Mióta diétázom nagyon szeretem a főzelékeket (előtte csak azért nem szerettem, mert mindig fájt a hasam ha ettem) sűrűn készítek is.
Az egyik kedvenc a krumplifőzelék. Természetesen, ezt is el lehet készíteni glutén nélkül, kétféle módon szoktam, vagy besűrítem önmagával egy merülőmixer segítségével, (ilyenkor egy adag krumplit kiveszek levével együtt és leturmixolom majd visszateszem a többihez és beforralom, vagy 1 evőkanál rizslisztből rántást készítek. Most az utóbbit választottam, leírom, hogyan készítettem.
Hozzávalók 4 fő részére:
- 2 kg újburgonya
- 1 nagy szál zellerlevél
- picike darab zeller
- pár kisebb petrezselyemlevél
- 2 db babérlevél
- só
- szárika ételízesítő
- kevés szárított majoranna
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- kevés pirospaprika
- kókuszolaj
- 1 púpos kanál rizsliszt
A krumplit megpucolom, megmosom és kockára vágom.
A hagymát pucolom, mosom és apróra vágom, a fokhagymát szintén megpucolom megmosom és átnyomom fokhagymanyomón. A hagymákat félreteszem.
A zellerlevelet és a petrezselymet megmosom. A kis darab zellert szintén.
A kockára vágott krumplit egy nagyobb lábasban felteszem főni, épp csak annyi vízzel amennyi ellepi, mellédobom a két babérlevelet, hozzáadom a zöldeket és a kis darab zellert, besózom, ízesítem, felforralom, majd kis lángon puhára főzöm. Nem kell teljesen puhára, csak úgy nagyjából.
Ha ez megvan kiveszem a zöldeket (zellerzöld és petrezselyem) valamint a zellerdarabot is és a babérlevelet, már nincs rá szükség.
A kókuszolajból és a rizslisztből készítek egy világos rántást, félrehúzom és beleteszem az aprított hagymákat és elkeverem...rászórom leheletnyi pirospaprikát, csak nagyon picit teszek rá, épphogy ne hófehér legyen, elkeverem és a krumpli főzővizéből rámerek és kikeverem. Felveszem a lángot és hozzáöntöm a krumplihoz és pár percig kevergetve forralom majd még pár percet kislángon főzöm és kész is.
A fasírt annyiban különbözik a "régitől" hogy nincs benne tejben áztatott zsemle, sem tojás, csak egy kg darálthús, pirospaprika és a fűszerek.
Gluténmentes Nutri-free panírmorzsába forgatva kell kisütni a hagyományos módon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.