Ezt a zserbót most Nutri-free Mix per Pane lisztből készítettem, mert még nem próbáltam, pedig sokat használom ezt a lisztet :)
Az alaprecept természetesen a klasszikus Horváth Ilona féle szakácskönyvből van, ami bevált azon nem nagyon kell variálni :)
Hozzávalók:
- 40 dkg Nutri-free Mix per Pane liszt
- 20 dkg LIGA margarin
- 1,2 dkg friss Budafoki élesztő
- 140 ml rizstej (én most Joya mandulásat használtam, szépen felfutott benne az élesztő) vagy laktózmentes tej (akinek lehet bátran használjon azt)
- 50 g kristálycukor
- csipet só
- késhegynyi szódabikarbóna
- 12 dkg darált dió (én most 15-öt tettem)
- 12 dkg porcukor összekeverve, valamint (szintén 15 dkg)
- 20 dkg baracklekvár (ez is több volt kicsivel)
7 kanál vizet 7 csapott evőkanál cukorral felfőzök, ebbe 4 csapott ek. kakaóport elkeverek, és lehúzom a tűzről, belekeverek 7 dkg Liga margarint, és félreteszem.
Tepsi mérete: 30x30 cm
Elkészítés:
Szokásos módon az élesztőt a langyos rizstejben egy kiskanálnyi cukorral felfuttatom, a margarint apró kockákra vágom, és az összes szárazanyagot kimérem, elkeverem, hozzáadom a margarint valamint a felfuttatott élesztőt. Robotgéppel bedagasztatom, ha szükséges adható még hozzá liszt, de csak csínján és apránként, nekem nem kellett több hozzá.
Amikor szép egynemű a tészta, három részre osztom. Az első tésztagombócot kinyújtom, nagyon szépen lehet dolgozni vele, nem szakad, némi sütilisztet szórtam alá, majd feltekerem a nyújtófára és a kikent, kilisztezett tepsibe "gurítom".
Rákenem a lekvár felét, majd megszórom a porcukros dió felével, nyújtom a következő lapot és ráhelyezem, majd megint megkenem lekvárral és a porcukros dió másik felével. A harmadik gombócot is kinyújtom, és lefedem vele a tölteléket. Ezután letakarom és meleg helyen egy órát pihentetem.
Utána megszurkálom a tetejét villával és előmelegített sütőbe, 180 fokon 35 percig sütöm, de mindenkinek más a sütője, így inkább úgy írom, hogy addig kell sütni míg szép piros a teteje, de puha, nem szabad túlsütni.
Amikor kihűlt, én a tepsiben hagyom, úgy bevonom csokimázzal és lefedem.
Nagyon finom, puha, ízre is tökéletes, mint a hagyományos búzás zserbó. Nincs különbség :-)
Istenien néz ki. Ma megcsináljuk :)
VálaszTörlés