Piskótatekercs gluténmentesen
Imádom a piskótatekercset és elég ritkán eszem, mert valahogy nem igazán akart összejönni.
Míg mások azért aggódnak, hogy nem jön fel rendesen a piskótájuk, nálam pont fordítva van, a tekercsem alapja mindig vastag lesz, nekem mindig szépen megemelkedik a tészta. :) csak itt pont nem kellene ennyire. Tudom, tegyem nagyobb tepsibe :D
Na mindegy..nem is ez a lényeg, hanem, hogy nem adtam fel.....bár nem lett cukrászdai remekmű.....de: iszonyúan finom és puha könnyű tésztás tekercset sütöttem....és még fel is tudtam tekerni.
Hozzávalók:
4 db M-es méretű tojás szétválasztva
4 ek cukor
2 evőkanál Nutrifree mix per dolci
2 evőkanál Nagykun rizsliszt
reszelt citromhéj
baracklekvár
A sütőt előmelegítettem 170 fokra.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéhez adtam a cukor felét, a másik felét pedig elkevertem a tojássárgájákkal. A lisztbe belekevertem a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjéből géppel habot vertem. Mikor jó kemény a tojáshab, hozzácsurgattam a cukros tojássárgáját és egyes fokozaton tovább kevertettem a géppel. Mikor szép sárga és egynemű volt, a lisztet is hozzákevertem óvatosan.
Egy 30x30 cm-es tepsibe sütőpapírt tettem és a masszát beleborítottam, majd egy kenőlapát segítségével elsimítottam.
A tepsit a sütő 2-es rácsára tettem (kb. a középső rács) és 15-20 perc alatt készre sütöttem. Érdemes tűpróbát végezni mert minden sütő másképp süt.
Egy tiszta konyharuhát kiterítettem. Arra egy tiszta sütőpapírt tettem amit megszórtam porcukorral, és a megsült tésztát ráborítottam. Lehúztam a piskótáról a papírt, majd úgy forrón feltekertem. Tekerés után én oldalról megtámasztottam. Hagytam így kihűlni.
Kihűlés után kitekertem és megkentem házi őszibaracklekvárral. Újból felcsavartam, leszórtam porcukorral és felhasználásig egy lezárt sütisdobozban hűtőben tároltam.
Nagyon gyorsan elfogyott :)
És a 7 tojásos verzió:
(nagy gáztepsiben sütve)
2018. március 9., péntek
2018. február 25., vasárnap
Tigrismuffin Piaceri Mediterranei lisztből glutén és tejmentesen
Tigrismuffin Piaceri Mediterranei lisztből glutén és tejmentesen
Nagyon finom muffint sütöttem ebből az univerzális lisztkeverékből :) a fiaimnak is nagyon ízlett.
Másnapra eldugtam két darabot...semmi állagváltozás. :) :) szuper puha és finom :)
Hozzávalók 12 darabhoz:
30 dkg liszt, ebből 200 gr Piaceri Mediterranei lisztkeverék és 100 gr Nagykun rizsliszt
3 db M-es méretű tojás
150 gr porcukor
100 gramm Liga vagy laktózmentes Rama
1,25 dl Joya mandulás rizstej (apránként adagoltam)
1 vaníliáscukor
1 csomag sütőpor (én nem tettem bele mindet csak kb a kétharmadát)
1 citrom reszelt héja
csipet só
1 ek.Tutti eredeti holland kakaópor
A porcukrot a tojásokkal és szobahőmérsékletű Rama-val habosra kevertem.
A liszthez adtam a többi száraz hozzávalót. A tojásos keveréket és a liszteset összekevertem majd apránként a rizstejet is hozzáadtam. Sűrű kevert tésztát kell kapnunk.
A tészta kétharmadát muffinkapszlikba adagoltam, kb. 2 kanál megy egy formába. A maradék tésztához hozzáadtam a kakaóport és egy kevés vizet és kikevertem. Ezt a barna tésztát a tetejükre halmoztam. 1-1 kanállal került rá.
175 fokra előmelegített sütőben 30 percet sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem.
Nagyon finom muffint sütöttem ebből az univerzális lisztkeverékből :) a fiaimnak is nagyon ízlett.
Másnapra eldugtam két darabot...semmi állagváltozás. :) :) szuper puha és finom :)
Hozzávalók 12 darabhoz:
30 dkg liszt, ebből 200 gr Piaceri Mediterranei lisztkeverék és 100 gr Nagykun rizsliszt
3 db M-es méretű tojás
150 gr porcukor
100 gramm Liga vagy laktózmentes Rama
1,25 dl Joya mandulás rizstej (apránként adagoltam)
1 vaníliáscukor
1 csomag sütőpor (én nem tettem bele mindet csak kb a kétharmadát)
1 citrom reszelt héja
csipet só
1 ek.Tutti eredeti holland kakaópor
A porcukrot a tojásokkal és szobahőmérsékletű Rama-val habosra kevertem.
