Ez most egy hosszú bejegyzés lesz, életem első igazi tortáját sütöttem meg a kisebbik fiam Gergő születésnapjára.
A kedvenc sportja a foci, a hazai csapatok közül pedig rajong a FRADI-ért, így azt találtam ki, hogy ilyen lesz a tortája.
Soha életemben nem csináltam ilyen tortát, (nagyon másmilyet se...:D) azt sem tudtam, hogy fogjak hozzá.
Több videot is megnéztem, hogyan kell burkolni egy ilyen tortát, egyáltalán hogyan kell elkészíteni.
A kézügyességem se a legjobb, szóval nagyon tartottam tőle.
DE! Akinek ilyen barátai vannak mint nekem, kár volt félni, rengeteg segítséget kaptam Puskás Betti http://pbetti30.blogspot.hu/ és Dobos Bea barátnőmtől :) /http://dobosbea.blogspot.hu/
Ők igazi profik, ezért hozzájuk fordultam elsősorban segítségért.
Köszönet mindenért, legfőképpen azért hogy elviselték, hogy megállás nélkül kérdezősödöm. :D :D
Szóval, akkor írom, hogyan is készítettem.
Vasárnapra esett a szülinap, így szombat reggel elkészítettem a tortát, 2x4 tojásos piskótából, betöltöttem a krémmel és rákentem az ún. morzsakabátot, ami azért kell, hogy a fondant szépen rátapadjon a tortára.
Teljes pánikban voltam, mert a krém tejszínes, és ugye az oldja a fondant burkolatot. De sikerült végül úgy körbekenni, hogy aztán semmi gond nem volt :)
Fondant: én Smartflex Velvet burkolóanyagot használtam, nem én készítettem el. A díszítéshez pedig Smartflex Flowert színeztem meg Fractal ehető ételfestékkel.
Nos akkor a recept:
4 tojás különválasztva
4 kanál cukor
2 kanál rizsliszt
2 kanál Nutrifree Mix per dolci süteményliszt
csipet sütőpor
A fehérjéhez hozzáadtam a cukrot és kemény habot vertem. A sárgáját elkavartam és hozzáadtam a habhoz, kézzel elkavartam, majd hozzáadtam a sütőporos lisztet is. Nem szükséges a sütőpor, én most biztosra mentem, ezért tettem, de épp csak csipet ment bele. Nem szabad sokat.
Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral. Az oldalát nem kentem ki. 170 fokra melegítettem elő a sütőt, majd a masszát a formába kanalaztam és simítottam. A sütőbe, 2-es rácsra tettem és 35 percre állítottam. 32 percnél tökéletes volt. A 2-es rács azt jelenti, hogy alulról a második sín. Ez nekem pont jó, így soha nem ég soha nem esik össze szépen sül a piskótatészta.
Miután megsült kivettem hagytam hűlni a formában. Majd óvatosan egy műanyag késsel körbevágtam és úgy kapcsoltam le róla a formát. Rácson hagytam tovább hűlni.
Ezek után mégegyszer ugyanezt megcsináltam.
A kész piskótákat kettévágtam.
Lett négy lapom. Én most végül hármat használtam fel, így is pont elég magas lett a torta.
A negyedik lapot megettük :D
Amíg a piskóta hűlt, elkészítettem a krémet, ami Betti híres mascarponés kakaós krémje.
Irtó finom.
Hozzávalók:
500 gr laktózmentes mascarpone
300 gr porcukor
40 gr Tutti eredeti holland kakaópor
4 dl laktózmentes habtejszín
2 csomag dr. Oetker habfixáló
A mascarponet a porcukorral és a kakaóval kikevertem és félretettem. A habot a fixálóval keményre vertem majd a kettőt összekevertem.
Ezzel betöltöttem a piskótát.
Betettem a hűtőbe hűlni és elkészítettem a morzsakabátot, amihez szükség van:
250 gr laktózmentes vajra
250 gr porcukorra
Ezt habosra keverjük.
Én most elbénáztam és LIGA-val csináltam így nehéz volt vele dolgozni, nehéz volt kenni, itt azért volt hogy levert a víz párszor, de végül sikerült.
Miután szépen elsimítottam betettem a tortát a hűtőbe és hagytam pihenni.
Elővettem a Smartflex Flowert, és elkészítettem a zöld masszát.
Ehhez ehető ételfestéket használtam, jó móka volt, kb. fél óra volt mire szép lett. Gyúrtam rendesen. :D
Itt a képen mutatom a folyamatot:
Amikor készen volt, bezacskóztam és a konyhapulton hagytam.
Másnap reggel folytattam a munkát.
A Smartflex Velvet masszát elvágtam kisebb darabokra, majd átgyúrtam (kb. a 60%-át vettem ki a csomagból) keményítős lapon. Ezután jó nagyra kinyújtottam. A képen nem látszik a végső állapot, mert azt pont elfelejtettem, de kb a nyújtólapból 1 cm látszott körben, akkorára kell kinyújtani. Ez megint igényel némi izommunkát. :D Ezután ráborítottam a tortára a kinyújtott lapot, és a simitóval először a tetejét eldolgoztam aztán kézzel az oldalát besimítottam. Levágtam a felesleget és a végleges formára simítottam.
Visszatettem a hűtőbe.
Ezután jöttek a formák és a betűk, ezekhez nem fűzök sokat, a képeken látszik a folyamat. A betűket ehető ragasztóval rögzítettem.
Készítettem egy pici labdát is, hát van mit tanulni, úgy összességében látom a hibáit a tortának, de nagyon boldog vagyok hogy sikerült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.