2014. április 23., szerda

Diókrémes tej és tojásmentes születésnapi torta

Diókrémes tej és tojásmentes születésnapi torta

Ezt a tortát nagyon szeretjük, nagyon egyszerű elkészíteni és mindenki kedvence a családban. Általában a kisebbik fiam születésnapjára mindig ezt sütöm, mert tej és tojásmentes a piskóta. Van, amikor pudingos krémmel töltöm, vagy csokival, idén diókrém került bele, mert a diót nálunk mindenki szereti.






Először a diókrémet készítem el a következőképpen:
  • 15 dkg cukrot összekeverek 10 dkg darált dióval, 4 kanál liszttel (csapott) egy vaníliáscukorral. Egy deciliter tejet (most rizstejet) felforralok, beleöntöm a diós keveréket és felfőzöm, forrástól számítva kb. 5 percig fő, míg besűrűsödik. Folyamatos kevergetést igényel. Ha kész van, elzárom, hagyom hűlni majd 8 dkg vajat (jelen esetben növényi bio margarint) elkeverek benne.  Teljesen kihűtöm.


Aztán jöhet a piskóta, ennek a receptje már fent van a blogon, de bemásolom ide:
Hozzávalók egy 22 cm-es formához: 

·                     150 gramm cukor
·                     5 ek.  kakaópor
·                     250 gramm liszt
·                     1 sütőpor
·                     1 van. cukor
·                     1 mk. szódabikarbóna
·                     csipet só
·                     6 evőkanál kukoricaolaj
·                     3 evőkanál ecet
·                     250 ml víz

A szárazanyagokat összekeverem, majd a kimért nedves hozzávalókat is és elegyítem a kettőt, habverővel simára keverem és mehet is a sütőpapíros formába. 180 fokon 40 percig sütöm.
Közben elkészítem a csokimázat a tetejére: 7 kanál vizet 7 kanál cukorral felfőzök, abba 4 kanál keserű kakaóport keverek, kis lángon egy két percig összefőzöm, majd elzárom a gázt és 7 dkg bio növényi vajat keverek hozzá. Ettől lesz szép fényes csokimázam. J

Amikor már a piskóta és a krém is kihűlt, a sütit kettévágom, megtöltöm krémmel, majd az oldalát is körbekenem. Tetszés szerint lehet díszíteni darált vagy vágott mandulával is. A tetejét bevonom csokimázzal és azt is megdíszítem, szórócukorral vagy felezett dióval, vágott dióval vagy mandulával. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.