A két ünnep között Ausztriában pihentünk, ahol minden nap szembetalálkoztam a gőzgombóccal. Elhatároztam, ha hazaérünk az első hétvégén kipróbálom. Még soha nem csináltam, búzás változatban sem, de annyira kívántam, nem volt mese. Mikor elkészült két "hiteles tesztelőt" hívtam segítségül, a férjemet és a sógoromat, mindketten eltüntették az eléjük kitett gombócokat és azt mondták nagyon finom, és szerintem is nagyon jó lett.
A karácsonyi bejgli tésztáját vettem alapul, abból készült el.
Írom hogyan készítettem:
Hozzávalók 6 db gombóchoz:
- 300 gramm gluténmentes kelt tésztához való liszt, nálam ebből 250 gramm Nutrifree Mix Per Pane és 50 gramm Farmo LP Low Protein
- 13 gramm élesztő
- 1,5 evőkanál cukor
- 200 ml folyadék (100 ml víz és 100 ml The Bridge rizstej
- 2 ek olaj
- 1/2 csomag van. cukor
- reszelt citromhéj
- 40 ml víz (ezt még dagasztáskor hozzá kell adagolni
Ezenkívül:
- szilvalekvár a töltelékhez
- 1 liter mandulás rizstej
- 1 csomag dr. oetker vaníliapuding
- 2 kanál cukor
- 4 kanál garantáltan gm darált mák
- 4 kanál porcukor
Az élesztőt felfuttattam a 200 ml folyadékban kevés cukorral. Addig a száraz hozzávalókat összekevertem. Beleöntöttem az élesztőt majd a robotgéppel dagasztani kezdtem. Fokozatosan hozzáadtam a 40 ml vizet és az olajat. Mikor szépen kidolgozta a tésztát nagyon kevés kb. negyed marék lisztet adtam még hozzá átgyúrtam és kevés olajat hogy elváljon a kezemtől. A tésztagombócot lefedtem és 40 percig kelesztettem.
Kinyújtottam a tésztát, kb. 1 cm magasra 6 db-ra vágtam és mindegyik közepére 1 teáskanál szilvalekvárt tettem. Olajos kézzel gombócot formáltam és még 15 percig pihentettem őket.
Közben két magas edényben vizet forraltam. Kiolajoztam két fém tésztaszűrőt és azokba helyeztem 3-3 db gombócot, és lefedtem a tetejét. 30 percet főztem így (bár azt mondják elég kevesebb is, de biztosra mentem) 20 percig nem is emelgettem a fedőt, csak utána.
Amíg gőzölődtek a gombócok, addig elkészítettem a pudingot a szokásos módon, majd félretettem.
A darált mákot elkevertem a porcukorral.
Kiszedtem a gombócokat, leöntöttem a pudinggal, rászórtam a porcukros mákot és tálaltam. Jó étvágyat! Isteni finom lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.