2013. március 22., péntek

Diótorta

Időnként sütök tojással készült süteményeket is, az alábbi Diótorta is ilyen. Nagyon finom, puha tésztája van, a krém pedig nem túl tömény. Érdemes kipróbálni, a siker garantált. 



Hozzávalók:


A piskótához:
7 tojás szétválasztva
csipet só
1 cs. sütőpor
15 dkg cukor
10 dkg dió
4 púpozott evőkanál liszt

A diókrémhez:
20 dkg cukor
1 dl tej
10 dkg dió
3 evőkanál liszt
1 vaníliás cukor
16 dkg vaj

A tetejére: 
16 szem felezett dió
10 dkg aprított mandula

Valamint a csokimázhoz
6 kanál víz
6 kanál cukor
4 kanál keserű kakaópor
6 dkg vaj

A tészta hozzávalóiból hagyományos piskótatésztát készítünk, a tojássárgákat kikeverjük a cukor felével, a lisztben elkeverjük a sütőport, a diót. A tojások fehérjéit a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd összeforgatjuk óvatosan a tojásos-lisztes masszával. Egy sütőpapírral bélelt, (vagy kikent)  26 cm-es tortaformába simítjuk a masszát és 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük a középső rácson. 

Amíg sül, elkészítjük a diókrémet: 
A cukrot a tejjel felforraljuk, hozzáadjuk a lisztben elkevert diót, ezt pár percen át főzzük, a vaníláscukorral ízesítjük, lehűtjük, majd hozzákeverjük a vajat. Nagyon fontos hogy a vajat már csak akkor szabad hozzákeverni ha a krém kihűlt. Tegyük a kész krémet hűtőbe. 

A csokimáz elkészítése: 
A vizet a cukorral felforraljuk, kislángon hozzákeverjük a kakaóport, felrottyantjuk, majd elzárjuk a tüzet és belekeverjük a vajat. 


A kész piskótát felvágjuk középen, betöltjük a krémet, ráhelyezzük a másik lapot, majd  a tetejére rásímítjuk a csokimázat, és díszítjük a felezett dióval, és a durvára vágott mandulával. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.