A liszthez adtam a többi száraz hozzávalót. A tojásos keveréket és a liszteset összekevertem majd apránként a rizstejet is hozzáadtam. Sűrű kevert tésztát kell kapnunk.
A tészta kétharmadát muffinkapszlikba adagoltam, kb. 2 kanál megy egy formába. A maradék tésztához hozzáadtam a kakaóport és egy kevés vizet és kikevertem. Ezt a barna tésztát a tetejükre halmoztam. 1-1 kanállal került rá.
175 fokra előmelegített sütőben 30 percet sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem.
Avokádókrém
Avokádókrém
Nagy kedvencem az avokádó, és az ebből készült krém, azaz a guacamole.
Ebben az a jó, hogy számtalan formában elkészíthető, nincs rá kőbe vésett recept.
Ki ahogy szereti. :) :)
Lehet készíteni majonézzel, tejföllel, de anélkül is.
Paradicsommal, fokhagymával, metélőhagymával, lilahagymával, citromlével, korianderrel, és feta sajttal is.
Nagyon fontos, hogy csak érett és ép avokádót használjunk.
Ha még érhet, vásárlás után egy papírzacskóba tegyük bele és hagyjuk még kicsit érni a konyhában. Nem kell hűtőbe tenni.
Felvágás után hamar megbarnul, ezért a citromlé kötelező :D
Az elkészített krémet tároljuk hűtőben. Én mondjuk annyit készítek ami el is fogy, mindig frissen esszük.
Hozzávalók 1-2 adaghoz:
(én egy egyszerűbb, tejtermék nélküli verziót készítettem)
1 nagy ép érett avokádó kettévágva kimagozva
1 gerezd fokhagyma
apróra vágott lilahagyma
apróra vágott koktélparadicsom
kevés só
citromlé
A vajpuha avokádót egy kanál segítségével kiszedem a héjából, majd villával apróra töröm. Sózom, a citromlével megöntözöm és hozzáadom a fokhagymát. Alaposan elkeverem, kenyérre kenem és megszórom hagymával paradicsommal.
Úgy is lehet csinálni, hogy az egészet összekeveritek. Ahogy írtam, mindenki kedve szerint. :)
Ami biztos: a szeletelt avokádó tojással pl. isteni finom, én teljesen függő lettem. :)
Nagy kedvencem az avokádó, és az ebből készült krém, azaz a guacamole.
Ebben az a jó, hogy számtalan formában elkészíthető, nincs rá kőbe vésett recept.
Ki ahogy szereti. :) :)
Lehet készíteni majonézzel, tejföllel, de anélkül is.
Paradicsommal, fokhagymával, metélőhagymával, lilahagymával, citromlével, korianderrel, és feta sajttal is.
Nagyon fontos, hogy csak érett és ép avokádót használjunk.
Ha még érhet, vásárlás után egy papírzacskóba tegyük bele és hagyjuk még kicsit érni a konyhában. Nem kell hűtőbe tenni.
Felvágás után hamar megbarnul, ezért a citromlé kötelező :D
Az elkészített krémet tároljuk hűtőben. Én mondjuk annyit készítek ami el is fogy, mindig frissen esszük.
Hozzávalók 1-2 adaghoz:
(én egy egyszerűbb, tejtermék nélküli verziót készítettem)
1 nagy ép érett avokádó kettévágva kimagozva
1 gerezd fokhagyma
apróra vágott lilahagyma
apróra vágott koktélparadicsom
kevés só
citromlé
A vajpuha avokádót egy kanál segítségével kiszedem a héjából, majd villával apróra töröm. Sózom, a citromlével megöntözöm és hozzáadom a fokhagymát. Alaposan elkeverem, kenyérre kenem és megszórom hagymával paradicsommal.
Úgy is lehet csinálni, hogy az egészet összekeveritek. Ahogy írtam, mindenki kedve szerint. :)
Ami biztos: a szeletelt avokádó tojással pl. isteni finom, én teljesen függő lettem. :)
Pita Szafifree fehérkenyér lisztből
Pita Szafifree fehér kenyér lisztből
Finomságos pitát készítettem Szafi receptje alapján, amit itt találtok :)
Hozzávalók:
Finomságos pitát készítettem Szafi receptje alapján, amit itt találtok :)
Hozzávalók:
- 140 gr Szafi-free fehérkenyér liszt
- 20 gr citromlé
- 3 gr só
- 170 gr langyos víz
A vizet meglangyosítottam és hozzáöntöttem a citromlevet. A lisztet és a sót elkevertem. Beleöntöttem a folyadékot és kanállal elkevertem. Nagyon rövid idő alatt egy szép tésztagombócot kaptam.
Ezt átgömbölygettem kézzel és kb. 5 percet magára hagytam.
Ezután egy lisztezett lapon átgörgettem majd 3 részre osztottam, gömbölyűre formáztam és kézzel kilapítottam. kb. 12 cm lapos körökre.
Sütőpapíros tepsire tettem, étolajjal lekentem és 220 fokra előmelegített sütőbe tettem, és alsó-felső sütéssel 25 percet sütöttem.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)