Amikor a második fiam pici volt, a férjem nagyon sok rétest hozott haza, mert a közelünkben volt egy rétesbolt...sajnos az aztán később bezárt, nálam kiderült a lisztérzékenység, és így aztán erről is lemondhattam.
Nemrégiben megint hozott a férjem rétest...egy másik helyről, ő ette én meg néztem :) és az elhatározás megszületett: ezt nekem meg kellene próbálni.
Az igazság az, hogy még búzalisztből sem csináltam sosem, nemhogy gluténmentes lisztből.
Ráértem, és most megpróbáltam, a segítségemre egy blog, mégpedig az alábbi (Ami a konyhámból kikerül) és régi kedves NLC-s ismerőseim voltak :) ők adtak pár jó tanácsot, hogyan készítsem el :) és az ő hozzáértésükben feltétlenül megbíztam :)
A lisztekkel nem variáltam, a régi jól bevált Nutri-free és Farmo keverékkel dolgoztam. Az eredeti recept egy tojást írt, én ezt a Farmo liszttel helyettesítem, mert van benne útifűmaghéj, és kellő vízmennyiséggel a tészta rugalmas lesz, a kelt tésztáknál tapasztaltak alapján. Ez ugyan nem kelt, de gondoltam ha ott bevált itt is jó lesz.
Sót nem tettem a tésztába mert a Nutri-free Mix Per Pane alapból tartalmaz sót.
Így készítettem:
Hozzávalók két rúd tésztához:
- 250 gramm gluténmentes liszt, amiből: 175 gramm Nutri-free Mix Per Pane, 30 gramm Farmo LP Low Protein, és 45 gramm Nutri-free Mix Per Dolci
- 210 ml langyos víz
- 5 ml ecet
- és disznózsír vagy kacsazsír ami van otthon (az eredeti recept kacsazsírt írt, nekem nem volt itthon) annyi, amennyi itt a képen van, én ezt nem mértem. A kanál nincs púposra mérve, oldalról van fotózva, egy evőkanál, de csak úgy félig, laposan:
A liszteket összekevertem majd hozzáöntöttem 200 ml langyos vizet, (még maradt 10 ml az üveg alján) az ecetet és hozzáadtam a zsírt. A robotgéppel kikevertettem, nekem igényelte még a maradék vizet, de javaslom 200 ml-vel kezdeni.
Kicsit megliszteztem a kezem és mikor már nagyjából készen volt kézzel átgyúrtam és gombócot formáltam. Kb. 5 percig gyúrtam kézzel. Akkor jó mikor már nem ragad hozzá a kézhez de kicsit még ragacsos. Lekentem olajjal és letakarva pihentettem....hogy mennyit....hát sztem kb, összesen volt két óra.
Elkészítettem a tölteléket:
- 5 db alma pucolva és reszelve
- 2 ek cukor
- mézesfűszer Lucullus
- 2 ek rizsdara
Leszórtam a cukorral az almát és hagytam állni, majd kinyomtam és rászórtam a fűszert, elkevertem és állni hagytam.
- 1 üveg magozott meggy
- 2 ek. cukor
- rizsdara
- fahéj
A meggyet lecsepegtettem, megcukroztam átforgattam 1 ek rizsdarával és a fahéjjal. Állni hagytam.
A konyhaasztalra kiterítettem egy jó nagy régi textil kifogót, rizslisztet szórtam rá. A tésztát kétfelé vettem. Az egyik gombócot kinyújtottam. Gluténmentes tészta, ezt húzni nem lehet, annyira nem lesz rugalmas. De nagyon jól nyújtható. Egészen addig nyújtottam, ameddig egy -e célból letépett újságdarab a tészta alá helyezve látható nem volt :)
Ekkor lekentem olajjal rátettem az almatölteléket és a ruha segítségével feltekertem.
Ugyanígy jártam el a másik tésztával és töltelékkel is.
Sütőpapíros tepsire tettem őket, és egyiket fogpiszkálóval megszurkáltam, a másikat kis éles késsel bevágtam. Lekentem olajjal, 195 fokos sütőbe tettem 30 percre. Az utolsó 5 percben közepes grillel rápirítottam de óvatosan nehogy megégjen.
Porcukorral leszórva tálaltam, kihűlés után szeleteltem.
Úristen, de gyönyörű!!! Már egy éve vágyakozom ilyen rétesre.
VálaszTörlésViszont nekem nincsenek ilyen lisztjeim, csak zabpehelyliszt, diawellness sütőliszt, tk tönköly és maglisztek. Segíts Marika kérlek, hogy ezekből el lehet-e készíteni kókuszzsirral? köszi előre is : Roni
Szia Roni! Szerintem a Dia-Wellness sütőliszt és a tönkölyliszt alkalmas a sütésére, viszont ha búzalisztből készíted, akkor a folyadék mennyisége változni fog. A gluténmentes lisztek ugyanis több folyadékot vesznek fel. Szerintem az eredeti receptet vedd alapul, amire hivatkozom a leírásnál, a lényeg hogy a tészta akkor jó, amikor már kellően ruganyos. Pihentetés után nyomd bele az ujjad, ha megmarad a helye akkor jó :) Kókuszzsírral szerintem működik ugyanúgy mint a disznózsírral. :)
TörlésKoszonom szepen ;-)
VálaszTörlésszia Malena! Nekem AnnaPanni natúr és süteménylisztem van otthon. Valamelyik használható hozzá szerinted?
VálaszTörléshttp://www.naturteka.hu/specialis-dieta/glutenmentes/liszt-lisztkeverek/annapanni-glutenmentes-suti-lisztkeverek-oeti-7401-2010-1kg
http://www.naturteka.hu/specialis-dieta/glutenmentes/liszt-lisztkeverek/annapanni-glutenmentes-natur-lisztkeverek-oeti-7401-2010-1kg
köszi szépen :)