2014. október 4., szombat

Bukta glutén tej és tojás nélkül

Bukta glutén tej és tojás nélkül

Az alábbi recept egy nagyon kedves barátném, Vera blogjáról származik, mégpedig az anyukájától.
Ezúton is szeretném neki is megköszönni, és Verának is, mert igazán finom, puha, jó buktát sikerült sütni, így mindenmentesen, mégpedig elsőre, mert soha életemben nem csináltam még ezelőtt.




A tejmentesség miatt én változtattam az eredetihez képest egy keveset, de így is tökéletes. Kevesebb olvasztott zsiradék került bele mert a Vitador amit használok zsírosabb, és a tejet mandulás rizstej és víz keverékével helyettesítettem. 

Hozzávalók 8 db buktához:


  • 250 gramm Nutri-free Mix Per Pane kenyérliszt  
  • 12 gramm friss Budafoki élesztő 
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 3 evőkanál olvasztott Vitador margarin (olvasztva legyen meg a három evőkanál)
  • 175 ml langyos folyadék, nálam ez 130 ml víz volt és 45 ml mandulás rizstej (és dagasztáskor még egy löttyintésnyi ment bele)
  • töltelékhez: sűrű házi barack vagy szilvalekvár
  • tetejére porcukor 


Az élesztőt kevés cukorral a langyos tejes vizes keverékben felfuttattam. Amíg dolgozott az élesztő, addig a száraz hozzávalókat összekevertem. A felfutott élesztőt hozzáadtam és bekapcsoltam a robotgépet, dagasztás közben apránként adagolva a margarint. Amikor úgy nagyjából megvolt a tészta, enyhén bevizeztem és olajoztam a kezem és kézzel szép egynemű tésztát dagasztottam. Fél órát hagytam kelni letakarva (nem tettem sütőbe csak a konyhapultra) majd egy lisztezett gyúrólapra borítottam, kinyújtottam 10x10 cm-es kockákra vágtam, betöltöttem, feltekertem, a végeiket lezártam és egy sütőpapíros kistepsibe szorosan egymás mellé tettem a buktákat. Bekapcsoltam a sütőt, amíg melegedett még pihentek a bukták letakarva. Ezután vékonyan leolajoztam a tetejüket, majd 185 fokon 25 percig sültek.







2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.