2015. január 10., szombat

Gőzgombóc tej tojás és gluténmentesen

Gőzgombóc tej tojás és gluténmentesen





A két ünnep között Ausztriában pihentünk, ahol minden nap szembetalálkoztam a gőzgombóccal. Elhatároztam, ha hazaérünk az első hétvégén kipróbálom. Még soha nem csináltam, búzás változatban sem, de annyira kívántam, nem volt mese. Mikor elkészült két "hiteles tesztelőt" hívtam segítségül, a férjemet és a sógoromat, mindketten eltüntették az eléjük kitett gombócokat és azt mondták nagyon finom, és  szerintem is nagyon jó lett.  

A karácsonyi bejgli tésztáját vettem alapul, abból készült el.

Írom hogyan készítettem:

Hozzávalók 6 db gombóchoz:

  • 300 gramm gluténmentes kelt tésztához való liszt, nálam ebből 250 gramm Nutrifree Mix Per Pane és 50 gramm Farmo LP Low Protein innen: Egészségmarket
  • 13 gramm élesztő
  • 1,5 evőkanál cukor
  • 200 ml folyadék (100 ml víz és 100 ml The Bridge rizstej
  • 2 ek olaj
  • 1/2 csomag van. cukor
  • reszelt citromhéj 
  • 40 ml víz (ezt még dagasztáskor hozzá kell adagolni
Ezenkívül:
  • szilvalekvár a töltelékhez
  • 1 liter mandulás rizstej
  • 1 csomag dr. oetker vaníliapuding
  • 2 kanál cukor
  • 4 kanál garantáltan gm darált mák
  • 4 kanál porcukor
Az élesztőt felfuttattam a 200 ml folyadékban kevés cukorral. Addig a száraz hozzávalókat összekevertem. Beleöntöttem az élesztőt majd a robotgéppel dagasztani kezdtem. Fokozatosan hozzáadtam a 40 ml vizet és az olajat. Mikor szépen kidolgozta a tésztát nagyon kevés kb. negyed marék lisztet adtam még hozzá átgyúrtam és kevés olajat hogy elváljon a kezemtől. A tésztagombócot lefedtem és 40 percig kelesztettem.

Kinyújtottam a tésztát, kb. 1 cm magasra 6 db-ra vágtam és mindegyik közepére 1 teáskanál szilvalekvárt tettem. Olajos kézzel gombócot formáltam és még 15 percig pihentettem őket. 

Közben két magas edényben vizet forraltam. Kiolajoztam két fém tésztaszűrőt és azokba helyeztem 3-3 db gombócot, és lefedtem a tetejét. 30 percet főztem így (bár azt mondják elég kevesebb is, de biztosra mentem) 20 percig nem is emelgettem a fedőt, csak utána. 

Amíg gőzölődtek a gombócok, addig elkészítettem a pudingot a szokásos módon, majd félretettem.
A darált mákot elkevertem a porcukorral.

Kiszedtem a gombócokat, leöntöttem a pudinggal, rászórtam a porcukros mákot és tálaltam. Jó étvágyat! Isteni finom lett.







Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagot az Egészségmarket biztosítja!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése