Nemrégiben kipróbáltam egy nagyon jó kenyérreceptet, ezt a blogom Facebook-os oldalán posztoltam is, akkor joghurttal és jénaiban készült el a kenyér, vaslábas híján. A receptet itt Dobos Bea blogján láttam. :)
Nagyon finom, foszlós kenyér készült belőle, az ember késztetést érez rá, hogy csak úgy melegen a sarkát levágva magában megegye :)
Tehát Bea receptje alapján készítettem el akkor, az én jénais változatom ez, amit itt találtok! :)
Ha jénaiban sül, akkor 200 fokos legyen a sütő.
Aztán nem sokkal később be is szereztem a vaslábast, de még csak most próbáltam ki. :)
Az eredeti recepthez képest történt néhány apróbb módosítás, leírom én hogyan készítettem:
Hozzávalók:
- 39 dkg Nutri-free Mix Per Pane gluténmentes kenyérliszt
- 1 dkg tápiókakeményítő
- 220 ml kefír meglangyosítva
- 200 ml langyos víz
- 1 tk. utifűmaghéj (ezt 50 ml langyos vízben keverem el, az 50 ml a 200-ból jön le)
- 2 ek. burgonyapehely
- 2 ek. olaj
- 2 kk só
- 15 gramm friss Budafoki élesztő
- kevés cukor
Az utifűmaghéjat az 50 ml vízben elkeverem és félreteszem.
Az élesztőt a cukorral a többi langyos vízben felfuttatom. A kefírt meglangyosítom. Kimérem és összekeverem a szárazanyagot.
Ezután hozzáadom a felfuttatott élesztős vizet és zselés utifűmaghéjat, valamint a langyos kefírt. Dagasztógéppel kidagasztatom, közben apránként adagolom az olajat is hozzá.
Kézzel pici olajjal átgömbölygetem és egy konyharuhával bélelt, liszttel leszórt tálba teszem fejjel lefelé, letakarom és egy órát kelesztem.
A sütőt 230 fokra melegítem elő, a vaslábassal együtt.
Amikor megkelt a tészta, egy sütőpapírral átfordítom, bevágom a tetejét leszórom maggal, és a sütőpapírral együtt a vaslábasba helyezem.
Ráteszem a tetejét és betolom a sütőbe, középső rácsra.
40 percig sütöttem letakarva utána levettem a fedőt és hagytam pirulni, kb. 15-20 percet még.
Rácson hűtöttem :)
A vaslábassal óvatosan, sokáig nagyon forró marad :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.