2018. november 5., hétfő

Elena szülinapi tortája

Elena szülinapi tortája 

Legidősebb (pedig ő sem idős, igencsak fiatalka) keresztlányom szülinapjára készítettem ezt a tortát, glutén és laktózmentesen. 

Hozzávalók: 
(22 cm-es tortaformához): 

  • 5 tojás szétválasztva (M-es méretű) 
  • 150 gr Nutrifree Mix Per Pane liszt
  • 150 gr cukor
A krémhez:
  • 500 gramm laktózmentes mascarpone
  • 6 dl laktózmentes habtejszín 
  • 100 gr porcukor
  • 2 cs dr. oetker zselatinfix
  • 3 cs dr. Oetker habfixáló 
  • 60 gr Tutti eredeti holland kakaópor
A morzsakabáthoz: 
  • 250 gr laktózmentes vaj
  • 250 gr porcukor
A díszítéshez: 
Smartflex Velvet fondant és ételfesték :) 

Először a macit készítettem el, sima Flowerből ételfesték hozzáadásával. Ezt aztán hűtőben tartottam, felhasználásig. Az elkészítési ötletet a Pinterestről vettem. 
Két három nappal előtte meg lehet csinálni. 


5 db M-es tojásból piskótát készítettem: az 5 db, M-es méretű tojást különválasztottam, a 150 gr cukorral kemény habbá vertem a fehérjét. Utána egyenként hozzáadtam a tojássárgákat, kikevertem óvatosan, majd a 150 gr lisztet hozzáadtam. 

A 22 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt tettem, ráhúztam a csatos szélét. 

A sütőt 170 fokra melegítettem. A tésztát a formába simítottam, majd tűpróbáig sütöttem. 
Kb 45 percet sült a tészta, 30 perc után néztem meg először. 
Addig nem szabad nyitogatni a sütőt. 

A krémhez Betti receptjét használtam. 
A mascarponét a porcukorral, és a zselatinfixekkel kikevertem, hozzáadtam a kakaóport is. A fixálóval felvertem a tejszínt és ezeket összekevertem. 

A kihűlt piskótát 3 fele vágtam elfeleztem a krémet és betöltöttem. Hűtőbe tettem. 

Elkészítettem a morzsakabátot: 250 gr lm vajat és 250 gr porcukrot kikevertem géppel. Ezzel körbekentem a tortát. 

Hűtőbe tettem, majd másnap hajnalban burkoltam. A burkoláshoz Smartflex Velvetet nyújtottam, ezt simítottam a tortára, aztán díszítettem. 😊









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.