2015. szeptember 24., csütörtök

Szezámos zsemle gluténmentesen

Szezámmagos zsemle gluténmentesen 

Ennek a receptnek a kiindulási alapját a Schar-Nutri-Beiker zsemle adta, de változtattam az arányokon az egyik lisztet kicseréltem és a többi liszt mennyiségén is variáltam, az útifűmaghéj is kevesebb benne, és szezámmag is került a tésztába, mert a kenyérnek is nagyon jót tett. :) 




Nagyon finom puha zsemle :) :) 

Hozzávalók 8 db zsemléhez:


  • 150 gramm Nutri-free Mix Per Pane kenyérliszt
  • 95 gramm Schar Mix It universal liszt
  • 80 gramm Mester kenyérliszt
  • 6 gramm útifűmaghéj
  • 1 mk só
  • 1 teáskanál szezámmag
  • 1 evőkanál burgonyapehely
  • 20 gramm friss Budafoki élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 300 ml langyos víz
  • 2,5 evőkanál kókuszolaj (a kiindulási receptben 4 kanál van, de a szezámmag miatt elég ennyi olaj is ebbe a tésztába)
  • a tetejére olaj és rizsliszt
Az élesztőt a cukorral és a vízzel felfuttatom. Míg ez dolgozik a szárazanyagot kikeverem hozzáöntöm az élesztős vizet, majd dagasztás közben apránként hozzáadagolom az olajat. 
Addig dagasztatom a géppel míg egynemű tésztát nem kapok. Nagyon jó állagú, enyhén olajos kézzel formázható tészta lesz belőle. 



8 db zsemlét formálok, sütőpapíros tepsire teszem. A tetejüket enyhén leolajozom, leszórom rizsliszttel és 30 fokos sütőben egy órát kelesztem. 


Ezután lekenem olajjal és 185 fokos sütőben készre sütöm kb. 35 perc alatt. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése