2014. augusztus 28., csütörtök

Gluténmentes zsemle és kenyér sütése lépésről lépésre

Gluténmentes zsemle és kenyér sütése lépésről-lépésre

Miután egyre több, és elég sok privát megkeresést kapok, úgy gondoltam, helye van a blogon egy ilyen bejegyzésnek, ahol részletesen, képekkel illusztrálva leírom, hogyan is sütöm a gluténmentes zsemléket. 




A zsemle természetesen Nutri-free Mix Per Pane lisztből készült, és azzal a recepttel, amit mostanában sűrűn sütök, én teszek a tésztába puffasztott amarántot, ami nagyon jó vaspótlásra, és 1 evőkanál burgonyapelyhet, de ha valaki nem szeretne, vagy épp nincs otthon, használja a liszt zacskóján lévő receptet, csak akkor a víz mennyiségére kell figyelni, 20 ml-vel kevesebb kell, azaz 200 ml, de az elkészítése ezenkívül mindenben megegyezik az itt leírtakkal, ha esetleg lágyabbra szeretnétek maradhat a 220 ml víz is, csak lehet picit laposabb lesz. 

Hozzávalók: 
  • 250 gramm Nutrifree Mix  Per Pane kenyérliszt
  • 3 gramm só
  • 1 evőkanál burgonyapehely
  • 1 evőkanál puffasztott amaránt
  • 220 ml víz (kézmeleg)
  • 1,5  ek. olaj
  • 1,2 dkg friss Budafoki élesztő
  • minimális cukor az élesztőhöz 





Első lépésként előkészítem az alapanyagokat: 


A kimért élesztőre rászórom a kevés cukrot, majd ráöntöm a langyos vizet, és felteszem a mikro tetejére mert ott meleg van. Amikor ilyen állapotban van, (nem túl szép látvány, de ez van....) már jó is, nem kell tovább futtatni: 


Amíg az élesztő dolgozik, addig a szárazanyagokat mind kimérem és összekeverem egy kanállal a dagasztógép táljában, majd hozzáöntöm az élesztős vizet és a dagasztógéppel elkezdem kikevertetni, kettes fokozaton kb. 2-3 percig, ezután hozzáadom az olajat is, majd átkeverés után lekapcsolom a gépet. Ekkor  így néz ki a tészta, félig kikeverve: 


Fogok egy kanalat, az olajos tálkát, és enyhén olajozott kanállal elkezdem tovább kidolgozni a tésztát (lehet kézzel is, így tisztább a művelet, és a kezünkről sem kell levakarni a tésztát, kb. 2 perc után így fog kinézni: 


Még további két-három percig dagasztom az enyhén olajozott kanál segítségével, (ha ragad, mártsuk bele nyugodtan a tálkába a kanalat)  egészen addig amíg el nem válik az edény falától és egy szép homogén tésztagombócot nem kapok: 



Itt jól látszik hogy már a kanálon sincs tésztamaradvány, a tésztánk elkészült. Nagyon fontos a gondos kidolgozás. Ezután a kanál segítségével 5 részre osztom a tésztát (lehet hatra is, nekem a tepsiben így jó az elrendezés és a zsemle mérete is pont így lesz megfelelő) majd enyhén (fontos: nem csurog az olaj csak kicsit csúszik a kézben a tészta) olajos kézzel megformázom a zsemléket, és a sütőpapíros tepsibe helyezem őket, letakarom és kb. 3/4, max. 1 órát kelesztem a mikro tetején. Ha valaki úgy érzi nem elég meleg a konyhája (nálam 24,3 fok volt ma reggel) tegye be a sütőbe, és ott kelessze, 30 fokon. A lényeg hogy egyenletes hőmérsékleten legyen, ne érje huzat, és a letakart tésztát nem szabad bolygatni. Télen, fűtésszezonban lehet hogy tovább is kelhet, de én úgy látom, elég az egy óra bőven. 



Egy óra elteltével, így néznek ki a zsemlék, (még kelhetnek de nem fogom tovább keleszteni, mert a sütőben még nőni fognak)  lekenem őket vékonyan olajjal, és leszórom magkeverékkel, eközben pedig bekapcsolom a sütőt, 190 fokra, alsó felső sütésre: 




Beteszem a tepsit, a felső rácsra, és 30 perc alatt készre sütöm.
(A sütési idő eltérhet, ezt sütője válogatja!) 


 Itt látszik, hogy sütés közben is még nőnek a zsemlék: 


Miután elkészült, kiveszem és hagyom kihűlni. jó étvágyat! 








Ha valaki kenyeret szeretne sütni, a tészta elkészítése után kiolajozott, rizsliszttel leszórt kisméretű (a 25 dkg liszthez egy kb. alul 10, felül max 13 cm átmérőjű edény szükséges) jénaiba tegye a kész tésztát, vágja be éles késsel a tetejét, és úgy takarja le, majd kelhet a tészta 1 órát, vagy sütőben 30 fokon, lekenés után mehet a sütőbe 200 fokra kb. 45-50 percre. (250 gr liszt 220-230 ml víz)














13 megjegyzés:

  1. Köszi a leírást és a fotókat!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, köszönöm a receptet! A lépésenkénti fotók sokat segítenek a munkafolyamat során, mivel kezdő "szakács" vagyok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ádám! Nagyon örülök a visszajelzésnek :-) kívánok jó sütögetést :-)

      Törlés
  3. Koszonom a receptet!
    A kislanyom glutenerzekenysege masfel eve derult ki. Azota probaltam finom zsemleket sutni. Most vegre sikerult. Sot, kiflit is. A megadott liszt Fibra +nevu valtozataval is finomak a zsemlek.

    VálaszTörlés
  4. :-( izomlázat kaptam a kidolgozástól... nekem miért nem állt össze?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, géppel készíted? vagy kézi gyúrással? Kézzel sokkal tovább tart, és nehezebb a kidolgozás is, sokáig kell "dagasztani". Ha nagyon nem áll össze több folyadékot kell hozzáadni vagy apránként elosztva.

      Törlés
    2. Szia, géppel készíted? vagy kézi gyúrással? Kézzel sokkal tovább tart, és nehezebb a kidolgozás is, sokáig kell "dagasztani". Ha nagyon nem áll össze több folyadékot kell hozzáadni vagy apránként elosztva.

      Törlés
  5. Nem sikerül...dagasztom,összeáll,mint a fotón. Sütőben kelesztem,de nem kel...nem jön fel. Mit rontok el???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A víz kézmeleg legyen mert ha túl meleg, bedöglik az élesztő. Ha van 23 fokos a konyhad és nem huzatos kelesztheted ott is, nem a sütőben.

      Törlés
    2. A víz kézmeleg legyen mert ha túl meleg, bedöglik az élesztő. Ha van 23 fokos a konyhad és nem huzatos kelesztheted ott is, nem a sütőben.

      Törlés
    3. GM korom előtt :) is sütöttem kelt tésztákat, a kandalló tetején kelesztettem. Minden csodás lett a kakaós csigától, a pizzáig, kenyérlángosig, de most még - 5 hónap után - sem érzem, hogy milyennek kellene lennie a tészta állagának. Látom a képen, és igyekszem mindent a leírtaknak megfelelően csinálni. De nem adom fel. Köszi!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.