2015. március 27., péntek

Barna magvas kenyér gluténmentesen

Barna magvas kenyér gluténmentesen

A férjem Ausztriában járt, és ilyenkor mindig betér vagy az ottani Interspar-ba vagy a Merkur üzletek egyikébe. Azt a lisztet, amit most használtam, onnan hozta. 







Először bizalmatlanul méregettem, mert a Schar kenyérlisztjét nem tudom használni (B-mix) a lupin tartalma miatt, csak Mix It lisztet szoktam vásárolni a Schar lisztjeiből.

Ebben azonban - nagy meglepetésemre nem volt lupin :), ellenben tartalmaz lenmaglisztet és hajdinalisztet, gondoltam teszek egy próbát. 
Túl sokat nem tettem bele, de így is más mint a sima fehérkenyér. 
Természetesen a kenyér alapját a Nutri-free Mix Per Pane adta most is :) 
Nagyon finom, a férjem a felét megette ma reggelire :) 




Hozzávalók: 


  • 200 gramm Nutri-free Mix Per Pane kenyérliszt
  • 60 gramm Schar Brot Mix Dunkel (mix per pane rustico)
  • 3 evőkanál cirokliszt 
  • 25 gramm Farmo LP Low Protein liszt
  • 1 csapott evőkanál burgonyapehely
  • 13 gramm friss Budafoki élesztő
  • mokkáskanálnyi cukor
  • 325 ml víz (én ennyit tettem de kikészítettem még egy keveset végül nem kellett hozzáadnom, de ez is változó sztem, van mikor elvileg ugyanannyi liszt több vizet felvesz) 
  • 2 kanál étolaj
  • 1 nagyobb marék napraforgómag
  • 1 marék lenmag
  • kenyérfűszer ( el is maradhat ha nincs otthon, nem létszükséglet de jó ízt ad ez is)
  • 1 tk só 
A szokásos módon a kézmeleg vízben az élesztőt a cukorral felfuttattam. Amíg az élesztő dolgozott kimértem a szárazanyagokat és a magvakat, s az egészet összekevertem. Hozzáadtam az élesztős vizet és dagasztatni kezdtem. Apránként adagoltam az olajat is. Sűrű masszát kaptam, nem formázott cipót. Ezt egy rizsliszttel leszórt kiolajozott kisebb jénaiba kanalaztam és a tetejét elsimítottam. Sütőben 30 fokon kelesztettem nagyjából 50 percet. 


Ezután leolajoztam a tetejét és 190 fokra melegítettem a sütőt, és a megkelt kenyeret 40 perc alatt megsütöttem. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése