2014. július 14., hétfő

Néhány hasznos információ a tejfehérje allergiáról, a laktózintoleranciáról, valamint a tojás allergiáról

Néhány hasznos információ a tejfehérje allergiáról, a laktózintoleranciáról, valamint a tojás allergiáról

Ez a bejegyzés tájékoztató jelleggel készült....nem teljes, de igyekeztem összeszedni a gondolataimat, és azokra a kérdésekre  válaszokat adni, amiket nekem feltesznek a tej és tojásmentes étkezés kapcsán. A lisztérzékenyek közül a  tejre is sokan érzékenyen reagálnak. Ez lehet laktóz intolerancia és tejfehérje érzékenység. 
Előbbinél a tejcukor bontó  (laktáz) enzim hiányzik, utóbbinál pedig a tej fehérjéire (kazein, lactalbumin) reagál a szervezet. Két külön dolog, és a diétája is különbözik.




A különbség a laktóz és a tejfehérje allergia között:

Elsőként a laktózintoleranciáról:
A lisztérzékenyeknél sűrűn előfordul a másodlagos laktózintolerancia, ami azért alakul ki, mert a vékonybél bolyhok tetején ülnek a laktóz lebontásáért felelős laktázenzimek. A bolyhokat a glutén legyalulja, és elsőként a laktázenzimek sérülnek meg. A gluténmentes diéta elkezdésével egyidejűleg jó ideig (minimum 3 hónapig) érdemes kerülni a laktózt is. Ez ma már nem nehézkes, hiszen rengeteg laktózmentes Free-from termék van forgalomban, melyek kaphatóak a Spar, Tesco, Aldi, Lidl, Auchan stb. üzleteiben, valamint diétás boltokban is. Aki nem szeretne ilyet vásárolni, laktáz bontó enzim is kapható gyógyszertárban.  Sajtok esetében vannak olyan sajtfélék amelyek nem  vagy csak nagyon kis mértékben tartalmaznak laktózt, ezek a diétában fogyaszthatóak.
Bővebben a laktózintoleranciáról, annak tüneteiről:
Itt található egy lista az egyes élelmiszerek laktóztartalmáról:

A különbség a laktóz és a tejfehérje allergia között:

A tejfehérje allergiáról:
A laktóz intolerancia mellett előfordulhat viszont tejfehérje (kazein, lactalbumin) allergia is. Ilyenkor a szervezettől minden tejterméket meg kell vonni. Kiváló alternatívák léteznek már erre is, hogy mit mivel váltsunk ki. A tej helyettesítésére kiváló a kókusztej és a rizstej. Rizstejből többféle létezik kereskedelmi forgalomban, ami biztosan gluténmentes, a The Bridge, valamint a Joya márkájú. Kapható kókusztejszín, rizstejszín, amivel helyettesíthető a tejtermék. Léteznek szója alapú tejhelyettesítők is, de ezekkel óvatosan bánjunk, mert sokszor a tejfehérje allergiásoknál a szója ugyanolyan tüneteket okoz, mint a tejfehérje. Vaj helyettesítésére a növényi alapú margarinok, zsíradékok kiválóak, ebből is van többféle, elsőként említeném a kókuszzsírt, használatakor annyi amire figyelni kell hogy zsírosabb és ezért kevesebbet ajánlatos használni belőle. Hátránya az ára. Olcsó és jó megoldás viszont a LIGA margarin, vagy a LIDL-ben kapható Vitador márkájú tej és gluténmentes margarin, ami napraforgó és kókuszzsír keveréke. Ebből is kevesebb kell. A Vénusz margarin is jó megoldás és a Biopont Biomargarin de ezekben van szójalecitin, ezért érdemes kis mennyiségben óvatosan alkalmazni.
Túró helyettesítésére kölespép vagy tofu alkalmas.
Sajt helyettesítésére pedig már kapható növényi alapú sajtpótló, Violife néven (diétás boltokban juthatunk hozzá).

Néhány link a tejfehérje allergiáról annak tüneteiről:

A tojásallergiáról néhány szóban:



A tej allergiás embereknél sokszor a tojásra is érzékenyen reagálnak. Ezek lehetnek bőrproblémák, légúti problémák, valamint emésztőszervi gondok.
Itt egy hasznos link erről is:

A tojás helyettesítésre is számos megoldás áll már rendelkezésre, legegyszerűbb a lenmagnyák, valamint a kereskedelmi forgalomban kapható Loprofin márkájú tojáspótló. Süteményekben egy-két tojás helyettesítésére jól alkalmazható az alma és a banánpép is, bővebben a tojásallergiáról és a pótlásáról a  www.etelallergiaonline.hu oldalon olvashattok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.