2014. október 4., szombat

Bukta laktóz és tojásmentes változatban

Bukta laktóz és tojásmentes változatban

FIGYELEM! NEM GLUTÉNMENTES!!!

Ha már buktanap volt nálunk akkor a család nem diétázó tagjainak is sütöttem búzalisztből készült igazi finom buktát. A kisebbik fiam laktóz és tojásérzékeny ezért az eredeti receptben szereplő 1 tojást én kihagytam, a tejet pedig laktózmentesre cseréltem, valamint rétesliszt nem volt itthon...így BL55-ös liszttel készítettem. 





Az eredeti receptet Moha oldalán találjátok. Tőle kaptam és most leírom ahogyan én készítettem.

Hozzávalók: (nekem ebből a mennyiségből 18 db bukta lett)


  • 500 gramm Gyermelyi és Kunsági finomliszt vegyesen (fele-fele arányban)
  • csipet só
  • 70 gramm cukor
  • 2,5 dkg friss Budafoki élesztő
  • 1 dl olaj
  • 3,5 dl laktózmentes tej 
  • házi barack és szilvalekvár
  • porcukor
A meglangyosított tejben fél mokkáskanál cukorral felfuttattam az élesztőt. A cukrot sót és a liszteket összekevertem, majd beleöntöttem az élesztőt, és elkezdtem dagasztatni a géppel. Az olajat apránként adagoltam. Nem kell megijedni ez kissé lágy ragacsos tészta lesz, nem kell hozzáadni lisztet ez így jó. Amikor szépen kidagasztotta a gép, letakartam és egy órát kelesztettem. Ezután lisztezett nyújtódeszkára borítottam kinyújtottam kb. fél centisre, 10x10 cm-es kockákra vágtam, lekvárt tettem bele feltekertem, a végeit behajtottam és sütőpapíros tepsibe szorosan egymás mellé rakosgattam őket. Vékonyan leolajoztam és 185 fokos sütőben 25 perc alatt készre sültek. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése