(gluténmentes, laktózmentes)
A múlt hétvégén ünnepeltük a nagyobbik fiam, Barnus 16-ik születésnapját, neki készült ez a nagyon finom, ám kissé szokatlan mintájú burkolt torta.
Én kb. semmit nem tudtam arról a logóról amit kért rá, (mostmár tudom mi az :D ) de ha ezt szeretné, ez lesz, úgyhogy elkészítettem. A torta az ő kívánsága szerint készült, azzal a krémmel, amit ő szeretett volna. :)
Burkolás: a torta burkolásához Smartflex Velvet fondantot, a díszítéshez pedig kiscsomagos kész színezett fondantot használtam.
Nos akkor a recept:
A piskótához:
8 tojás különválasztva
240 gr cukor
240 gr Nutrifree Mix per pane gluténmentes liszt
A fehérjéhez hozzáadtam a cukrot és kemény habot vertem. A sárgáját elkavartam és hozzáadtam a habhoz, kézzel elkavartam, majd hozzáadtam a lisztet is. Óvatosan kikevertem.
Kettő darab, 24 cm-es tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral. Az oldalát nem kentem ki. 170 fokra melegítettem elő a sütőt, majd a masszát elfeleztem és a formákba kanalaztam és simítottam. A sütőbe, 2-es rácsra tettem és 40 percre állítottam. A 2-es rács azt jelenti, hogy alulról a második sín. Ez nekem pont jó, így soha nem ég soha nem esik össze szépen sül a piskótatészta. 35 perc után tűpróba! :)
Lett négy lapom. Én most végül hármat használtam fel, így is pont elég magas lett a torta.
A negyedik lapot megettük :D a kávé mellé.
Amíg a piskóta hűlt, elkészítettem a krémet, ami Betti mascarponés kakaós krémje.
Irtó finom.
Hozzávalók:
500 gr laktózmentes mascarpone
100 gr porcukor
60 gr Tutti eredeti holland kakaópor
4 dl laktózmentes habtejszín (ebből lehet 5 dl is, én úgy éreztem igényel még egy dl-t)
2 csomag dr. Oetker habfixáló
2 csomag dr. Oetker zselatin fix
A mascarponet a porcukorral és a kakaóval és a zselatinnal kikevertem és félretettem. A habot a fixálóval keményre vertem majd a kettőt összekevertem.
Ezzel betöltöttem a piskótát.
Betettem a hűtőbe hűlni és elkészítettem a morzsakabátot, amihez szükség van:
250 gr laktózmentes vajra
250 gr porcukorra
Ezt habosra keverjük.
Miután szépen elsimítottam betettem a tortát a hűtőbe és hagytam pihenni.
Pár órával később vagy másnap reggel lehet burkolni. Kell neki idő hogy szépen lehűljön a torta.
A Smartflex Velvet masszát elvágtam kisebb darabokra, majd átgyúrtam (kb. a felét vettem ki a csomagból) keményítős lapon. Ezután jó nagyra kinyújtottam. Ezután ráborítottam a tortára a kinyújtott lapot, és a simítóval először a tetejét eldolgoztam aztán kézzel az oldalát besimítottam. Levágtam a felesleget és a végleges formára simítottam.
Megint visszatettem hűlni a hűtőbe.
A fekete és a piros fondantból kivágtam a mintát és a háromszögeket. A fondantpisztolyból pedig kinyomtam a szegélyt.
Ehető ragasztóval rögzítettem a mintákat a tortára. Majd megint hűtöttem felhasználásig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.