Tegnap este kipróbáltam a Mester Család házi kenyérlisztjét, önmagában, más liszttel nem keverve. Arányaiban követtem a zacskón lévő leírást, de kicsivel nagyobb adagot készítettem, ennek megfelelően emeltem picit a hozzávalókon és adtam hozzá egyéb segédanyagokat is.
Amikor a gép bedagasztotta, egy nagyon lágy, leginkább "kanalazós" tésztát kaptam, nem formázható, hanem a sűrű nokedli állagú.
A jénai edény (ami egyébként alul 14 cm átmérőjű tetején pedig 17 cm) kb. feléig ért a tészta.
A kelesztés során kezdtem aggódni mert igencsak magas lett, már félóra után is, a sütőben lejjebb tettem, nehogy a felső fűtőszálhoz érjen a tészta :)
Aztán, ahogy tovább kelt, egyre magasabb lett, na gondoltam lehet, hogy ezt nagyon eltoltam és maximum töltött kenyér lesz mert belül egy merő nagy lyuk :)
Végül egy nagyon szép belsővel rendelkező kenyeret kaptam, ami nagyon nagyon finom lett :) A külsejét nem nagyon tudom minek nevezzem :) :) azt hagyjuk...kissé rusztikus :) De tényleg nagyon jóízű és puha.
Írom hogyan készítettem:
Hozzávalók:
- 240 gramm Mester Házi kenyérliszt
- 10 gramm tápiókakeményítő
- 1 csapott mokkáskanál útifűmaghéj
- 1 ek. burgonyapehely
- 1 teáskanál só
- 1 kk. cukor
- 20 gramm friss Budafoki élesztő
- 250 ml langyos víz
- 2 ek. olaj
A szóráshoz rizsliszt, a kenéshez kevés olaj
Az élesztőt a cukorral a langyos vízben felfuttattam, közben kimértem és összekevertem a szárazanyagot. Hozzáöntöttem az élesztős vizet és dagasztatni kezdtem a géppel. Ezután apránként hozzáadtam az olajat. Egy sütőpapíros jénaiba kanalaztam a kész, kidagasztott tésztát, a tetejét elsimítottam, olajos kanállal és keresztbe bevágtam. Leszórtam rizsliszttel, és 30 fokos sütőbe tettem 1 órára, mikor megkelt lekentem olajjal megint és 190 fokra előmelegítettem a sütőt. 40 perc alatt készült el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.