Kakaós csíkos kalács glutén laktóz
és tojásmentesen
Kicsit
hűvösebb van odakint, gondoltam sütni kellene egy kalácsot. Na és a minap
vettem a fiúknak az egyik szupermarketben egy nagyon gusztusos kalácsot. Én
sajnos nem ehetek belőle. A neten nézelődtem mikor szembejött velem Gabicsek cifra kalácsa. Gondoltam, mi lenne ha ezt sütném meg gluténmentes verzióban.
Hamarjában hozzá is fogtam igaz, nekem nem volt itthon joghurtom, így tejföl
került bele a joghurt helyett.
Hozzávalók:
- · 35 dkg Nutri-free Mix Per Pane
- · 5 dkg Farmo Lp low Protein
- · fél csomag friss Budafoki élesztő
- · 70 ml Joya mandulás rizstej
- · 60 ml langyos víz (amennyit felvesz)
- · 110 gr laktózmentes tejföl (spar free from)
- · 5 dkg laktózmentes vaj vagy 3,5 dkg Vitador tejmentes margarin
- · 4 púpos ek. cukor
- · 1 cs. vaníliás cukor
- · kevés olaj (ez nem a tésztába kell majd hanem a gyúrás végén)
- · 2 evőkanál holland kakaópor + 3 ek víz és 1 teáskanál olaj
Tetejére:
olaj vékonyan, plusz 2 kanál tej és cukor
Sütési hőfok:
180 fok
Sütési idő: 45-50
perc
Sütőforma
mérete: 25x10x8 cm
A
tészta száraz hozzávalóit kimértem és összekevertem. A mandulás rizstejet
meglangyosítottam beleöntöttem a száraz keverékbe, és bekapcsoltam Mrs.
Bosch-t. Ezután apránként hozzáadtam a vizet, a tejfölt és a vajat, addig dagasztattam míg szép egynemű
tészta lett belőle. Amikor készen volt és kissé ragacsos állagú de már elvált
az edény falától, olajos kézzel kerek tésztagombócot formáltam és ketté vettem.
Az egyikhez hozzátettem a kakaóport a vizet és az olajat…majd egynemű tésztává
dagasztattam a géppel. Ezután a sima és a kakaós tésztagombócot is kétfelé
vettem, tehát lett két db fehér és két darab kakaós gombócom. Fogtam egy nagy
tálcát, sütőpapírt tettem rá, és leszórtam vékonyan kukoricaliszttel (nem volt
itthon rizsliszt) rátettem a sima tésztát és kinyújtottam, félretettem. Még egyszer
megismételtem a sütőpapíros mutatványt, ezúttal egy kakaós tésztával, miután
kinyújtottam ráborítottam a sima tésztát és az egészet megfordítottam, hogy
alulra kerüljön a sima, felülre a kakaós. Ezután hosszában feltekertem, mintha
kakaóscsigát vagy bejglit csinálnék. Félretettem. A másik két tésztagombóccal
ugyanígy jártam el. Ezután egymás alatt átfontam őket, ezzel akadt kis gond,
mert azért kissé szakadt a tészta, hellyel-közzel sikerült majd még gyakorlom.
Tiszta konyharuhával lefedtem és másfél órát kelesztettem kb. 26 fokos
konyhában. Ezután vékonyan lekentem olajjal és 180 fokra előmelegített sütőbe
tettem, 35 percet sült így, 20 perc után lekentem tejjel és cukorral
megszórtam, majd kivettem a formából 35 perc után és forma nélkül még 10 percet
sült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.