2016. május 11., szerda

Gluténmentes kovászos kenyér

Gluténmentes kovászos kenyér
Elkészítettem az első gluténmentes és kovászos kenyeremet :) Beáta Dobos receptjéből
Nagyon finom lett. :) 
A sima élesztős gm kenyerek is jóízűek, de ez valami egészen más. Az illata, a tészta állaga már formázáskor, a kisült kenyér pedig.....maga a mennyország :) Tényleg olyan mint a búzás kenyér. Könnyű, kívül ropogós héj, belül laza szellős állag, és semmi krétapor-érzés. 

Ahhoz, hogy ilyen kenyeret tudjunk készíteni, először kovászt kell csinálni, ezt itt: egy előző bejegyzésben részletesen leírtam, hogyan kell elkészíteni.

A kenyér hozzávalói:

 • 12 dkg kovász + 25 ml víz, 1 ek. rizsliszt és egy 1 ek. Nutrifree mix per pane liszt
A 12 dkg kovászt kivesszük az elkészített kovászmennyiségből, megetetjük az etetőanyaggal: 1-1 ek rizsliszt és Nutri plusz a 25 ml víz. Alaposan elkeverjük. Ezt egy tiszta sterilizált üvegbe tettem, majd Kb. 10 órát hagytam érlelődni a pulton. A legjobb ha este kivesszük, elkészítjük és kint hagyjuk éjszakára a pulton, lezárva az üveget, vagy egy tálba téve, letakarva.  Reggelre kb. 14,5 dkg lesz a megnőtt kovász. 

Reggel kimérni:
 • 250 gr Nutri-free Mix Per Pane liszt
 • 1 tk fiber husk útifűmaghéj (őrölt)
 • 2,5 dl víz
 • 1 kk só
 • 1 ek. olaj 

A kovászhoz hozzáadtam a sóval elkevert lisztet, aztán a vízben feloldott utifűmaghéjat, majd az olajat és gép segítségével tésztát dagasztottam. Egy rizslisztes sütőpapírra borítottam a masszát, és óvatosan átgyúrtam kis gombócot formázva belőle. Már itt látszott és érződött hogy teljesen más a tészta mint eddig. Annyira lágy, könnyű tésztát kaptam, jó volt tapintani, fogni és gyúrogatni :) persze sokat nem mertem, mondom nehogy tönkretegyem :) A kis tészta gombócot egy tiszta textilpelussal bélelt tálba tettem amit leszórtam előtte rizsliszttel. Betakartam és kb. 10 órát kelesztettem. 

Ha már érettebb a kovászunk akkor a kelesztési idő lerövidül, nekem kellett ennyi ahhoz hogy szép nagyra nőjön a tésztám, mert még fiatal a kovászom. Nem tettem hűtőbe, a pulton kelt. 

Miután szép nagyra nőtt, 230 fokra előmelegítettem a sütőmet a vaslábassal együtt, majd a tésztát sütőpapírra borítottam, a négy sarkát összefogva átemeltem a vaslábasba. Keresztbe bevágtam a tetejét, picit lespricceltem vízzel, rátettem a fedőt, 220 fokra vettem a sütő hőmérsékletet, és 45 percet sütöttem fedő alatt. Ezután még fedő nélkül 15 percig. 225 fokon. 
5 megjegyzés:

 1. Jó napot! nekem az a kérdésem lenne, hogy kenyérsütő gépben hogyan készitem el?

  VálaszTörlés
 2. Jó kérdés 😊 nem használok kenyer sütőgépet sem dagasztashoz sem suteshez.

  VálaszTörlés
 3. Jó kérdés 😊 nem használok kenyer sütőgépet sem dagasztashoz sem suteshez.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ertem!koszonom! nekem azert sokszor konnyebb lenne azzal kesziteni azert kerdeztem, de hatha kitudom tanulmanyozni ;)

   Törlés