FIGYELEM! NEM GLUTÉNMENTES!!!
Ha már buktanap volt nálunk akkor a család nem diétázó tagjainak is sütöttem búzalisztből készült igazi finom buktát. A kisebbik fiam laktóz és tojásérzékeny ezért az eredeti receptben szereplő 1 tojást én kihagytam, a tejet pedig laktózmentesre cseréltem, valamint rétesliszt nem volt itthon...így BL55-ös liszttel készítettem.
Az eredeti receptet Moha oldalán találjátok. Tőle kaptam és most leírom ahogyan én készítettem.
Hozzávalók: (nekem ebből a mennyiségből 18 db bukta lett)
- 500 gramm Gyermelyi és Kunsági finomliszt vegyesen (fele-fele arányban)
- csipet só
- 70 gramm cukor
- 2,5 dkg friss Budafoki élesztő
- 1 dl olaj
- 3,5 dl laktózmentes tej
- házi barack és szilvalekvár
- porcukor
A meglangyosított tejben fél mokkáskanál cukorral felfuttattam az élesztőt. A cukrot sót és a liszteket összekevertem, majd beleöntöttem az élesztőt, és elkezdtem dagasztatni a géppel. Az olajat apránként adagoltam. Nem kell megijedni ez kissé lágy ragacsos tészta lesz, nem kell hozzáadni lisztet ez így jó. Amikor szépen kidagasztotta a gép, letakartam és egy órát kelesztettem. Ezután lisztezett nyújtódeszkára borítottam kinyújtottam kb. fél centisre, 10x10 cm-es kockákra vágtam, lekvárt tettem bele feltekertem, a végeit behajtottam és sütőpapíros tepsibe szorosan egymás mellé rakosgattam őket. Vékonyan leolajoztam és 185 fokos sütőben 25 perc alatt készre sültek.
Elképesztően finom lett! Esküszöm, jobb mint ha tojással csinaltam volna!! Köszi a receptet!!
VálaszTörlésNagyon örülök hogy ízlett:-))
TörlésEbből ugye lehet kakaós csiga is? Fonott kalácskák?
VálaszTörlésKipróbálom mindenképp :)
Köszönöm! ☺️
Kedves Ada! Igen lehet:-)
TörlésKedves Marika!
VálaszTörlésNagyon köszönöm a receptet! Évek óta nem sütöttem kelt tésztát, mert a kisfiam ételérzékeny. Most kipróbáltam, csak a tejet rizstejjel helyettesítették. Nagyon finom! Hatalmas élmény! Nem hiányzik belőle a tojás. Hihetetlen puha. Pedig kézzel gyúrtam 😃
Gm liszt tel is mukodne es ha igen melyikkel. Koszonom a valaszt 🙂
VálaszTörlés