Volt/van egy nagyon jó csokis kalács receptem (ez az) , csak az a liszt, amit ahhoz használtam már nem kapható Magyarországon.
Picit átvariáltam, és újrasütöttem.
Fantasztikusan finom, foszlós lágy, puha kalácsom lett. Meg végem, mert ebből ma nagy bezabálás lesz :) :)
Írom a módosított receptet:
- 300 gramm gluténmentes kelt tésztához való liszt, nálam ebből 270 gramm Nutrifree Mix Per Pane és 30 gramm Mester házi kenyérliszt
- 16 gramm friss budafoki élesztő
- 2 csapott evőkanál cukor
- 260 ml folyadék (160 ml víz és 100 ml Joya mandulás rizstej)
- 2 ek olaj
- 1 csomag van. cukor
- reszelt citromhéj
Ezenkívül:
- 1 üveg Spar Free From tej és gluténmentes csokoládés-mogyorókrém
- (ha ilyet nem tudunk beszerezni, akkor a DM-ben is kapható, ugyanez az összetételű krém)
- kevés rizstej és olvasztott LIGA margarin vagy olaj
Az élesztőt felfuttattam a 260 ml folyadékban kevés cukorral.
Addig a száraz hozzávalókat összekevertem. Beleöntöttem az élesztőt majd a robotgéppel dagasztani kezdtem. Fokozatosan hozzáadtam a 2 ek. olajat. Mikor szépen kidolgozta a tésztát a gép, a tésztagombócot lefedtem és 40 percig kelesztettem.
Ezután egy sütőformát kibéleltem sütőpapírral.
Rizslisztes nyújtódeszkán kinyújtottam a tésztagombócot, lekentem a krémmel és ahogyan a kakaóscsigát, a hosszabbik oldalával feltekertem. Ezután a tetejétől elhagytam kb. 4 cm-et és kettévágtam hosszában a tésztát, majd meg áthajtottam egymáson és egyet csavartam rajta. Belehelyeztem a formába, és hagytam kelni kb. 10 percet.
Ezután lekentem a tetejét a rizstejes olajjal és 180 fokra előmelegített sütőbe tettem. 45 percet sült, de akkor jó mikor már szép színű a teteje. A biztonság kedvéért én szúrtam bele egy fogpiszkálót is. :) hogy ellenőrizzem jó -e már.
Addig a száraz hozzávalókat összekevertem. Beleöntöttem az élesztőt majd a robotgéppel dagasztani kezdtem. Fokozatosan hozzáadtam a 2 ek. olajat. Mikor szépen kidolgozta a tésztát a gép, a tésztagombócot lefedtem és 40 percig kelesztettem.
Rizslisztes nyújtódeszkán kinyújtottam a tésztagombócot, lekentem a krémmel és ahogyan a kakaóscsigát, a hosszabbik oldalával feltekertem. Ezután a tetejétől elhagytam kb. 4 cm-et és kettévágtam hosszában a tésztát, majd meg áthajtottam egymáson és egyet csavartam rajta. Belehelyeztem a formába, és hagytam kelni kb. 10 percet.
Ezután lekentem a tetejét a rizstejes olajjal és 180 fokra előmelegített sütőbe tettem. 45 percet sült, de akkor jó mikor már szép színű a teteje. A biztonság kedvéért én szúrtam bele egy fogpiszkálót is. :) hogy ellenőrizzem jó -e már.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.