Hozzávalók:
- 300 gramm új gyúrható Il Pane di Anna gluténmentes kelt tészta liszt
- 13 gr friss Budafoki élesztő
- 10 ml langyos víz
- 1,5 evőkanál cukor
- 200 ml folyadék (ebből nálam 100 ml víz és 100 ml Joya mandulás rizstej) (más fajta rizstej is jó)
- 2 evőkanál olaj
- fél csomag vaníliáscukor vagy egy mokkáskanál fele vaníliakivonat (én ebből tettem de ha nincs a vaníliáscukor is jó)
- reszelt citromhéj
- gyúráskor még felvett kb. 10 gramm lisztet a tészta.
Ezenkívül: kristálycukor, darált dió és kakaópor, kevés olvasztott zsíradék (kókuszolaj, étolaj vagy LIGA)
A tészta elkészítése:
A folyadékot meglangyosítottam, az élesztőt kis edénybe morzsoltam, egy csipet cukrot szórtam rá, és ráöntöttem a rizstejjel elkevert vizet. Hagytam dolgozni az élesztőt, addig a szárazanyagokat kimértem és összekevertem. Mikor az élesztő felfutott, hozzáöntöttem a lisztes keverékhez, majd a géppel dagasztatni kezdtem, s közben a két evőkanál olajat apránként a tésztához adagoltam. Figyeltem az állagát és a meglévő 10 ml vizet lassan adagoltam hozzá. Nekem felvette az összeset a tészta. Enyhén ragadós jó állagú tésztát kaptam. Pici lisztet még beledolgoztam a dagasztás végén. Ruhával letakartam és szobahőmérsékleten kb. 40 percig kelesztettem. Addigra duplájára is kelt.
Ezután fogtam a kürtös sütő eszközt és előkészítettem, szilikonos nyújtólapra kevés olajat tettem, majd a tésztámat 4 részre osztottam.
Mindegyikből egy kb. 46-48 cm-es rudat sodortam. Egy sütőcsőre 2 ilyen sodrott rúd megy rá.
Óvatosan feltekertem majd az enyhén olajozott nyújtólapon átforgattam, majd lekentem az olvasztott LIGA-val és kristálycukorba forgattam. A másikkal is ugyanígy jártam el.
185 fokra előmelegített sütőbe tettem a két kalácsot, középre. A 18-ik percnél egyet fordítottam rajta (van a sütőn egy jelzés, annak megfelelően) majd mikor már az az oldala is piroslott, megint forgattam egyet. Nekem picit összekelt a tészta, azért nem mertem hamarabb forgatni. Picit vastag is lett így de legalább jó puha, ami gm tésztánál nem egy hátrány :)
Mikor mindhárom oldala (nagyjából így jön ki a forgatásokkal) is pirosra sült de még puha volt kivettem és forrón darált diós cukorba és kakaós cukorba forgattam.
Hagytam kb. 10 percet hűlni a hengeren utána a két végét levettem és óvatosan lehúztam.
JÓ étvágyat :)
Ezután fogtam a kürtös sütő eszközt és előkészítettem, szilikonos nyújtólapra kevés olajat tettem, majd a tésztámat 4 részre osztottam.
Mindegyikből egy kb. 46-48 cm-es rudat sodortam. Egy sütőcsőre 2 ilyen sodrott rúd megy rá.
Óvatosan feltekertem majd az enyhén olajozott nyújtólapon átforgattam, majd lekentem az olvasztott LIGA-val és kristálycukorba forgattam. A másikkal is ugyanígy jártam el.
185 fokra előmelegített sütőbe tettem a két kalácsot, középre. A 18-ik percnél egyet fordítottam rajta (van a sütőn egy jelzés, annak megfelelően) majd mikor már az az oldala is piroslott, megint forgattam egyet. Nekem picit összekelt a tészta, azért nem mertem hamarabb forgatni. Picit vastag is lett így de legalább jó puha, ami gm tésztánál nem egy hátrány :)
Mikor mindhárom oldala (nagyjából így jön ki a forgatásokkal) is pirosra sült de még puha volt kivettem és forrón darált diós cukorba és kakaós cukorba forgattam.
Hagytam kb. 10 percet hűlni a hengeren utána a két végét levettem és óvatosan lehúztam.
JÓ étvágyat :)
Gratulálok,nagyon ügyes vagy! És nagyon szép. Látszik,hogy megsült rendesen.Nem olyan mint az utcai,sületlen keletlen! Sajnos én nem süthetek az élesztő miatt!!
VálaszTörlésSajnálom. Esetleg tegyél próbát Szafifree liszttel az elesztomentes is. 😊
VálaszTörlés