Tepsiben sütve:
Nagyon sok almás pitét csináltam már mióta diétáznom kell, de valahogy ez a liszt, a NF Dolci mégis mindig kimaradt. Nem is értem miért mikor az egyik kedvencem, nagyon sokat sütök Nutrival.
Elővettem hát a legrégebbi pite receptemet, még az első glutén és laktózmenteset, még Spar free from lisztből csináltam...jó régen volt :) és amit ezen a linken találtok :) lefeleztem a mennyiséget és készítettem egy formában sült pitét :)
A bejegyzés végén található a tepsis változat is, abban picit több az alma :)
Azt hiszem az egyik legjobbat sikerült megsütni :) Nem mondom hogy annyira szép de nagyon finom :)
Jó állagú és omlós a tésztája, nem fojtós, nem szájpadlásra tapadós :)
Kétféle lisztet használtam, a Dolci mellé került a tésztalisztből is és hát nem rontotta el.
Viszont ami fontos: még vett fel lisztet a tészta, a 25 dkg kevés volt, úgyis jó volt a tészta nagyon viszont nyújtásnál nehéz volt vele bánni, így még kb. 50 gr kellett hozzá amit a tésztalisztből tettem hozzá.
Írom, hogyan készítettem:
Hozzávalók a tésztához:
- 250 gramm Nutrifree liszt (ez az alapmennyiség, de kellett még hozzá tenni) ebből 200 gr Nutrifree mix Per Dolci és 50 gramm Nutrifree Pasta Fresca - ehhez nekem még felvett 50 grammot Pasta Fresca-ból így tehát összesen 300 gr liszt ment bele, amiből 200 Dolci és 100 Fresca. De: nézni kell a tészta állagát gyúráskor és nyújtáskor, hogy igényli e még a pluszt. Tehát a 250 gramm liszttel kell kezdeni.
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 100 gramm Aldi free from laktózmentes vaj hidegen kockákra vágva
- 1 evőkanál citromlé
- 125 gramm Aldi free from laktózmentes tejföl
- 2 evőkanál Mester zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 8-9 db alma lereszelve, megpárolva fedő alatt 2 ek cukorral és némi Lucullus mézes kalács fűszerrel leszórva.
A tölteléket készítettem el először, az almákat megmostam, hámoztam és lereszeltem. Egy edénybe tettem leszórtam a cukorral és fedő alatt addig pároltam míg elfőtte a levét. Ekkor rászórtam a mézesfűszert, elkevertem és félretettem hűlni.
Ezután a tésztához a szárazanyagot kimértem és összekevertem, kockára vágtam a vajat, ezt a szárazanyaghoz tettem és robotgéppel kevertetni kezdtem. Mikor már apróra morzsolta a vajat a gép, hozzátettem a tejfölt és a citromlevet is.
Alaposan kikevertettem a tésztát a géppel, majd lisztes kézzel gombócot formáltam, és hűtőbe tettem kb. 15 percre. Kikentem a piteformát vajjal és leszórtam rizsliszttel.
Kivettem a tésztát a hűtőből, kétfelé vettem, és na ekkor vettem észre a nyújtásnál hogy kellene még bele liszt és ekkor gyúrtam bele a plusz 50 grammot. Nekem így már tökéletes lett.
Az egyik tészta gombócot rizslisztes lapon kinyújtottam rácsavartam a nyújtófára és a piteformába tettem. A széleket eligazgattam és a maradékot levágtam.
Leszórtam a morzsával majd rásimítottam az almatölteléket. A tetejére is szórtam morzsát, majd a másik tésztagombócot kinyújtottam és formákat vágtam ki belőle. Ez picit vastag lett, bár csak esztétikailag nem tökéletes, egyébként igen :) ezeket a virágokat a süti tetejére tettem.
A tetejét lekentem a tejfölös pohárban maradt maradék tejföllel és 180 fokos sütőben 45 perc alatt készre sütöttem a pitét.
Sajnos este készítettem így a fotók nem igazán lettek jók, de ne riasszon el senkit tényleg nagyon finom lett :)
Tepsiben sütve pedig ilyen lesz a sütink :)
14 db alma ment a töltelékhez, 2ek cukorral és 1 tk fahéjjal.
A sütési idő marad 40 perc, a felső réteg tésztát meg kell szurkálni kenés után villával :) a tepsi pedig közepes méretű, a fotón látható, hogy meddig ért a tészta benne:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.