2016. február 20., szombat

Kenyérlángos gluténmentesen

Kenyérlángos gluténmentesen 
(laktóz és tojásmentes is)



Mióta diétázom nem ettem kenyérlángost (langallót, tökipompost - ki minek nevezi :) ) úgyhogy ma azt készítettem. 
Kicsit diétásabb mint a búzás verzió, minden szempontból, mert kissé könnyedebb feltét került rá, egyrészt, mert a gluténmentes tészta nem bír el annyi zsíradékot mint a búzás, másrészt meg az epémnek is jobb így :) 
A kiindulási alapom egy kedves ismerősöm K.Sz. Beáta receptje volt, amit az általam használt liszthez igazítottam, mert eleve más liszttel dolgozom :) nagyjából követtem az eredetit, írom hogyan készült :) 

Hozzávalók egy kis adaghoz:
(kisebb tepsihez, ha a gáztepsiben készül, akkor dupla adag kell)

  • 200 gr Nutri-free Mix Per Pane gluténmentes liszt
  • 1 evőkanál Naturbit burgonyapehely
  • 1 teáskanál étolaj
  • 10 gr friss Budafoki élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 csapott kk só
  • 2 dl langyos kézmeleg folyadék ebből 1 dl víz és 1 dl laktózmentes tej (ha még igényli a tészta gyúráskor egy evőkanálnyi vizet lehet tenni hozzá).
Feltét:
  • laktózmentes tejföl (én kb. 2-3 evőkanálnyit tettem rá)
  • 2 gerezd fokhagyma tisztítva és a tejfölben elkeverve
  • apróra vágott gm és lm sonka
  • csabai szalámi 
  • laktózmentes sajt
  • tisztított és apróra vágott lilahagyma
Az élesztőt a cukorral a folyadékban felfuttatom, a szárazanyagot kimérem és összekeverem. Hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, majd géppel dagasztani kezdem, közben az egy tk-nyi olajat hozzáadom. Mikor egynemű a tészta akkor készen van, kissé ragacsos állagú tésztát kapunk. 
Ezután egy sütőpapírra rizslisztet szórok, a nyújtófát is kissé belisztezem és a tésztát a sütőpapírra teszem. Kocka formájúra nyújtom akkorára kb. mint a tepsi amiben sütöm, illetve kicsit kisebbre. Ha kész átemelem papírostól a tepsibe, letakarom és hagyom kelni egy órát.

Ha megkelt a tészta, a tetejét lekenem a fokhagymás tejföllel ráteszem a többi feltétet (semmit nem sütök elő mert nem zsírosak) a sajt kivételével.

 és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, 20 percre. 

Utána megszórom reszelt sajttal és kb. még 12 percet sütöm míg a sajt rápirul. 



Jó étvágyat! :) 













Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat az Egészség Market biztosítja!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.