Néhány hasznos
információ a tejfehérje allergiáról, a laktózintoleranciáról, valamint a
tojás allergiáról
Ez a bejegyzés tájékoztató jelleggel készült....nem teljes, de igyekeztem összeszedni a gondolataimat, és azokra a kérdésekre válaszokat adni, amiket nekem feltesznek a tej és tojásmentes étkezés kapcsán. A lisztérzékenyek közül a tejre is sokan érzékenyen reagálnak. Ez lehet laktóz
intolerancia és tejfehérje érzékenység.
Előbbinél a tejcukor bontó (laktáz) enzim hiányzik, utóbbinál pedig a tej
fehérjéire (kazein, lactalbumin) reagál a szervezet. Két külön dolog, és a
diétája is különbözik.
A különbség a laktóz és a tejfehérje allergia között:
Elsőként a laktózintoleranciáról:
A lisztérzékenyeknél sűrűn
előfordul a másodlagos laktózintolerancia, ami azért alakul ki, mert a
vékonybél bolyhok tetején ülnek a laktóz lebontásáért felelős laktázenzimek. A
bolyhokat a glutén legyalulja, és elsőként a laktázenzimek sérülnek meg. A
gluténmentes diéta elkezdésével egyidejűleg jó ideig (minimum 3 hónapig)
érdemes kerülni a laktózt is. Ez ma már nem nehézkes, hiszen rengeteg laktózmentes Free-from termék van
forgalomban, melyek kaphatóak a Spar, Tesco, Aldi, Lidl, Auchan stb.
üzleteiben, valamint diétás boltokban is. Aki nem szeretne ilyet vásárolni,
laktáz bontó enzim is kapható gyógyszertárban. Sajtok esetében vannak olyan sajtfélék amelyek
nem vagy csak nagyon kis mértékben
tartalmaznak laktózt, ezek a diétában fogyaszthatóak.
Bővebben a laktózintoleranciáról,
annak tüneteiről:
Itt található egy lista az egyes
élelmiszerek laktóztartalmáról:
A különbség a laktóz és a
tejfehérje allergia között:
A tejfehérje allergiáról:
A laktóz intolerancia mellett
előfordulhat viszont tejfehérje (kazein, lactalbumin) allergia is. Ilyenkor a
szervezettől minden tejterméket meg kell vonni. Kiváló alternatívák léteznek
már erre is, hogy mit mivel váltsunk ki. A tej helyettesítésére kiváló a
kókusztej és a rizstej. Rizstejből többféle létezik kereskedelmi forgalomban,
ami biztosan gluténmentes, a The Bridge, valamint a Joya márkájú. Kapható kókusztejszín,
rizstejszín, amivel helyettesíthető a tejtermék. Léteznek szója alapú
tejhelyettesítők is, de ezekkel óvatosan bánjunk, mert sokszor a tejfehérje
allergiásoknál a szója ugyanolyan tüneteket okoz, mint a tejfehérje. Vaj
helyettesítésére a növényi alapú margarinok, zsíradékok kiválóak, ebből is van
többféle, elsőként említeném a kókuszzsírt, használatakor annyi amire figyelni kell hogy
zsírosabb és ezért kevesebbet ajánlatos használni belőle. Hátránya az ára.
Olcsó és jó megoldás viszont a LIGA margarin, vagy a LIDL-ben kapható Vitador
márkájú tej és gluténmentes margarin, ami napraforgó és kókuszzsír keveréke.
Ebből is kevesebb kell. A Vénusz margarin is jó megoldás és a Biopont
Biomargarin de ezekben van szójalecitin, ezért érdemes kis mennyiségben
óvatosan alkalmazni.
Túró helyettesítésére kölespép
vagy tofu alkalmas.
Sajt helyettesítésére pedig már
kapható növényi alapú sajtpótló, Violife néven (diétás boltokban juthatunk
hozzá).
Néhány link a tejfehérje allergiáról annak tüneteiről:
A tojásallergiáról
néhány szóban:
A tej allergiás embereknél sokszor a tojásra is érzékenyen
reagálnak. Ezek lehetnek bőrproblémák, légúti problémák, valamint emésztőszervi
gondok.
Itt egy hasznos link erről is:
A tojás helyettesítésre is számos megoldás áll már
rendelkezésre, legegyszerűbb a lenmagnyák, valamint a kereskedelmi forgalomban
kapható Loprofin márkájú tojáspótló. Süteményekben egy-két tojás
helyettesítésére jól alkalmazható az alma és a banánpép is, bővebben a
tojásallergiáról és a pótlásáról a www.etelallergiaonline.hu oldalon
olvashattok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.