A férjem Ausztriában járt, és ilyenkor mindig betér vagy az ottani Interspar-ba vagy a Merkur üzletek egyikébe. Azt a lisztet, amit most használtam, onnan hozta.
Először bizalmatlanul méregettem, mert a Schar kenyérlisztjét nem tudom használni (B-mix) a lupin tartalma miatt, csak Mix It lisztet szoktam vásárolni a Schar lisztjeiből.
Ebben azonban - nagy meglepetésemre nem volt lupin :), ellenben tartalmaz lenmaglisztet és hajdinalisztet, gondoltam teszek egy próbát.
Túl sokat nem tettem bele, de így is más mint a sima fehérkenyér.
Természetesen a kenyér alapját a Nutri-free Mix Per Pane adta most is :)
Nagyon finom, a férjem a felét megette ma reggelire :)
Hozzávalók:
- 200 gramm Nutri-free Mix Per Pane kenyérliszt
- 60 gramm Schar Brot Mix Dunkel (mix per pane rustico)
- 3 evőkanál cirokliszt
- 25 gramm Farmo LP Low Protein liszt
- 1 csapott evőkanál burgonyapehely
- 13 gramm friss Budafoki élesztő
- mokkáskanálnyi cukor
- 325 ml víz (én ennyit tettem de kikészítettem még egy keveset végül nem kellett hozzáadnom, de ez is változó sztem, van mikor elvileg ugyanannyi liszt több vizet felvesz)
- 2 kanál étolaj
- 1 nagyobb marék napraforgómag
- 1 marék lenmag
- kenyérfűszer ( el is maradhat ha nincs otthon, nem létszükséglet de jó ízt ad ez is)
- 1 tk só
A szokásos módon a kézmeleg vízben az élesztőt a cukorral felfuttattam. Amíg az élesztő dolgozott kimértem a szárazanyagokat és a magvakat, s az egészet összekevertem. Hozzáadtam az élesztős vizet és dagasztatni kezdtem. Apránként adagoltam az olajat is. Sűrű masszát kaptam, nem formázott cipót. Ezt egy rizsliszttel leszórt kiolajozott kisebb jénaiba kanalaztam és a tetejét elsimítottam. Sütőben 30 fokon kelesztettem nagyjából 50 percet.
Ezután leolajoztam a tetejét és 190 fokra melegítettem a sütőt, és a megkelt kenyeret 40 perc alatt megsütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.