Húsleves
Igen, a húsleves….a
vasárnapi ebédek elmaradhatatlan levese, gyerekkoromtól kezdve ez az a leves
ami bármikor jöhet a tányérba.
Húslevest mindenki főz, ki
így ki úgy, mindenkinek megvan a maga receptje J
Anyósom szerint a legjobb,
ha vegyes húsból készül, és én is osztom a véleményét, valóban nagyon finom
úgy, ízesebb mintha csak egyféle húsból készülne.
Szoktam tyúkból, pulykanyakból
és csontos csirkemellből főzni, de orjából is, húsos karajcsontból és
disznóhúsból vegyesen. Én marhából nem
szoktam, a tejfehérje (kereszt)allergia miatt, de ez csak az egyéni problémám,
abból is nagyon finom, aki nem allergiás bátran fogyassza.
Hozzávalók:
- · 1 nagyobb pulykanyak kétfelé darabolva
- · 4 db csontos csirkemell
- (vagy: orjacsont, húsos karajcsont, marha)
- · só ízlés szerint, (én szemre teszem bele)
- · szemes bors (vagy 8-10 szemet teszek bele)
- · 1 fej hagyma
- · 1 nagy vagy 2 közepes méretű krumpli
- · 5-6 szál sárgarépa tisztítva, darabolva,
- · 1-2 szál fehérrépa, tisztítva, darabolva,
- · fél tisztított karalábé
- · kisebb darab zeller pucolva mosva (túl nagy nem kell bele mert akkor nagyon kiérzik)
- · 1 db kelkáposztalevél
- · 2-3 rózsa megmosott karfiol
- · egy kisebb csokor petrezselyemlevél
Elkészítése:
Egy közepes fazékban
felteszem főni hideg vízben a megmosott húst. Felforralom (közepes lángon) majd
kb. 10, max.15 percet főzöm. Ezután kiveszem a húst leöblítem és abban a fazékban
amiben a levest főzöm, felteszem újból hideg vízben a gázra a húst, melléteszem
a megmosott, megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát. Így sokkal "tisztább" levest kapok. Újból közepes lángon
hagyom, felforralom, majd leveszem a lángot, hogy gyöngyözzön csak, beleteszem
a sót és a borsot, lefedem és hagyom szépen lassan főni. 30 perc elteltével hozzáadom a megtisztított
zöldségeket, ha kell még újra ízesítem és szintén gyöngyözve főzöm tovább míg
készen nem lesz. Amikor már a hús elválik a csonttól és vajpuha a nyak is
(villát beleszúrva) akkor készen van a levesem. Elzárom a gázt és hagyom állni,
hogy ülepedjen, ez kb. 15-20 perc. Ezután kiszedem a húst és a zöldségeket egy
tálra óvatosan, majd gondosan leszűröm a
levest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.