2019. szeptember 6., péntek

Epres gyümölcsös szülinapi torta

Epres gyümölcsös szülinapi torta Keresztlányom, Bogi születésnapjára sütöttem ezt a tortát, még májusban készült, de mostanában szinte nulla időm van a blogra, úgyhogy csak most kerül fel. (Egyébként most is kapni a Lidl-ben epret, úgyhogy, akinek van kedve el tudja készíteni).

Hozzávalók a piskótához: 
6 db M méretű tojás 
180 gr cukor 
180 gr liszt 

Elkészítés

  •  2x3 tojásos piskótát sütöttem, Nutrifree Mix Per Pane lisztből, tehát a 6 tojás, 180 gr liszt és 180 gr cukorból. 
  • A fehérjét és a cukrot kemény habbá vertem, a sárgáját kikevertem hozzáadtam a fehérjéhez, majd a lisztet is óvatosan belekevertem. 
  • 170 fokon, középső rácson 40 percet sütöttem. 2 db 20 cm-es formába tettem a nyers piskótatésztát. Aljukra sütőpapír került, az oldalára semmi. Sütés után a formában hagytam kihűlni. 


A krémhez az alábbi receptet használtam, Betti receptjét: 
Hozzávalók:
1 kg mascarpone
6 dl tejszín
3 csomag habfixáló
100 gr porcukor
1 cs. Oetker zselatinfix

  • A mascarponet kikevertem a porcukorral és a zselatinfixet is hozzáadtam, a tejszínt a habfixálóval felvertem, majd a kettőt összekevertem. A piskótát kivettem a formából, kettévágtam őket, és megtöltöttem a krémmel. A külsejére és a tetejére is húztam egy vékony réteget, majd egy éjszakát pihent a hűtőben.

  • Másnap készítettem egy újabb adag krémet, de pont a felét, mint előzőleg. Kettőbe vettem, és eperszörpöt és eperlevet adtam mindkettőhöz. Egyikhez picit többet a másikhoz kevesebbet, ezt nem tudom mennyi volt, nem sok, csak úgy szemre. A színesebb krémmel bekentem a torta egyik részét, a másikkal a másikat, a felesleget lehúztam. A tetejét gyümölcsökkel és nyomózsákba töltött krémmel díszítettem. 😁😁


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése