Diókrémes tej és
tojásmentes születésnapi torta
Ezt
a tortát nagyon szeretjük, nagyon egyszerű elkészíteni és mindenki kedvence a
családban. Általában a kisebbik fiam születésnapjára mindig ezt sütöm, mert tej
és tojásmentes a piskóta. Van, amikor pudingos krémmel töltöm, vagy csokival,
idén diókrém került bele, mert a diót nálunk mindenki szereti.
Először
a diókrémet készítem el a
következőképpen:
- 15 dkg cukrot összekeverek 10 dkg darált dióval, 4 kanál liszttel (csapott) egy vaníliáscukorral. Egy deciliter tejet (most rizstejet) felforralok, beleöntöm a diós keveréket és felfőzöm, forrástól számítva kb. 5 percig fő, míg besűrűsödik. Folyamatos kevergetést igényel. Ha kész van, elzárom, hagyom hűlni majd 8 dkg vajat (jelen esetben növényi bio margarint) elkeverek benne. Teljesen kihűtöm.
Aztán jöhet a
piskóta, ennek a receptje már
fent van a blogon, de bemásolom ide:
Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
·
150 gramm
cukor
·
5 ek. kakaópor
·
250 gramm
liszt
·
1 sütőpor
·
1 van. cukor
·
1 mk.
szódabikarbóna
·
csipet só
·
6 evőkanál
kukoricaolaj
·
3 evőkanál ecet
·
250 ml víz
A szárazanyagokat összekeverem, majd a kimért nedves hozzávalókat is és elegyítem a kettőt, habverővel simára keverem és mehet is a sütőpapíros formába. 180 fokon 40 percig sütöm.
Közben elkészítem a csokimázat a tetejére: 7 kanál
vizet 7 kanál cukorral felfőzök, abba 4 kanál keserű kakaóport keverek, kis
lángon egy két percig összefőzöm, majd elzárom a gázt és 7 dkg bio növényi
vajat keverek hozzá. Ettől lesz szép fényes csokimázam. J
Amikor már a piskóta és a krém is kihűlt, a sütit
kettévágom, megtöltöm krémmel, majd az oldalát is körbekenem. Tetszés szerint
lehet díszíteni darált vagy vágott mandulával is. A tetejét bevonom csokimázzal
és azt is megdíszítem, szórócukorral vagy felezett dióval, vágott dióval vagy
mandulával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.