2015. december 25., péntek

Joghurtos formakenyér

Joghurtos formakenyér






Ez a recept nem új, a vaslábasos kenyerem receptje, abban a bejegyzésben leírtam, hogy szerintem vaslábas nélkül is jó lehet mert a tészta elég formatartó. Most kipróbáltam, és tényleg működik. Picit laposodott csak, a kelesztett formához képest. Szakajtóban kelesztettem, de sajnos a minta a sütéskor eltűnt a kenyérből, de sebaj, ez legyen a legnagyobb gondom :) 
Nagyon finom, ropogós héjú, mégis belül puha, rugalmas bélzetű kenyér lesz belőle :)

Fázisfotókra nemigen volt időm a karácsonyi előkészületek közepette, így csak a formázott kenyérről van, amit a kosárba tettem kelni és a végeredményről. :) legközelebb pótolom, ígérem :) 

Hozzávalók 1 db kenyérhez: 

  • 300 ml kézmeleg víz
  • 15 gramm friss Budafoki élesztő 
  • 1 kk. cukor
  • 100 ml laktózmentes joghurt meglangyosítva
  • 1 tk. só 
  • 2 ek. burgonyapehely 
  • 370 gramm Nutri-free Mix Per Pane 
  • 20 gramm Mester Házi kenyérliszt 
  • 10 gramm tápiókakeményítő
  • 2 ek. olaj
  • tetejére magok
  • dagasztás végén kevés liszt, plusz a szóráshoz

Az élesztőt a cukorral a kézmeleg vízben felfuttatom. A joghurtot meglangyosítom. Kimérem és összekeverem a szárazanyagot. 

Ezután hozzáadom a felfuttatott élesztős vizet valamint a langyos joghurtot. Dagasztógéppel kidagasztatom, közben apránként adagolom az olajat is hozzá.

Kézzel pici olajjal átgömbölygetem, ha igényli (nagyon ragad) kevés lisztet szórok még és finoman átgyúrom, és egy konyharuhával vagy nagy textilpelussal bélelt, liszttel leszórt hosszúkás kelesztőkosárba teszem fejjel lefelé, letakarom és egy órát kelesztem. 





Ezután egy sütőpapíros tepsire borítom a tésztát óvatosan, de határozottan, a tetejét bevágom, és 195 fokos sütőbe tolom. 20 percig sütöm, majd kihúzom és gyengén átolajozom, és visszatolom további 30 percre (lehet kevesebb is, a sütési idő sütőfüggő). Akkor jó, amikor a kenyér már könnyű és szép a színe :) 







és kerek formán: 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése