2015. május 15., péntek

Bádeni kifli glutén tej és tojásmentesen

Bádeni kifli glutén tej és tojásmentesen 


Ennek a kiflinek a búzás változatát a nagyobbik fiam nagyon szereti,az esetek többségében a Kemencés Pékségben vásároljuk a család részére a péksüteményt, ott találkoztam vele először. Ilyen kiflit minden héten vennem kell Barnusnak, mert annyira szereti, ami nem csoda, mert már az illata is fenséges. Régóta szemezek vele, ne maradjak ki én sem az ízélményből :)  és most jött el az ideje, hogy kipróbáljam. 
Az eredetiben szerintem tört mogyoró is van, ahogy nézegettem, de az nekem nincs itthon, ezért durvára darált dió, plusz fahéj és kristálycukor a tölteléke.







A tésztája a híres "Rozi kifli" tészta,kicsit átalakítva, a jól bevált édes kelt tésztám segédanyagaival :) nincs benne só és burgonyapehely, viszont került bele egyéb :) 

Írom a hozzávalókat 12 db kiflihez:


  • 32 dkg gluténmentes liszt, ebből: 13 dkg Nutri-free Mix Per Pane, 13 dkg Schar Mix It liszt és 6 dkg Beiker liszt
  • 10 gramm Fiber Husk, azaz porított útifűmaghéj 
  • 20 gramm friss Budafoki élesztő+ kevés cukor a felfuttatáshoz
  • 300 ml víz (ez lehet fele tej is, én most csak vizet tettem bele)
  • 4 ek (olvasztott) kókuszzsír
  • 2 csapott ek. cukor
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • reszelt citromhéj
Töltelék: 
  • 6 evőkanál durvára darált dió
  • 1 teáskanál fahéjjal és 
  • 6 evőkanál kristálycukorral elkeverve
  • kókuszolaj

Az élesztőt felfuttattam a meleg vízben kevés cukorral. Amíg az élesztő dolgozott, kimértem a szárazanyagokat és összekevertem. Ezután hozzáadtam a lisztes keverékhez az élesztőt, a vaníliakivonatot és dagasztógéppel elkezdtem kidolgoztatni. Menet közben apránként hozzáadtam a kókuszolajat is. Most kellett nekem még egy csapott kanál NF liszt a formázáskor, de egy nagyon lágy jó tésztát kaptam. 

A tésztát nem kelesztettem elő, hanem a dagasztás után rögtön egy szilikonos nyújtólapra tettem, amit vékonyan leolajoztam. 



Kerek formára nyújtottam a tésztagombócot és 12 egyforma részre vágtam. 

Leheletvékonyan átkentem kókuszolajjal a háromszögeket és megszórtam a töltelékkel.

Felcsavartam és megforgattam az egészet a töltelékben.







Utána sütőpapírra helyeztem a kifliket és 30  fokra előmelegített sütőben 1 órát hagytam kelni. 




Ezután 175-180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöttem a kifliket. A 20-ik perc környékén gyengén átkentem mandulatejjel a tetejüket.






Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat az Egészségmarket biztosítja!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.