(gluténmentes, laktózmentes)
A sógorom születésnapja alkalmából sütöttem ezt a nagyon finom kisméretű tortát.
A tészta egy 3 tojásos piskóta lett.
Vida-Rétegi Tünde alapreceptje alapján csináltam:
- ahány tojás annyiszor 3 dkg liszt és 3 dkg cukor
Ez a torta 18 cm-es formában készült, én 3 tojást használtam 90 gr Nutrifree mix per pane lisztet és 90 gr cukrot.
A tojásokat különválasztottam, a fehérjét a cukorral felvertem, mikor kemény volt a hab akkor egyenként hozzákevertem a sárgáját, majd a lisztet apránként.
A tortaforma aljába tettem csak sütőpapírt, az oldalára semmit.
A masszát belesimítottam a formába és 170 fokos sütőbe tettem, 2-es rácsra (alulról a második) majd a sütési időt beállítottam 35 percre. Ez változó lehet minden sütő máshogy süt. Én 30 percig nem nyitogatom soha a sütőajtót, 30 perc után tűpróba.
Ha elkészült kiveszem és úgy a formában hűlni hagyom. Mikor kihűlt vmennyire egy műanyag tompa élű késsel körbelazítom a tésztát. Lecsatolom a forma oldalát és rácsra borítom.
Ha teljesen kihűlt 3 részre vágom.
Míg a piskóta hűl, elkészítem a krémet.
Most egy tiramisu krémet csináltam, nekem ez a kedvencem, szerintem verhetetlen, Betti receptje alapján, csak kevesebb porcukorral.
Hozzávalók a krémhez:
- 50 dkg laktózmentes mascarpone
- 5 dl laktózmentes habtejszín
- 3 csomag dr. Oetker habfixáló
- 1 csomag dr. Oetker zselatin fix
- 12 dkg porcukor (ha vki édesebben szereti még tehet bele, én kóstolni szoktam, mivel a laktózmentes termékek eleve édesebbek, könnyen túl édes lehet az elkészült krém)
- 1 vaníliás cukor
A három részre vágott piskótát betöltöm a krémmel és körbekenem. A krém negyedét félreteszem.
A csurgatáshoz csokit olvasztok amihez kell egy kis kókuszolaj is, én ezt most kihagytam, de jobb úgy, mert jobban csorog :D és körbecsorgatom a csokival a tortát.
A tetejére rengeteg mosott leszárított gyümölcsöt pakolok, majd habzsákba töltöm a maradék krémet és körbenyomom a tortát vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.