Amióta újra ehetem a laktózmentes tejtermékeket, nincs már teljes tej megvonás, könnyebb a helyzetem, és nagyon vágytam már egy jó kis hagyományos tejfölös pitére.
A családi receptet vettem elő, abból kihagytam a tojást, és a lisztet gluténmentesre cseréltem, a tejfölt pedig laktózmentesre.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 42 dkg Mester süteményliszt
- 5 dkg kukoricaliszt (én Nett-food márkájút használtam)
- 10 dkg cukor,
- 1 sütőpor,
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg LIGA hidegen kis kockára vágva
- 1 doboz laktózmentes tejföl - 150 grammos plusz még egy púpos ek. tejföl
- 2 evőkanál Mester zsemlemorzsa.
Töltelék:
- 16 db alma pucolva reszelve 2ek. cukorral megpárolva kis fahéjjal
- A nyújtáshoz rizsliszt
Mindig a tölteléket készítem először, az almát megmostam, hámoztam, reszeltem, és a cukorral lepároltam. A végén meghintettem a fahéjjal és elkevertem, félretettem.
Míg hűl, a szárazanyagot összekevertem, hozzáadtam a LIGA-t, es kevertetni kezdtem a géppel. Apránként hozzáadtam a tejfölt nekem ennyi belement egy mokkáskanálnyit ki kell hagyni, azzal kenem le sütés előtt a tésztát.
A gép miután bedagasztotta még kézzel átgyúrom, hogy érezzem jó -e, ilyenkor ha szükséges (nagyon lágy) lehet még bele tenni kevés (!) lisztet.
Kétfelé veszem, ezután rögtön hűtőbe teszem fél órára.
Aztán a hagyományos módon elkészítem a sütit: rizslisztes nyújtólapon (a nyújtót is lisztezem) kinyújtom az első tésztagombócot, rátekerem a nyújtóra, majd a sütőpapíros tepsibe gurítom. Ráteszek zsemlemorzsát, majd az almatölteléket.
Erre jön a második réteg kinyújtott tészta.
A felső tésztaréteget megszurkálom és ecsettel lekenem a tejföllel. 180 fokos sütőben 30-40 percet sütöm.
Nekem most maradt ki egy kevés tészta, ezzel megdíszítettem a tetejét :)
Valamiért repedezett a teteje, ennek az okát nem tudom, de igazából annyira nem zavar mert nagyon finom és puha lett :)
Míg hűl, a szárazanyagot összekevertem, hozzáadtam a LIGA-t, es kevertetni kezdtem a géppel. Apránként hozzáadtam a tejfölt nekem ennyi belement egy mokkáskanálnyit ki kell hagyni, azzal kenem le sütés előtt a tésztát.
A gép miután bedagasztotta még kézzel átgyúrom, hogy érezzem jó -e, ilyenkor ha szükséges (nagyon lágy) lehet még bele tenni kevés (!) lisztet.
Kétfelé veszem, ezután rögtön hűtőbe teszem fél órára.
Aztán a hagyományos módon elkészítem a sütit: rizslisztes nyújtólapon (a nyújtót is lisztezem) kinyújtom az első tésztagombócot, rátekerem a nyújtóra, majd a sütőpapíros tepsibe gurítom. Ráteszek zsemlemorzsát, majd az almatölteléket.
Erre jön a második réteg kinyújtott tészta.
A felső tésztaréteget megszurkálom és ecsettel lekenem a tejföllel. 180 fokos sütőben 30-40 percet sütöm.
Nekem most maradt ki egy kevés tészta, ezzel megdíszítettem a tetejét :)
Valamiért repedezett a teteje, ennek az okát nem tudom, de igazából annyira nem zavar mert nagyon finom és puha lett :)
Szia. Leírnád, hogy milyen gép kell hozzá?
VálaszTörlés