2017. március 13., hétfő

Kuglóf glutén és tejmentesen cukormázzal

Kuglóf glutén és tejmentesen cukormázzal 




A múltkori márványkuglófom receptjét vettem alapul ennél a receptnél mert nagyon bevált nekünk. De most nagyobb formában és ennek megfelelően más arányokkal készítettem. 

Az alapreceptet innen, Mohakonyha oldaláról vettem.

Az olajos piskóta recept alapja az 1 tojáshoz számolt 4 dkg liszt, 4 dkg cukor, 1 ek. víz, 1 ek. olaj 1 negyed kk sütőpor. 

A kuglófforma mérete felül 23 cm átmérőjű, alul pedig 18 cm. Ehhez mérten most 4 tojásból készítettem el a tésztát, a fenti arányokkal számolva az alábbi módon: 

Hozzávalók: 
  • 4 db L-es tojás 
  • 16 dkg gluténmentes süteményliszt vagy rizsliszt (nálam ez most Nutrifree Mix per Dolci liszt) 
  • 16 dkg cukor 
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz
  • 1 csomag sütőpor  
Ezenkívül: 2 evőkanál (csapott) Tutti holland kakaópor, és 1 ek víz

A kuglófformát kikentem Ligával és leszórtam rizsliszttel. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá vertem, a tojássárgákat a vizet és az olajat egy kézi habverővel alaposan kikevertem. A sütőport a lisztbe kevertem. 

A tojáshabba beleöntöttem a tojássárgáját, elkevertem majd hozzáadtam a lisztet is és óvatosan átkevertem benne. 

A tészta kétharmadát a kuglófformába öntöttem, a maradékhoz hozzákevertem 2 ek Tutti holland kakaóport és egy pici vizet. Ezt a sárga tészta tetejére tettem, majd villával behúztam. 

A tészta a sütőforma közepéig ért. Betoltam a sütőbe és 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütöttem.
Ilyen szépen megnőtt sütés közben: 


Középső (2) rácson sült.

Mikor készen lett kivettem, picit vártam majd rácsra borítottam. 

A mázhoz 100 gramm porcukrot kikevertem 3,5 ek citromlével. Ezt rácsorgattam a kihűlt kuglófra, majd negyedelt eperrel díszítettem. 
Eper kerülhet a tésztába is, nagyon finom lesz :) 

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése