Fánk laktóz és tojásmentesen
Hozzávalók:
- 50-60 dkg liszt (amennyit felvesz)
- fél liter tej
- 2,5 dkg friss Budafoki élesztő, ahhoz 1 dl tej és 1 kockacukor
- 5 dkg cukor
- csipet só
- citromhéj (elhagyható)
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 1 mokkáskanálnyi ecet
A többi hozzávalót beteszem egy tálba, az ecet kivételével.
Miután felfutott az élesztő, hozzáadom a lisztes keverékhez. A robotgép dagasztófunkciójával homogén, hólyagos tésztát dagasztatok.
Ezután egy órát pihentetem a tésztát, aztán áthajtom, ekkor már csak félórát pihentetem, majd beledolgozom az ecetet és egy pohárral kiszaggatom a fánkokat, az ujjammal mélyedést vájok az egyik oldal közepébe. Ezután még jó 15 percet hagyom őket pihenni letakarva.
A sütést az alsó felükkel felfelé kezdem meg, fedő alatt. Vigyázni kell, mert ha túl forró az olaj, megég a fánk, érdemes egy kisebb tésztadarabot feláldozni és próbasütést végezni.
A másik oldalukat már fedő nélkül sütöm
Papírtörlőre szedve hagyom kihűlni, majd lekvárt teszek a közepükbe és megszórom porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.