Sárgabarack lekvár és
ribizlidzsem
Július
van, érnek a gyümölcsök, a tavalyi lekvár elfogyott, így hozzáfogtam idén is.
Nem a hagyományos, hosszú ideig főzött lekvárt készítettem, hanem zselésítőt
használtam, HAAS Quittin-t mert ez garantáltan gluténmentes. Tudom, van aki nem kedveli, nekem nincs a
zselésítővel problémám. Leírom, hogyan
készült:
Sárgabarack
lekvár, hozzávalók:
- · 10 kg érett sárgabarack
- · 1,9 kg cukor (ha dr. Oetker Dzsemfix kerül bele, akkor 2,1 kg cukor kell bele)
- · 5 – 6 csomag - a barack levesességétől függően - Haas Quittin 3:1 zselésítő befőzőszer, vagy aki a dr. Oetker-t használja ott 6 - 7 csomag szükséges, szintén a baracktól függően)
Először
az üvegeket készítsük elő.
Mosogatógéppel 65 fokon (nálam ez a legmagasabb
hőfok) elmosom az üvegeket.
Új tetőket vásárolok mindig, ezeket is kimosom.
Benne hagyom a mosogatógépben a forró gőzben.
A
sárgabarackot megmosom és átválogatom, a rosszakat kivágom belőle, majd forró
vízbe dobom és lehúzom a héját. Aminek szép hamvas héja van, azt rajta hagyom.
Kettévágom és kimagvalom, majd négy darabba vágom. A nettó súlyát megint
megmérem, általában 8 kg marad ezután nettóban.
Az
üvegeket 100 fokra előmelegített sütőbe pakolom és kb. 40 percre beállítom, így
az üvegek sterilizálódnak. Ha lejárt, akkor is ott marad a forró sütőben. Csak
közvetlen felhasználás előtt szedem ki.
Felteszem
a sárgabarackot egy nagy edényben főni, a legnagyobb gázégőre teszem, de
szigorúan kislángon. Felforralom sűrűn kevergetve. Még nem forrt fel de már a
gyümölcs esik szét, pépesedik. Fogok egy botmixert és összeturmixolom. Így hamarabb
felforr. Forrás után főzöm kb. 20-25 percet és hozzáadom a zselésítővel
elkevert cukrot….újraforrás után még 20 percet főzöm, folytonos keveréssel, ez
nagyon fontos!! majd elzárom a gázt és rögtön az előkészített üvegekbe merem a
lekvárt és lezárom a tetejét. Fejre fordítom az üvegeket, úgy, hogy a kupak
közepén levő kis benyomható részt benyomva tartom… és egészen másnap reggelig fejjel
lefelé is hagyom őket. Nem készítek
szárazdunsztot. 20 üvegnyi lesz belőle.
Ribizlidzsem
A
ribizlihez kell idő, mert nagyon munkaigényes az előkészítése, valószínű hogy
két évente fogom csak elkövetni én is.
Hozzávalók:
·
4
kg szép piros érett ribizli
·
1
kg cukor
·
másfél
csomag Haas Quittin 3:1
A ribizlit
leszáraztam, megmostam, majd feltettem főni, puhára főztem, leszűrtem, hogy ne
legyen a dzsemben mag és héj, és átpasszíroztam. Passzírozás után nettóban 2,2
liternyi gyümölcspép és lé maradt meg. Ehhez tettem 1 kg cukrot és a másfél
csomag zselésítőszert, ezt bele a lébe és még kb. 20 percet főztem kavargatva.
Forrón üvegekbe töltöttem és fejreállítottam őket. 10 üvegnyi lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.