációban készült, természetesen Mester süteménylisztből a szokásos piskótatésztából. Viszont nagyon kíváncsi voltam, hogy kevés utifűmaghéj változtat -e rajta, így a második adag tésztához már tettem. Szerintem javít a tekerhetőségen. Ízre nem befolyásolja. Leírom mindkettőt, hogyan készítettem. 
Az alapreceptet lefeleztem, egy tekercshez a féladag tészta elég. 

Vaníliakrémes és málnalekváros piskótatekercs 
Hozzávalók tekercsenként:

  • 125 gr Mester süteményliszt
  • 75 gr cukor
  • 2 ek. Tutti holland kakaópor
  • 3-4 gr sütőpor
  • fél cs. vaníliáscukor
  • fél mk. szódabikarbóna
Ezeket összekevertem, majd hozzáadtam ezt a keveréket:
  • 4 ek. étolaj (igen több mint eredetileg)
  • 1 ek ecet (most 15%-osat használtam)
  • 125 ml víz 
Az egészet alaposan kikevertem majd egy sütőpapíros gáztepsibe öntöttem a masszát ( a nagy lapos gáztepsi amit a tűzhelyhez adnak). Szépen elsimítottam egy kanállal, a tepsi széleitől kb. 10-10 cm-eket elhagyva. 
175 fokra előmelegített sütőbe tettem és 15 perc alatt megsütöttem. Középső rácson. Nem szabad tovább sütni, ennyi idő elég neki mert nagyon kis vékony a nyers tészta, átsül rendesen ennyi idő alatt. 

Közben elkészítettem a pudingot: 
3 ek cukor, 1 vaníliás pudingpor, ezt 100 ml Joya mandulás rizstejjel kikevertem és további 230 ml mandulás rizstejet kevés reszelt citromhéjjal felforraltam. Hozzáadtam a kikevert pudingport, és a szokásos módon pudingot főztem. Jó sűrű lesz de ilyennek kell legyen. 

A megsült piskótát ráborítottam egy tiszta sütőpapírra ami alá nedves konyharuhát tettem és az alá egy nagy tiszta textilpelust. A konyharuhával segítve feltekertem a piskótát. Na ezt nem kellett volna, egyből meg kell kenni a pudinggal, és utána tekerni. De még forrón :) 
Mikor az egészet feltekertem hagytam állni úgy forrón és úgy hagytam kihűlni langyosra. Akkor már szeletelhető rendesen. Nem esik szét, de nagyon nagyon puha a tészta. 













A lekváros variációnál a tészta ugyanaz, annyi kiegészítéssel, hogy a szárazanyaghoz hozzáadtam 4 gr Fiber husk utifüvet, és a folyadékhoz plusz 25 ml-t. 
Mikor kisült a tészta, forrón megkentem lekvárral és a nedves konyharuhával rásegítve egyből feltekertem. Hagytam így kihűlni majd szeleteltem.








Összegzés: 
Szerintem az útifüvessel könnyebb dolgozni, bár nem mondom 100%-ra hogy emiatt lett szebb a lekváros...mert ugye a sima tésztásat kétszer tekertem. A lényeg: mindkét variációban működik a tészta :) Nagyon finom, és nagyon puha. Nem száraz, nem fojtós :)

Sajnos a házi, általam tavaly főzött eperlekvár már elfogyott, de a díszítéshez használt eper már saját termés a kertünkből :) A lekvárt kicsit túltoltam a sütiben, itt ott sok lett :) de nem baj mert nagyon finom :)