Miután egyre több, és elég sok privát megkeresést kapok, úgy gondoltam, helye van a blogon egy ilyen bejegyzésnek, ahol részletesen, képekkel illusztrálva leírom, hogyan is sütöm a gluténmentes zsemléket.
A zsemle természetesen Nutri-free Mix Per Pane lisztből készült, és azzal a recepttel, amit mostanában sűrűn sütök, én teszek a tésztába puffasztott amarántot, ami nagyon jó vaspótlásra, és 1 evőkanál burgonyapelyhet, de ha valaki nem szeretne, vagy épp nincs otthon, használja a liszt zacskóján lévő receptet, csak akkor a víz mennyiségére kell figyelni, 20 ml-vel kevesebb kell, azaz 200 ml, de az elkészítése ezenkívül mindenben megegyezik az itt leírtakkal, ha esetleg lágyabbra szeretnétek maradhat a 220 ml víz is, csak lehet picit laposabb lesz.
Hozzávalók:
- 250 gramm Nutrifree Mix Per Pane kenyérliszt
- 3 gramm só
- 1 evőkanál burgonyapehely
- 1 evőkanál puffasztott amaránt
- 220 ml víz (kézmeleg)
- 1,5 ek. olaj
- 1,2 dkg friss Budafoki élesztő
- minimális cukor az élesztőhöz
Első lépésként előkészítem az alapanyagokat:
A kimért élesztőre rászórom a kevés cukrot, majd ráöntöm a langyos vizet, és felteszem a mikro tetejére mert ott meleg van. Amikor ilyen állapotban van, (nem túl szép látvány, de ez van....) már jó is, nem kell tovább futtatni:
Amíg az élesztő dolgozik, addig a szárazanyagokat mind kimérem és összekeverem egy kanállal a dagasztógép táljában, majd hozzáöntöm az élesztős vizet és a dagasztógéppel elkezdem kikevertetni, kettes fokozaton kb. 2-3 percig, ezután hozzáadom az olajat is, majd átkeverés után lekapcsolom a gépet. Ekkor így néz ki a tészta, félig kikeverve:
Fogok egy kanalat, az olajos tálkát, és enyhén olajozott kanállal elkezdem tovább kidolgozni a tésztát (lehet kézzel is, így tisztább a művelet, és a kezünkről sem kell levakarni a tésztát, kb. 2 perc után így fog kinézni:
Még további két-három percig dagasztom az enyhén olajozott kanál segítségével, (ha ragad, mártsuk bele nyugodtan a tálkába a kanalat) egészen addig amíg el nem válik az edény falától és egy szép homogén tésztagombócot nem kapok:
Itt jól látszik hogy már a kanálon sincs tésztamaradvány, a tésztánk elkészült. Nagyon fontos a gondos kidolgozás. Ezután a kanál segítségével 5 részre osztom a tésztát (lehet hatra is, nekem a tepsiben így jó az elrendezés és a zsemle mérete is pont így lesz megfelelő) majd enyhén (fontos: nem csurog az olaj csak kicsit csúszik a kézben a tészta) olajos kézzel megformázom a zsemléket, és a sütőpapíros tepsibe helyezem őket, letakarom és kb. 3/4, max. 1 órát kelesztem a mikro tetején. Ha valaki úgy érzi nem elég meleg a konyhája (nálam 24,3 fok volt ma reggel) tegye be a sütőbe, és ott kelessze, 30 fokon. A lényeg hogy egyenletes hőmérsékleten legyen, ne érje huzat, és a letakart tésztát nem szabad bolygatni. Télen, fűtésszezonban lehet hogy tovább is kelhet, de én úgy látom, elég az egy óra bőven.
Egy óra elteltével, így néznek ki a zsemlék, (még kelhetnek de nem fogom tovább keleszteni, mert a sütőben még nőni fognak) lekenem őket vékonyan olajjal, és leszórom magkeverékkel, eközben pedig bekapcsolom a sütőt, 190 fokra, alsó felső sütésre:
Beteszem a tepsit, a felső rácsra, és 30 perc alatt készre sütöm.
(A sütési idő eltérhet, ezt sütője válogatja!)
Itt látszik, hogy sütés közben is még nőnek a zsemlék:
Miután elkészült, kiveszem és hagyom kihűlni. jó étvágyat!
Ha valaki kenyeret szeretne sütni, a tészta elkészítése után kiolajozott, rizsliszttel leszórt kisméretű (a 25 dkg liszthez egy kb. alul 10, felül max 13 cm átmérőjű edény szükséges) jénaiba tegye a kész tésztát, vágja be éles késsel a tetejét, és úgy takarja le, majd kelhet a tészta 1 órát, vagy sütőben 30 fokon, lekenés után mehet a sütőbe 200 fokra kb. 45-50 percre. (250 gr liszt 220-230 ml víz)
Köszi a leírást és a fotókat!
VálaszTörlésNagyon szívesen :-)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, köszönöm a receptet! A lépésenkénti fotók sokat segítenek a munkafolyamat során, mivel kezdő "szakács" vagyok. :)
VálaszTörlésKedves Ádám! Nagyon örülök a visszajelzésnek :-) kívánok jó sütögetést :-)
TörlésKoszonom a receptet!
VálaszTörlésA kislanyom glutenerzekenysege masfel eve derult ki. Azota probaltam finom zsemleket sutni. Most vegre sikerult. Sot, kiflit is. A megadott liszt Fibra +nevu valtozataval is finomak a zsemlek.
Nagyon örülök Ági hogy sikerült :) (Y)
Törlés:-( izomlázat kaptam a kidolgozástól... nekem miért nem állt össze?
VálaszTörlésSzia, géppel készíted? vagy kézi gyúrással? Kézzel sokkal tovább tart, és nehezebb a kidolgozás is, sokáig kell "dagasztani". Ha nagyon nem áll össze több folyadékot kell hozzáadni vagy apránként elosztva.
TörlésSzia, géppel készíted? vagy kézi gyúrással? Kézzel sokkal tovább tart, és nehezebb a kidolgozás is, sokáig kell "dagasztani". Ha nagyon nem áll össze több folyadékot kell hozzáadni vagy apránként elosztva.
TörlésNem sikerül...dagasztom,összeáll,mint a fotón. Sütőben kelesztem,de nem kel...nem jön fel. Mit rontok el???
VálaszTörlésA víz kézmeleg legyen mert ha túl meleg, bedöglik az élesztő. Ha van 23 fokos a konyhad és nem huzatos kelesztheted ott is, nem a sütőben.
TörlésA víz kézmeleg legyen mert ha túl meleg, bedöglik az élesztő. Ha van 23 fokos a konyhad és nem huzatos kelesztheted ott is, nem a sütőben.
TörlésGM korom előtt :) is sütöttem kelt tésztákat, a kandalló tetején kelesztettem. Minden csodás lett a kakaós csigától, a pizzáig, kenyérlángosig, de most még - 5 hónap után - sem érzem, hogy milyennek kellene lennie a tészta állagának. Látom a képen, és igyekszem mindent a leírtaknak megfelelően csinálni. De nem adom fel. Köszi!
Törlés