Van nekem egy nagyon finom édes kelt tészta receptem, ami persze búzás :) Ebből készítek a család nem diétázó tagjainak bejglit, kalácsot és buktát is :) Ez az a recept: http://malenakonyhaja.blogspot.hu/2014/10/bukta-laktoz-es-tojasmentes-valtozatban.html aminek az eredetijét Moha oldalán találjátok. Tőle kaptam még tavalyelőtt, nagyon finom :)
Egy ismerősöm kipróbálta ezt a tésztát gluténmentes változatban, és nemcsak édesen, sósan is :) ő Glutenix Alfa-mix liszttel készítette és tökéletesen működött :) Kedvet kaptam, gondoltam akkor ma én is teszek egy próbát, méghozzá túrós batyu lesz, évek óta nem ettem :)
Mivel nincs itthon Alfamix, Nutri-free lisztet használtam:) ( nem újdonság :) ) de sztem más kelt tésztához való liszttel is meg lehet csinálni.
A Nutri nekem felvett még plusz folyadékot így egy kicsivel több került a tésztába.
A hozzávalók mennyiségét feleztem, 25 dkg lisztből készült, így 9 db batyu lett belőle :)
írom hogyan készítettem:
Hozzávalók:
- 250 gramm Nutri-free Mix Per Pane gluténmentes liszt
- csipet só (mivel a NF picit sós ez most elmaradt)
- 35 gramm cukor
- 1,3 dkg friss Budafoki élesztő
- 50 ml kókuszolaj
- 190 ml laktózmentes tej (175 ml az alap folyadékmennyiség, nekem kellett még pluszban egy kevés, de ez változhat, az alappal kezdjük és ha igényel még a tészta folyadékot aprénként adhatunk hozzá)
- reszelt citromhéj
A töltelékhez:
- 25 dkg krémes laktózmentes túró (én az Aldi-ban kaphatót használom ez tényleg finom krémes)
- 2 kanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- pici reszelt citromhéj
- Ezeket összekeverni és felhasználásig hűtőben tartani
A meglangyosított tejben fél teáskanál cukorral felfuttattam az élesztőt. A cukrot citromhéjat és a lisztet összekevertem, majd beleöntöttem az élesztőt, és elkezdtem dagasztatni a géppel. Az olajat apránként adagoltam, de úgy láttam kevés folyadék még kell, ezért kimértem még egy keveset és apránként hozzáadtam. Kicsit ragacsos tésztát kaptam. Amikor szépen kidagasztotta a gép, letakartam és kb 40 percet kelesztettem.
Ezután enyhén olajozott nyújtódeszkára borítottam kinyújtottam kb. fél centisre, 10x10 cm-es kockákra vágtam, a közepükre rátettem a túrótölteléket egy nagy teáskanálnyit.
A négy sarkukat felhajtottam és sütőpapíros tepsire tettem. Vékonyan leolajoztam és 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sültek.
A tetejére porcukrot szórtam :)
Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat az Egészség Market biztosítja!
Ezután enyhén olajozott nyújtódeszkára borítottam kinyújtottam kb. fél centisre, 10x10 cm-es kockákra vágtam, a közepükre rátettem a túrótölteléket egy nagy teáskanálnyit.
A négy sarkukat felhajtottam és sütőpapíros tepsire tettem. Vékonyan leolajoztam és 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sültek.
A tetejére porcukrot szórtam :)
Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat az Egészség Market biztosítja!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.