2015. február 22., vasárnap

Rétes tej tojás és gluténmentesen

Rétes tej tojás és gluténmentesen


Amikor a második fiam pici volt, a férjem nagyon sok rétest hozott haza, mert a közelünkben volt egy rétesbolt...sajnos az aztán később bezárt, nálam kiderült a lisztérzékenység, és így aztán erről is lemondhattam. 

Nemrégiben megint hozott a férjem rétest...egy másik helyről, ő ette én meg néztem :) és az elhatározás megszületett: ezt nekem meg kellene próbálni. 
Az igazság az, hogy még búzalisztből sem csináltam sosem, nemhogy gluténmentes lisztből.

Ráértem, és most megpróbáltam, a segítségemre egy blog, mégpedig az alábbi (Ami a konyhámból kikerül) és régi kedves NLC-s ismerőseim voltak :) ők adtak pár jó tanácsot, hogyan készítsem el :) és az ő hozzáértésükben feltétlenül megbíztam :)


A lisztekkel nem variáltam, a régi jól bevált Nutri-free és Farmo keverékkel dolgoztam. Az eredeti recept egy tojást írt, én ezt a Farmo liszttel helyettesítem, mert van benne útifűmaghéj, és kellő vízmennyiséggel a tészta rugalmas lesz, a kelt tésztáknál tapasztaltak alapján. Ez ugyan nem kelt, de gondoltam ha ott bevált itt is jó lesz. 
Sót nem tettem a tésztába mert a Nutri-free Mix Per Pane alapból tartalmaz sót. 

Így készítettem:

Hozzávalók két rúd tésztához:


  • 250 gramm gluténmentes liszt, amiből: 175 gramm Nutri-free Mix Per Pane, 30 gramm Farmo LP Low Protein, és 45 gramm Nutri-free Mix Per Dolci 
  • 210 ml langyos víz 
  • 5 ml ecet
  • és disznózsír vagy kacsazsír ami van otthon (az eredeti recept kacsazsírt írt, nekem nem volt itthon) annyi, amennyi itt a képen van, én ezt nem mértem. A kanál nincs púposra mérve, oldalról van fotózva, egy evőkanál, de csak úgy félig, laposan: 




A liszteket összekevertem majd hozzáöntöttem 200 ml langyos vizet, (még maradt 10 ml az üveg alján)  az ecetet és hozzáadtam a zsírt. A robotgéppel kikevertettem, nekem igényelte még a maradék vizet, de javaslom 200 ml-vel kezdeni. 
Kicsit megliszteztem a kezem és mikor már nagyjából készen volt kézzel átgyúrtam és gombócot formáltam. Kb. 5 percig gyúrtam kézzel. Akkor jó mikor már nem ragad hozzá a kézhez de kicsit még ragacsos. Lekentem olajjal és letakarva pihentettem....hogy mennyit....hát sztem kb, összesen volt két óra.



Elkészítettem a tölteléket:

  • 5 db alma pucolva és reszelve
  • 2 ek cukor
  • mézesfűszer Lucullus
  • 2 ek rizsdara
Leszórtam a cukorral az almát és hagytam állni, majd kinyomtam és rászórtam a fűszert, elkevertem és állni hagytam.

  • 1 üveg magozott meggy
  • 2 ek. cukor
  • rizsdara 
  • fahéj
A meggyet lecsepegtettem, megcukroztam átforgattam 1 ek rizsdarával és a fahéjjal. Állni hagytam. 

A konyhaasztalra kiterítettem egy jó nagy régi textil kifogót, rizslisztet szórtam rá. A tésztát kétfelé vettem. Az egyik gombócot kinyújtottam. Gluténmentes tészta, ezt húzni nem lehet, annyira nem lesz rugalmas. De nagyon jól nyújtható. Egészen addig nyújtottam, ameddig egy -e célból letépett újságdarab a tészta alá helyezve látható nem volt :) 





Ekkor lekentem olajjal rátettem az almatölteléket és a ruha segítségével feltekertem.
Ugyanígy jártam el a másik tésztával és töltelékkel is. 





Sütőpapíros tepsire tettem őket, és egyiket fogpiszkálóval megszurkáltam, a másikat kis éles késsel bevágtam. Lekentem olajjal, 195 fokos sütőbe tettem 30 percre. Az utolsó 5 percben  közepes grillel rápirítottam de óvatosan nehogy megégjen. 

Porcukorral leszórva tálaltam, kihűlés után szeleteltem. 





4 megjegyzés:

  1. Úristen, de gyönyörű!!! Már egy éve vágyakozom ilyen rétesre.
    Viszont nekem nincsenek ilyen lisztjeim, csak zabpehelyliszt, diawellness sütőliszt, tk tönköly és maglisztek. Segíts Marika kérlek, hogy ezekből el lehet-e készíteni kókuszzsirral? köszi előre is : Roni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Roni! Szerintem a Dia-Wellness sütőliszt és a tönkölyliszt alkalmas a sütésére, viszont ha búzalisztből készíted, akkor a folyadék mennyisége változni fog. A gluténmentes lisztek ugyanis több folyadékot vesznek fel. Szerintem az eredeti receptet vedd alapul, amire hivatkozom a leírásnál, a lényeg hogy a tészta akkor jó, amikor már kellően ruganyos. Pihentetés után nyomd bele az ujjad, ha megmarad a helye akkor jó :) Kókuszzsírral szerintem működik ugyanúgy mint a disznózsírral. :)

      Törlés
  2. szia Malena! Nekem AnnaPanni natúr és süteménylisztem van otthon. Valamelyik használható hozzá szerinted?
    http://www.naturteka.hu/specialis-dieta/glutenmentes/liszt-lisztkeverek/annapanni-glutenmentes-suti-lisztkeverek-oeti-7401-2010-1kg
    http://www.naturteka.hu/specialis-dieta/glutenmentes/liszt-lisztkeverek/annapanni-glutenmentes-natur-lisztkeverek-oeti-7401-2010-1kg
    köszi szépen :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.