Végre eljött ez az idő és eljutottam odáig, hogy megsüssem végre az anyóskiflit.
Ennek a sütinek tulajdonképpen semmi köze a kiflihez :) viszont az anyósomhoz - de nem szeretem ezt a szót.... - szóval a férjem édesanyjához annál inkább köze van. :)
Tőle származik a recept, hosszú évek óta süti a családnak.
Imádtam ezt a süteményt, a diétám előtt nagyon sokszor ettem, nem lehet vele betelni, imádom. Az epém nem annyira, de egye fene némi szenvedést még ezért képes vagyok bevállalni. :) A puha omlós vajas tészta és a roppanós diós tojáshab a tetején, vmi fantasztikus.
Az alapja: nem kevert tészta, tehát nem folyós és nem is nyújtható, a kettő között van, egy massza tulajdonképpen, amit a sütőpapíros vagy vajjal kikent rizslisztezett tepsibe kell simítani.
A teteje: cukros diós tojáshab :) nagyon finom :)
A külseje: nem igazán mutatós, inkább mondanám rusztikusnak, de engem abszolút nem zavar...miután annyira de annyira finom, hogy nagyon.
Az elnevezése: azért kifli mert pohár szélével kis kifli alakúra vágják, de én ezt most kihagytam, csak szeleteltem :)
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 5 tojás sárgája (én L-es tojást használtam de elég az M-es is)
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja és alaposan kinyomkodott leve
- 1 cs. sütőpor
- 30 dkg Nutrifree Mix Per Dolci süteményliszt
- 180 gr RAMA (az eredeti 250-et ír de az sok...) nekem így nagyon jó lett. 150-nel indítottam és adagoltam még apránként. Ha több megy bele túl porhanyós a tészta. A búzás valószínűleg felvesz annyit de a Nutri nem.
A diós tojáshabhoz:
- 5 tojásfehérje
- 20 dkg cukor
- 20 dkg darált dió
A közepére: házi baracklekvár
Az omlós tésztához a hozzávalókat alaposan eldolgoztam: a liszthez adtam a cukrot a sütőport és a citromhéjat, majd a vajat és a tojássárgájákat. Géppel kevertetni kezdtem, és amikor szépen elmorzsolódott a vaj a lisztben hozzátettem a citromlevet is. Addig hagytam dolgozni a gépet amíg egy "habos" egynemű masszát nem kaptam. Ezt az egészet két kanál segítségével egy közepes méretű, sütőpapíros tepsibe simítottam.
A tetejére kb. 6-7 kanálnyi baracklekvárt kentem.
A cukrot és a tojásfehérjét géppel kemény habnak felvertem, majd hozzákevertem a diót és a tésztára simítottam.
180 fokra előmelegített sütőben 35 percet sütöttem. A sütési idő mindig sütőfüggő tűpróba szükséges.
Középső rácson (2) sütöttem.
Szeletelés előtt meg kell várni míg teljesen kihűl :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.