(glutén és tejmentes)
Ez az egyik kedvenc süteményem, és már nagyon régen nem ettem, idén karácsonykor viszont elkészítettem glutén és tejmentes változatban.
Igazából semmi hókuszpókusz nincsen benne, egy az egyben a búzás receptet használtam, csak a búza réteslisztet lecseréltem rizslisztre, valamint növényi margarint és tejet használtam a krémhez.
Érdemes a krémet elkészíteni először, mert mire a tészta elkészül addigra az meg is hűl, és lehet tölteni.
A recept anyukámtól való, a kis füzetemből csináltam, írom hogyan:
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg Liga margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag puncs pudingpor
- 3 dl Joya mandulás rizstej
Kikeverni és felfőzni, majd kihűteni és hűtőbe tenni.
Mikor a krém mindkét része lehűlt már géppel összekeverem és kihabosítom.
Ezután visszateszem a hűtőbe.
Elkészítem a tésztát:
Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás szétválasztva (én L-es tojást használtam)
- 20 dkg porcukor
- 3/4 csomag sütőpor
- 26 dkg Nagykun rizsliszt
- 7 evőkanál olaj
- 10 evőkanál meleg víz
a kakaós részhez:
- 2 evőkanál Tutti holland kakaópor
- 1 evőkanál meleg víz
A csokimázhoz:
10 evőkanál vizet felfőzök 10 evőkanál cukorral, lehúzom a tűzről, majd hozzáadok 8 csapott ek. Tutti holland kakaóport, alaposan elkeverem és 10 dkg Ligát keverek bele.
Hagyom hűlni.
A tészta elkészítése:
A 4 tojássárgáját kikeverem a porcukorral és az olajjal valamint a meleg vízzel.
A lisztbe bekeverem a sütőport, a tojásfehérjéket pedig kemény habbá verem géppel. A porcukorból picit adok a fehérjéhez úgy könnyebben felverődik a hab.
Amikor a hab kész, óvatosan hozzákeverem a tojássárgájás olajos keveréket, fakanállal forgatom csak a habba, majd a lisztet is. Vigyázok, ne törjön meg a hab.
Mikor egynemű, kétfelé veszem és az egyikbe belekeverem a kakaót és a vizet.
Kikent kilisztezett őzgerincformába töltöm a tésztákat, és 180 fokos sütőben (2) középső rácson megsütöm (tűpróba) . Az én sütőmben kb 30-35 perc volt.
Miután megsültek, óvatosan sütőpapírra borítom a tésztákat, a rovátkolt oldalával felfelé. Megvárom míg kihűl majd felszeletelem.
Egy sárga tészta darabot megkenek krémmel majd mellé teszek egy kakaósat, aztán megint egy sárgát megint egy kakaósat. Mindig megkenve.
Amikor elfogyott a tészta, leöntöm csokimázzal, és hűtőbe teszem.
Pár órát mindenképpen álljon, utána lehet szeletelni. Ferdén szeletelem attól lesz ilyen a formája :)
Megjegyzés:
- tartsuk hűtőben mert krémes süti.
- Aki nem szereti a puncsos, vajas krémet, készítheti csak pudinggal is a hagyományos módon, én pl. a fiaimnak készítettem sima csokipudinggal töltött változatot is. :)
Szia! azt szeretném kérdezni, hogy finom puha lett a tészta? megmondom őszíntén félek csak rizsliszttel sütni, könnyű volt vele dolgozni? Eddig még csak lisztkeverékkel sütöttem, de most csak rizslisztem van itthon. Köszi a válaszod előre is!
VálaszTörlés