Idén nagyon sok eper termett, (nem a saját kertemre gondolok...bár nekünk is elég sok van, de azért egyszerre ennyi nem érik be...azt esszük csak úgy, amit befőztem azt a gyáli zöldségpiacon vásároltam) és elterveztem, hogy dzsemet készítek, mert nagyon szeretjük.
Családig úgy gondoltuk, ha már viszont nekiállok, akkor legyen szörp is.
Én használok zselésítő szert, jelen esetben a dr. Oetker dzsemfix Szuper 3:1 került bele, lisztérzékenyek is bátran használhatják, nem tartalmaz glutént!
Az első és legfontosabb lépés az üvegek előkészítése, mosása és sterilizálása.
Én gyűjtöm a kiürült kisebb üvegeket, de mindig úgy lapka (tető) kerül rá, ezt most az Aldiban vettem meg, ebben az időszakban kapni minden nagyobb szupermarketben.
Az üvegeket mosogatógépben elmostam, majd betettem a sütőbe és 100 fokon hagytam bent felhasználásig.
Írom hogyan készítettem, én dupla adagot csináltam, ebből lett 21 üveggel.
Alapadaghoz hozzávalók:
- 5 kg csumájától megtisztított és alaposan megmosott szép érett ép eper
- 1750 gramm kristálycukor
- 4 csomag dr. Oetker dzsemfix 3:1
fazék legyen ekkora, kell:
Elkészítése:
Az epret kicsumáztam, megmostam alaposan, majd a cukor felével feltettem főni, a legnagyobb gázrózsára, de kislángon.
Mikor felforrt, leturmixoltam, de csak nagyjából.
Kis lángon addig kavargattam, míg az összes habját le nem szedtem.
Amíg "haboztam" addig az üvegek a sütőben sterilizálódtak.
A leszedett habot félretettem.
Ezután hozzáadtam a dzsemfixes cukrot (a cukor másik felét összekevertem vele) felforraltam újból és még kb. 10 percet főztem.
Azon forrón a kimosott és kisterilizált üvegekbe töltöttem, lezártam lefordítottam és egy órát úgy hagytam.
Eperszörp:
A visszamaradt hab alatt lévő eperszirupot csináltam meg szörpnek.
Leszedtem a habot a tetejéről, a kb. 2 liternyi sziruphoz adtam 1 kg cukrot és felfőztem. Utána hozzátettem 5 dkg citromsavat még kb. 5 percig főztem. Tiszta steril üvegekbe töltöttem és szárazdunsztba tettem kb. 3 napra, míg ki nem hűlt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.