Epres pudingos és diós-lekváros linzerkosárka
- tej tojás és gluténmentesen
Annyira
bevált a mandulás linzertészta, hogy egyet gondoltam és kosárkát csináltam
belőle. Mivel tojáshabos diósat én nem ehetek így másképp csináltam, de így is
nagyon finom. Mivel eperszezon van és
nálunk is volt itthon, így epres kosárka is készült. Nekem 20 db kosárka formám van, ehhez a
tésztamennyiség felét használtam fel. A
tészta másik feléből pedig kekszet sütöttem.
Hozzávalók a tésztához:
- · 20 dkg Nutri-free Mix Per Dolci süteményliszt
- · 10 dkg mandulaliszt (vagy darált mandula)
- · 8 dkg porcukor
- · 15 dkg bio növényi tejmentes margarin (esetemben ez most Biopont-os volt, de aki érzékenyen reagál a szójalecitinre, használjon LIGA-t, mert abban nincsen).
- · 1 csomag vaníliás cukor
- · 1 biocitrom lereszelt héja
- · 1 tojásnak megfelelő Loprofin tojáspótló ( 1 ek. négy kanál vízben elkeverve)
- · 1 mk. sütőpor
A lisztet a mandulával, a porcukorral, a citromhéjjal, vaníliáscukorral és
a sütőporral alaposan elkevertem, hozzáadtam a kockára vágott margarint,
robotgéppel elkezdtem dagasztatni, majd hozzáadtam a tojáspótlót is. Mikor szép
egynemű tésztát kaptam, leállítottam Mrs. Bosch-t és kézzel gombócot
formáztam a tésztából. Pici lisztet nekem még kellett hozzá adni, de nem sokat
adtam hozzá a tészta lágy maradt. Ezután 1 órára hűtőbe tettem.
Ezen kívül a diós kosárkához:
- · 3 evőkanál darált dió
- · 3 evőkanál porcukor
- · és annyi rizstej, hogy a dió és a porcukor összeálljon
- · bio citrom reszelt héja
- · szilvalekvár
- · aprított mandulaszeletek
A gyümölcsös kosárkához:
·
vaníliapuding
·
rizstej (amennyit a puding ír)
·
piros tortazselé
·
pár szem eper
A
keksz díszítéséhez:
·
LIDL
étcsoki (tej és gluténmentes)
·
darált
mandula
Elkészítés:
A diós kosár:
Ehhez a diót a porcukrot és a citromhéjat elvegyítettem a rizstejjel. A
formákat kikentem ecsettel vékonyan margarinnal, a tésztát kinyújtottam, majd a
kosárkát lefelé borítottam és kiszúrtam vele egy tésztadarabot, ezt
belenyomkodtam a formába. Utána tettem
egy mokkáskanálnyi lekvárt az aljába erre a diótölteléket és a lap-mandulát. 180 fokon 20 percig sütöttem. Kihűlés után
óvatosan kivettem a formából.
A gyümölcsös kosár: Megfőztem a vaníliapudingot és hagytam
kihűlni. A formákat kikentem, a kinyújtott tésztát kiszaggattam majd
belenyomkodtam a formába. Hagytam így üresen megsülni, úgy hogy sütéskor az aljába szórtam néhány
babszemet nehezéknek, különben felpúposodna a tészta. Kb. 20 perc kellett neki,
180 fokon.
Hagytam
kihűlni, kivettem a formából majd megtöltöttem a pudinggal, rátettem a
megmosott epret és lecsorgattam a felfőzött tortazselével.
A kekszek: tésztát kinyújtottam, majd
kiszaggattam, 12 perc alatt a 180 fokos sütőben készre sütöttem. Kihűlés után
vízgőz felett felolvasztottam az étcsokit belemártottam a kekszeket majd a
darált mandulába is belenyomtam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.