2015. szeptember 28., hétfő

Gluténmentes kenyér Mester házi kenyérlisztből

Gluténmentes kenyér Mester házi kenyérlisztből




Tegnap este kipróbáltam a Mester Család házi kenyérlisztjét, önmagában, más liszttel nem keverve. Arányaiban követtem a zacskón lévő leírást, de kicsivel nagyobb adagot készítettem, ennek megfelelően emeltem picit a hozzávalókon és adtam hozzá egyéb segédanyagokat is. 
Amikor a gép bedagasztotta, egy nagyon lágy, leginkább "kanalazós" tésztát kaptam, nem formázható, hanem a sűrű nokedli állagú. 
A jénai edény (ami egyébként alul 14 cm átmérőjű tetején pedig 17 cm) kb. feléig ért a tészta. 
A kelesztés során kezdtem aggódni mert igencsak magas lett, már félóra után is, a sütőben lejjebb tettem, nehogy a felső fűtőszálhoz érjen a tészta :) 
Aztán, ahogy tovább kelt, egyre magasabb lett, na gondoltam lehet, hogy ezt nagyon eltoltam és maximum töltött kenyér lesz mert belül egy merő nagy lyuk :) 
Végül egy nagyon szép belsővel rendelkező kenyeret kaptam, ami nagyon nagyon finom lett :) A külsejét nem nagyon tudom minek nevezzem :) :) azt hagyjuk...kissé rusztikus :) De tényleg nagyon jóízű és puha. 




Írom hogyan készítettem:

Hozzávalók: 


  • 240 gramm Mester Házi kenyérliszt
  • 10 gramm tápiókakeményítő 
  • 1 csapott mokkáskanál útifűmaghéj
  • 1 ek. burgonyapehely
  • 1 teáskanál só
  • 1 kk. cukor
  • 20 gramm friss Budafoki élesztő 
  • 250 ml langyos víz 
  • 2 ek. olaj
A szóráshoz rizsliszt, a kenéshez kevés olaj

Az élesztőt a cukorral a langyos vízben felfuttattam, közben kimértem és összekevertem a szárazanyagot. Hozzáöntöttem az élesztős vizet és dagasztatni kezdtem a géppel. Ezután apránként hozzáadtam az olajat. Egy sütőpapíros jénaiba kanalaztam a kész, kidagasztott tésztát, a tetejét elsimítottam, olajos kanállal és keresztbe bevágtam. Leszórtam rizsliszttel, és 30 fokos sütőbe tettem 1 órára, mikor megkelt lekentem olajjal megint és 190 fokra előmelegítettem a sütőt. 40 perc alatt  készült el. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése