2013. március 4., hétfő

Fánk laktóz és tojásmentesen

Fánk laktóz és tojásmentesen


Hozzávalók:


  • 50-60 dkg liszt (amennyit felvesz)
  • fél liter tej 
  • 2,5 dkg friss Budafoki élesztő, ahhoz 1 dl tej és 1 kockacukor
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • citromhéj (elhagyható)
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 mokkáskanálnyi ecet
Az élesztőt az 1 dl tejjel és a kockacukorral felfuttatom.
A többi hozzávalót beteszem egy tálba, az ecet kivételével.
Miután felfutott az élesztő, hozzáadom a lisztes keverékhez. A robotgép dagasztófunkciójával homogén, hólyagos tésztát dagasztatok.


Ezután egy órát pihentetem a tésztát, aztán áthajtom, ekkor már csak félórát pihentetem, majd beledolgozom az ecetet és egy pohárral kiszaggatom a fánkokat, az ujjammal mélyedést vájok az egyik oldal közepébe. Ezután még jó 15 percet hagyom őket pihenni letakarva.
A sütést az alsó felükkel felfelé kezdem meg, fedő alatt. Vigyázni kell, mert ha túl forró az olaj, megég a fánk, érdemes egy kisebb tésztadarabot feláldozni és próbasütést végezni.
A másik oldalukat már fedő nélkül sütöm
Papírtörlőre szedve hagyom kihűlni, majd lekvárt teszek a közepükbe és megszórom porcukorral.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.