Nagyon meleg van, de vmi desszert jólesett volna, a neten nézelődve erre a tejberizsre esett a választásom. Itt találtam a receptet.
Nem túl dekoratív, van hová fejlődnöm :) de nagyon nagyon finom lett, és jó krémes, a karamellizálódott cukros fahéj pedig csodás ízű a tetején (a recept szerint meg kell fordítani és alulra kerül, de nekem így jobban tetszett :) )
Az eredeti receptben tojás van, más receptekben pedig tejszínt ír hozzávalóként.
Mivel a gyerekeknek éppen pudingot készítettem, én a tojás helyett abból tettem bele, de el tudom képzelni, kókusztejszínnel is a puding helyett, szerintem azzal is jó lehet.
Írom, hogyan készítettem, én csak fél adagot csináltam.
Teljes adagot érdemes egy kistepsiben elkészíteni, nem formában.
Hozzávalók négy fő részére:
- 25 dkg rizs
- 6 dl víz
- csipet só
- 5 dl Joya mandulás rizstej
- 1/2 vaníliarúd
- 10 dkg méz
- 5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- a formához kevés zsiradék (én Ligá-t használtam)
- 3 nagy evőkanál elkészített vaníliapuding (hv: 5 dl Joya mandulás rizstej, 3 kanál cukor és egy csomag vaníliás pudingpor) (vagy opcionálisan kókusztejszín, én még ezzel nem próbáltam)
A tetejére: 1 teáskanál fahéj és 2 teáskanál cukor
Az eperszószhoz: 20 dkg eper és 10 dkg cukor
Tehát én ennek a feléből készítettem el.
A rizst megmostam és a vízzel, csipet sóval feltettem főni.
Mikor már majdnem elforrta a levét, akkor adtam hozzá a cukrot, a mézet, a citromhéjat, a vaníliarudat (főjön benne a végén kivesszük), felforraltam a tejjel majd kislángon kavargatva főztem kb. 10 percet. Utána lefedtem és hagytam állni, hogy a tejet magába szívja.
Közben elkészítettem a pudingot (5 dl Joya mandulás rizstejből, 3 csapott kanál cukorral és 1 csomag vanílapudinggal).
Mikor a rizs már készen volt, a pudingból 3 jó nagy evőkanállal még forrón belekevertem. Két nagyobb kikent formába tettem a tejberizst, leszórtam a fahéjas cukorral és egy kicsi, vízzel töltött tepsibe tettem a formákat és a 180 fokra előmelegített sütőbe toltam.
Nem kell sokáig sütni, mert nincs benne tojás, éppen csak hogy a fahéjas cukor szépen ráolvadjon.
Közben megcsináltam az eperszószt, az epret a cukorral feltettem főni és mikor már szépen kiforrta a levét, leturmixoltam és félretettem.
A kész tejberizst eperrel tálaltam.
Közben elkészítettem a pudingot (5 dl Joya mandulás rizstejből, 3 csapott kanál cukorral és 1 csomag vanílapudinggal).
Mikor a rizs már készen volt, a pudingból 3 jó nagy evőkanállal még forrón belekevertem. Két nagyobb kikent formába tettem a tejberizst, leszórtam a fahéjas cukorral és egy kicsi, vízzel töltött tepsibe tettem a formákat és a 180 fokra előmelegített sütőbe toltam.
Nem kell sokáig sütni, mert nincs benne tojás, éppen csak hogy a fahéjas cukor szépen ráolvadjon.
Közben megcsináltam az eperszószt, az epret a cukorral feltettem főni és mikor már szépen kiforrta a levét, leturmixoltam és félretettem.
A kész tejberizst eperrel tálaltam.
A kiformázott, kitálalt tejberizst pedig az eperszósszal:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.