Mester süteménylisztből készítettem ezt a zserbót, nagyon finom lett. :)
Megsült, nem sületlen, csak a tészta felszívta a tölteléket :) így jártam :)
Az alaprecept a klasszikus Horváth Ilona féle szakácskönyvből van.
Hozzávalók:
- 35 dkg Mester süteményliszt (nekem dagasztáskor még felvett kb. 40 grammnyit)
- 20 dkg LIGA margarin
- másfél dkg friss Budafoki élesztő
- 1 dl rizstej (én most Joya mandulásat használtam, szépen felfutott benne az élesztő)
- 50 g kristálycukor
- csipet só
- késhegynyi szódabikarbóna
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg porcukor összekeverve, valamint
- 20 dkg baracklekvár
7 kanál vizet 7 csapott evőkanál cukorral felfőzök, ebbe 4 csapott ek. kakaóport elkeverek, és lehúzom a tűzről, belekeverek 7 dkg Liga margarint, és félreteszem.
Tepsi mérete: 30x30 cm
Elkészítés:
Szokásos módon az élesztőt a langyos rizstejben egy kiskanálnyi cukorral felfuttatom, a margarint apró kockákra vágom, és az összes szárazanyagot kimérem, elkeverem, hozzáadom a margarint valamint a felfuttatott élesztőt. Robotgéppel bedagasztatom, ha szükséges adható még hozzá liszt, de csak csínján és apránként, nekem felvette a plusz lisztet.
Amikor szép egynemű a tészta, három részre osztom. Az első tésztagombócot kinyújtom, nagyon szépen lehet dolgozni vele, nem szakad, némi sütilisztet szórtam alá, majd feltekerem a nyújtófára és a kikent, kilisztezett tepsibe "gurítom".
Rákenem a lekvár felét, majd megszórom a porcukros dió felével, nyújtom a következő lapot és ráhelyezem, majd megint megkenem lekvárral és a porcukros dió másik felével. A harmadik gombócot is kinyújtom, és lefedem vele a tölteléket. Ezután letakarom és meleg helyen egy órát pihentetem.
Utána megszurkálom a tetejét villával és előmelegített sütőbe, 180 fokon 40 percig sütöm, de mindenkinek más a sütője, így inkább úgy írom, hogy addig kell sütni míg szép piros a teteje, de puha, nem szabad túlsütni.
Amikor kihűlt, én a tepsiben hagyom, úgy bevonom csokimázzal és lefedem.
Nagyon finom, puha, ízre is tökéletes, mint a hagyományos búzás zserbó. Nincs különbség :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.