2017. május 5., péntek

NATIVA gluténmentes zsemle és kifli

NATIVA gluténmentes zsemle és kifli

Egy új termékcsalád került forgalomba kis hazánkban, és azon szerencsések egyike lehettem, aki ezen új termékeket nagyon hamar kipróbálhatta. :) 
Mondhatom, hogy kitűnő kenyér kifli és zsemle süthető belőle. :) nagyon finom.

A neve, így keressétek a boltokban: Nativa Food Mix al Teff pane pizza e focaccia, tehát keverék teff liszttel ami kenyerekhez, pizzához, focaccia-hoz és egyéb kelt tésztákhoz való. 
Az összetétele: teff liszt, burgonya és rizskeményítő, gluténmentes búzakeményítő, guar, útifűmaghéjliszt. 

A teff liszt kissé másképp viselkedik mint a megszokott keményítők, jóval több folyadékot felvesz, erre figyelni kell. Teff lisztes keveréket használva a késztermékünk színe is más lesz, nem az a hófehér amit megszoktunk a szimpla keményítős sütéseknél. 

A csomagoláson volt egy leírás, de ahogy a gép dagasztotta a tésztát én már észleltem, hogy nekem így nem lesz jó, én ettől lágyabb tésztát szoktam készíteni, ezért módosítottam az arányokon és adtam még hozzá folyadékot. Emiatt a zsemléimet csak olajos kézzel tudtam formázni, de azért sikerült. Viszont igazán finom, ropogós héjú, belül másnap is puha könnyű zsemléket sütöttem. :) 

Írom, hogyan készítettem: 

Hozzávalók 5 db zsemléhez: 
  • 250 gramm Nativa Mix al Teff pane, pizza e focaccia lisztkeverék 
  • 190 ml kézmeleg víz
  • 7 gramm friss Budafoki élesztő (én 8 grammot tettem de gombák lettek a zsemlékből ezért sztem elég a kevesebb)
  • 5 gr só
  • 1 mk cukor
  • 20 gr / 2 ek. olaj
A száraz hozzávalókat kikevertem, az élesztőt hozzáadtam a cukros vízhez és megvártam míg felfut. Hozzáöntöttem a liszthez és a dagasztógépet beindítottam. Kis idő elteltével hozzáadtam az olajat is. Addig dagasztattam a géppel, míg szép egynemű tésztát nem kaptam. Ezután kanál és az olajos kezem segítségével kis, kb. 5 cm átmérőjű zsemléket gömbölygettem, és sütőpapíros tepsibe tettem. 
Sütőben, 30 fokon kelesztettem kb. 45 percet, akkor felcsavartam a sütőt, lekentem olajjal a zsemléket és leszórtam rizsliszttel. Miután elérte a sütő hőmérséklete a 180-185 fokot, 30-35 percet sütöttem a kis zsemléket. A sütési idő mindig sütőfüggő.

A képek minőségéért elnézést kérek, este későn készültek, villanyfénynél, ennyit tudtam kihozni belőle. :) 
Másnap reggeli állapot, 2 db maradt reggelre, és ilyen volt belül:  

A kiflit féladagból csináltam, és annyi módosítással, hogy 180 ml vizet tettem hozzá, hogy kissé formázhatóbb legyen. Ez is jól sikerült, bár kissé pufik lettek, de nagyon nagyon finomak. :) 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése