(tej tojásmentes is)
Van egy nagyon nagyon jó fánkreceptem még 2015. év elejéről, ami itt található. Ezt a receptet az olasz Nutrifree hivatalos oldala is átvette, ami nagyon nagy öröm számomra. Sajnos azóta az általam sokat használt Farmo liszt már nem elérhető itthon, viszont úgy gondoltam, hogy a Nutrifree mellé most is teszek mást...a joghurtos kenyeremnél már bevált a Nutri-Mester párosítás, így most a Farmo helyett azt tettem a tésztába :) és mivel 30 gr Mester liszt került bele, így 30 ml-vel több folyadékot is tettem hozzá.
Hozzávalók a tésztához:
(2 dl-es pohár szájával szaggatva 12 db lesz belőle, ha kisebbeket szaggatok, pl. a legnagyobb pogácsaszaggatóval, akkor 16 db)
- 270 gramm Nutrifree Mix Per Pane gluténmentes lisztkeverék
- 30 gramm Mester házi kenyérliszt gluténmentes lisztkeverék
- 13 gr friss Budafoki élesztő
- 1,5 evőkanál cukor (ebből egy tk megy az élesztő mellé)
- 250 ml kézmeleg folyadék (ebből nálam 120 ml Joya mandulás rizstej és 130 ml víz
- 2 evőkanál olaj
- fél csomag vaníliáscukor
- 1 teáskanál rumaroma
- 1 citrom reszelt héja
- Ezenkívül kell még:
- porcukor a szóráshoz és baracklekvár a közepébe
- étolaj a sütéshez
Elkészítése:
A rizstejet és a vizet meglangyosítottam, az élesztőt kis edénybe morzsoltam, egy tk cukrot szórtam rá, és ráöntöttem a rizstejes vizet. Hagytam dolgozni az élesztőt, addig a szárazanyagokat kimértem és összekevertem. Mikor az élesztő felfutott, hozzáöntöttem a lisztes keverékhez. Mrs. Bosch elkezdett dagasztani, majd a két evőkanál olajat apránként a tésztához adagoltam. Enyhén ragadós jó állagú tésztát kaptam. Ruhával letakartam és szobahőmérsékleten kb. 40 percig kelesztettem.
Addigra duplájára is kelt.
Ezután kb. egy cm magasra nyújtottam, (fontos: nem kell a nyújtólapra rizsliszt, enyhén olajos kézzel átgömbölygettem a tésztát és kinyújtottam.
Pogácsaszaggatóval és pohárral kiszaggattam a tésztát, (azt egy kevés rizslisztbe nyomtam előtte) és a fánkok közepébe mélyedést nyomtam.
Egy magasfalú edényben megforrósítottam az étolajat, nem kell sok olaj,kb. ujjnyi elég és a tetejükkel lefele belehelyeztem a fánkokat a forró zsírba. Fedőt tettem rá. MÁsfél-max 2 perc alatt kb. megsülnek, megfordítottam és a másik felüket is sütöttem. Papírtörlőre szedtem, hagytam picit állni addig sütöttem a többit. Porcukorral és házi baracklekvárral tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.