Még csak november vége van de már nagyon karácsonyi hangulatban vagyok. Szeretem a készülődést, eddig megálltam, nem sütök ilyesmit, de már nem bírtam tovább.
A tavalyi karácsony volt az első "mindenmentes" ünnepünk.
A mézeskalács sütésével akkor még nem mertem megpróbálkozni, így aztán most adott volt a téma. Mézes sütésre fel!
Csak egy kis adagot csináltam, ha esetleg nem lenne jó akkor ne menjen kárba annyi drága és finom alapanyag.
Az alapreceptet kedves Szemi barátnőm blogjáról vettem, innen a búzás mézeseket az ő receptje alapján sütöm évek óta. Ugyan abban is volt egy tojás, de már a búzalisztesből is kihagytam.
Ha valaki tej és tojásmentest keresne, akkor nálam itt megtalálja.
Hozzávalók 50 db mézeshez:
- 250 gramm gluténmentes lisztkeverék. Ebből:
- 200 gramm Nutrifree Mix Per Dolci
- 25 gramm Farmo Lp Low Protein (ez a liszt tartalmaz útifűmaghéjat, ezért adtam hozzá, gondoltam csak jót tehet a tésztával)
- 25 gramm Naturbit mandulaliszt
- 50 gramm porcukor
- 9 gramm szódabikarbóna
- 1/2 kávéskanál Lucullus mézesfűszer keverék
Ezeket szárazon alaposan elkeverni. Ezután:
- 11 dkg akácmézet
- 3,5 dkg Vitador margarinnal összemelegíteni. Vigyázat forró lesz!!
A szárazanyaghoz hozzáöntjük az összemelegített mézes keveréket, majd robotgéppel dagasztatni kezdjük, kb.2-3 perc múlva 2 evőkanál langyos vizet hozzáadunk, majd addig dagasztatjuk a géppel, míg homogén tésztát kapunk. Egy tálba tesszük és állni hagyjuk 3-4 órát. Én hűtőbe tettem, és felhasználás előtt fél órával kivettem.
Rizsliszttel leszórt nyújtólapra tettem a tészta felét és kinyújtottam. Nyújtás előtt a kezemmel átgömbölygettem a kéz melegétől könnyebb lesz a tésztával dolgozni. Kiszaggattam a tésztát és sütőpapíros tepsire helyeztem a mézeseket.
160 fokra előmelegített sütőben alsó felső sütéssel 10 percig sütöttem őket.
Nem szabad túlsütni, akkor keményedik meg!!
Akkor jó mikor ránézésre még puhának tűnik de már szép színt kapott a süti.
Megjegyzés: rögtön puha, és másnapra sem keményedett meg! Tartsuk jól záródó fémdobozban.
Ha esetleg mégis keményedne (bár szerintem kizárt) egy-két almaszeletet helyezzünk pici pohárban a mézesek közé és úgy zárjuk le a dobozt.
Megjegyzés: rögtön puha, és másnapra sem keményedett meg! Tartsuk jól záródó fémdobozban.
Ha esetleg mégis keményedne (bár szerintem kizárt) egy-két almaszeletet helyezzünk pici pohárban a mézesek közé és úgy zárjuk le a dobozt.
Méz helyett működik diab mézpótlóval is? :-)
VálaszTörlésés porcukor helyett xillit? :-)
Farmo Lp Low Protein liszt helyett mi mehet, ha külön teszek bele útifűmaghéjat?
Kedves Zsóka! Szerintem xilittel működik igen, a diab-mézpótlót nem ismerem, nem használtam sosem, így ezzel kapcsolatban nem tudok tanácsot adni. A Farmo helyett ugyanúgy legyen Mix Per Dolci kiegészítve az útifűmaghéjjal, de ha azt teszel bele, azért lehet igényel még kevés folydékot is, nem tudom a Farmo-ban mennyi útifűmaghéj van, apránként adagold.
VálaszTörlésSzia. Te mivel díszítetted?
VálaszTörlésKöszi.
Edit
Csak az a bajom, a glutén és laktóz kerülése mellett, a kész lisztek tartalmaznak kukoricát, hajdinát és Én azoktól is el vagyok tiltva!! Tudom ,rém kényelmes dolog elővenni és összekeverni, de ez a sokféle keményítő úgy tudom, nem egészséges!
VálaszTörlés