A Nutri-Free lett a kedvenc lisztem, mostmár szinte mindent ezzel sütök. Így aztán a mindenmentes kakaóscsiga újrasütése sem maradhatott el....:-) mégpedig NF lisztből.
Hozzávalók a tésztához:
- 250 gramm Nutri-free Mix Per Pane liszt + a dagasztás végén a formázáshoz egy fél evőkanálnyi kell még
- 5 dkg Vita D' Or margarin langyosra melegítve
- 3 dkg kristálycukor
- 1,3 dkg friss Budafoki élesztő plusz egy mokkáskanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 bio citrom reszelt héja
- csipet só
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 180 ml folyadék (100 ml Bio Bridge rizstej és 80 ml víz) langyosan
A töltelékhez:
- másfél ek. kakaópor (Szerencsi, holland)
- 1 dl cukor (ezek alaposan elkeverve)
- 1 evőkanál margarin olvasztva, a tészta lekenéséhez (belülről)
A tetejére:
Az élesztőt a 180 ml folyadékkal és a mokkáskanál cukorral felfuttattam meleg helyen. Amíg dolgozott, addig a szárazanyagokat összekevertem, belereszeltem a citrom héjat. Ezután hozzáöntöttem az élesztős folyadékot, majd bekapcsoltam a dagasztógépet, folyamatosan adagolva hozzáadtam az olvasztott margarint, és hagytam hogy a gép jól kidolgozza a tésztát. Mikor már egynemű volt, lisztes kézzel (gyengén lisztes!!) gombócot formáltam belőle és egy órán át kelesztettem 40 fokos sütőben. 50 fokon szoktam, de most úgy gondoltam édes kelt tésztának elég lesz a kevesebb is). Utána gyengén rizslisztezett lapon kinyújtottam, lekentem olvasztott margarinnal, megszórtam a cukros kakaóval és lassan, nagyon szorosan felcsavartam. Hagytam állni 5 percet, majd olajozott késsel felszeleteltem 1,5-2 cm-es csigákra a tésztatekercset.
Sütőpapíros tepsibe helyeztem a csigákat, még kb. 5 percet hagytam őket pihenni, majd betettem a 175 fokra előmelegített (alsó-felső) sütőbe, 15 percig hagytam sülni, majd lekentem a rizstejes-margarinos keverékkel. Ezután még 20 perc alatt készre sütöttem a csigákat.
Megjegyzés: mikor kivettem a sütőből, egy felespohárba vágtam két szelet almát. Ezt betettem egy fémdoboz közepébe, a csigákat melegen (nem forrón) belehelyeztem és lefedtem. És így hagytam másfél órát. Csak ezután kóstoltam (mert rögtön el kellett mennem itthonról épphogy kisültek) és isteni finom puha, remélem így is marad az almának köszönhetően.
Megjegyzés: mikor kivettem a sütőből, egy felespohárba vágtam két szelet almát. Ezt betettem egy fémdoboz közepébe, a csigákat melegen (nem forrón) belehelyeztem és lefedtem. És így hagytam másfél órát. Csak ezután kóstoltam (mert rögtön el kellett mennem itthonról épphogy kisültek) és isteni finom puha, remélem így is marad az almának köszönhetően.
Ez fantasztikus! Férjem imádja a kakaós csigát, nagyon boldog lennék, ha készíthetnék neki. Nemsokára beüzemelik a sütőm és ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlés:-) Nem fogtok benne csalódni :-) még a nem diétázó fiaim is eszik :-)
TörlésMalena! Megcsináltam és isteniiiii! Férjem szerintem kenterbe veri a boltit! Nagyon ízlik nekem is, ma a 2. Adagot sütöm.
TörlésKöszönöm
Juj de jó nagyon örülök hogy bevált nálatok is :-)
TörlésSzia!
VálaszTörlésÚtifűmaghéjat mivel helyettesítsem, ha nincs itthon? Kihagyhatom?
Köszi, Dóri
Kedves Dóri, igen kihagyhatod az útifűmaghéjat.
VálaszTörlésSzuper ez a recept! Eloszor tulsutottem,de másodjára isteni lett!
VálaszTörlésszia Marika,
VálaszTörlésMost készítettem el másodjára.. és isteni lett. Viszi a nagyobbik kislányom holnap oviba. :-)
Azt szeretném megkérdezni, hogy a tésztát milyen vastagságúra kell elnyújtani és körülbelül mekkora méretűre?
VálaszTörlésSziasztok, esetleg valamilyen sós töltelèkkel is működhet?
VálaszTörléstermészetesen, a tésztát kevesebb cukorral készítve, prímán működik sós töltelékkel is :)
TörlésSzerinted Nutri free helyett más lisztkeverékkel is működhet (ha igen melyikkel)...? Nekem csak olyan jó amiben vagy semmilyen cukor nincs (vagy szőlőcukor lehet benne esetleg), mert kisfiamnak gyümölcscukor felszívódási zavara is van... Szép napot! Adri
VálaszTörlésHú ez nehéz kérdés, nem néztem még a cukortartalmukat a lisztkeverékeknek, de sztem a legtöbb tartalmaz. utánanézek egy kicsit jobban és utána írok Neked.
TörlésA MEster Család gluténmentes kelt tészta lisztje nem tartalmaz hozzáadott cukrot, kukoricakeményítő van benne viszont. Azt nem tudom lehet -e nektek. Viszont a folyadék mennyisége lehet hogy változik ha azzal a liszttel készíted.
TörlésSzia, a Budafoki élesztő nem tartalmaz glutént???
VálaszTörlésA Budafoki élesztő glutenmentes. Az oldalukon fent van az allergén infó és a mérési jegyzőkönyv is. Mind a normál mind a száraz élesztő glutenmentes.
Törlés